Land Invest Gate: één klik verwijderd van de cocaïnemaffia

Tom Cochez , David Leloup
BFM_0150
© Frank Boelens (Boelens Fotomedia)

De eigenaar van die vennootschap, Maati K. duikt op in de escalerende Antwerpse cocaïneoorlog en verkocht zijn vennootschap door aan een kompaan van de ‘Brusselse Rambo’, een Brusselse crimineel die zich – kalasjnikov in de hand – specialiseerde in het doen betalen van openstaande rekeningen in het misdaadmilieu.

BFM_0150
(c) Frank Boelens, Boelens Fotomedia

Waarom factureerde een schimmige vennootschap, gelinkt aan de Antwerpse cocaïneoorlog en het Brusselse misdaadmilieu, op korte tijd zo’n hoge bedragen aan LIPM, mee geleid door de man die ruim een jaar terug het bijna voltallige Antwerpse college naar z’n feestje in sterrenrestaurant ’t Fornuis wist te halen?

De sterke man ook achter een aantal omstreden Antwerpse vastgoeddossiers die kon rekenen op de welwillende steun van het Antwerpse college en de ongebreidelde geldstromen van het Luikse pensioenfonds Ogeo Fund, geleid door Stéphane Moreau.

Frituur onder vuur

Apache
Mellon_leVIF_illustration_Antwerp_final_M
Illustratie: Mellon

In de schoot van projectontwikkelaar Land Invest gingen jarenlang miljoenen euro in rook op. Op kosten van het Luikse pensioenfonds Ogeo ontvingen bestuurders en managers excessieve vergoedingen. Spectaculaire bedragen werden besteed aan exclusieve restaurantbezoeken, dito snoepreisjes en ander lekkers. Tegelijk werd de politieke en zakelijke entourage van de projectontwikkelaar op creatieve wijze gesoigneerd via leningen, sponsoring, dubieuze opdrachten en bestellingen.

Zes jaar lang stonden de Antwerpse N-VA en de Luikse PS schouder aan schouder pal achter Land Invest. Het Antwerps stadsbestuur liet via omstreden bouwdossiers de kassa van Bart De Wevers beschermeling Erik Van der Paal rinkelen. De Luikse PS betaalde het gelag door via ‘haar’ pensioenfonds Ogeo ongebreideld tientallen miljoenen euro ter beschikking te stellen.

2 mei 2018. Het is zes uur ’s ochtends wanneer een frituur in de Frank Craeybeckxlaan in Deurne vanuit een voorbijrijdende auto onder vuur wordt genomen. De aanslag past in de intussen lange rij gewelddadige afrekeningen binnen het Antwerpse cocaïnemilieu. Daarbij worden auto’s in brand gestoken, granaten gegooid en geweersalvo’s afgevuurd.

De eigenaar van de frituur blijkt Maati K. te zijn en hij is geen onbekende voor het gerecht.

Volgens Het Laatste Nieuws werd de man al in 2000 veroordeeld voor een gewapende overval op straat. Enkele jaren later ontsnapte hij zelf aan een moordaanslag, toen hij met de zware gangster Sebastiaan Samyn in een dispuut verwikkeld raakte over een achterstallige betaling voor een lot gestolen gsm’s.

“Toen Maati K. dat geld terugeiste, probeerde Samyn hem dood te schieten”, lezen we in de krant. “Samyn vergiste zich echter van doelwit en schoot een buurman van Maati K. neer. Samyn werd in 2009 veroordeeld tot 30 jaar cel voor drievoudige moord.”

Volgens Gazet van Antwerpen heeft Maati K. een verleden als portier en dook zijn naam recent nog op in een afpersingszaak:

“De zaakvoerder van de geviseerde frituur, Maati K. (38), is een voormalige portier die in het verleden al in aanraking kwam met politie en gerecht. K. werd begin jaren 2000 vervolgd voor een gewapende overval in Turnhout. In 2016 viel zijn naam nog in een afpersingszaak in Brussel.”

Op 30 september 2015, zo toont het Belgisch Staatsblad, werd Maati K. zaakvoerder en enige aandeelhouder van de vennootschap S.A.S. Project.

Het maatschappelijk doel van S.A.S. Project is opvallend breed: horeca, vrachtwagentransport, distributie van gas, elektriciteit en water, de constructie van autostrades, het kweken van groenten, de verkoop van kleren, …. Al die activiteiten, zo preciseert de oprichtingsakte verder, moeten bovendien “niet restrictief en in de meest brede zin worden geïnterpreteerd”.

De verplicht neer te leggen jaarrekeningen van de vennootschap bereiken nooit de Nationale Bank. Op 3 oktober 2017 werd S.A.S project daarom uit het register geschrapt. Op 26 juni 2018 verklaarde de Brusselse handelsrechtbank de vennootschap definitief failliet.

Royale vergoedingen

Die schimmige vennootschap blijkt een royaal vergoede leverancier te zijn van projectontwikkelaar Land Invest Group. In de periode tussen 1 maart en 6 december 2016 betaalde Land Invest Project Management (LIPM) in totaal zeven facturen, afkomstig van S.A.S Project. LIPM is de dochtervennootschap van projectontwikkelaar Land Invest Group waarbinnen Erik Van der Paal en zijn Nederlandse kompaan Marc Schaling zowat vrij spel kregen van het Luikse pensioenfonds Ogeo Fund.

Documenten die Apache en Le Vif konden inkijken, tonen hoe LIPM facturen betaalde aan de schimmige vennootschap van Maati K. van achtereenvolgens 12.000 euro, 14.500 euro, 20.000 euro, 30.000 euro en ten slotte nog drie keer 50.000 euro (exclusief btw). Samen goed voor 274.065 euro, btw inbegrepen.

VISUAL(1)

De omschrijvingen voor de vergoede diensten zijn bijzonder rudimentair. Vermeldingen ‘Machelen’, ‘Boudewijnlaan Edegem’ en (tweemaal) ‘aanbrengfee Jambes’ lijken te verwijzen naar concrete bouwprojecten die Land Invest met wisselend succes besnuffelde. Andere omschrijvingen zoals ‘onderhandelingen conces’ of ‘begeleiding financiering’ zijn al even weinig zeggend.

Drugshandel

Begin 2018 gaf Louis Tobbback (sp.a) een interview aan het weekblad Knack. Daarin deed de toenmalige burgemeester van Leuven een opvallende uitspraak over de relatie tussen Erik Van der Paal en Bart De Wever. Het lijkt, achteraf beschouwd, alsof hij in een glazen bol keek.

“Die man (Erik Van der Paal, ToC/DL) moet De Wever toch kunnen zeggen waar hij zijn cocaïne haalt? Die informatie zou de Antwerpse politie naar de drugshandel kunnen leiden, die de Antwerpse haven door en door vergiftigt met dat spul”, liet Tobback optekenen.

Daarmee verwees hij naar het excessieve cocaïnegebruik van Erik Van der Paal. Een verslaving die hem al een aantal keren in coma bracht en waarover hij zelf openlijk sprak in De Standaard, naar aanleiding van het filmpje over zijn fameus verjaardagsfeestje in sterrenrestaurant ’t Fornuis.

In dat interview vertelde Van der Paal ook hoe Bart De Wever aan zijn vader – notoir mecenas van Vlaams-nationalistisch (extreem)rechts Rudi Van der Paal – op z’n sterfbed beloofde goed voor diens zoon te zullen zorgen.

Naamloos-970x479

Levend of dood

Maar terug naar Maati K. Vast staat dat de lijnen tussen Maati K, zaakvoerder van S.A.S Project en de Antwerpse cokemaffia verder reiken dan enkel zijn beschoten frituur in Deurne.

Ook bij tal van andere aanslagen die verband houden met afrekeningen in het cocaïnemilieu valt zijn naam.

Zo was er op 10 april 2018, drie weken voor de schoten op de frituur van Maati K. een aanslag met een granaat op een shishabar in Willebroek. Ook die aanslag werd meteen in verband gebracht met afrekeningen in het cocaïnemilieu. De shishabar werd uitgebaat door de familie El M. waarmee Maati K. goed bevriend is.

Goed twee maanden later, op 21 juni 2018, verschijnt in Gazet van Antwerpen – een krant die de Antwerpse cocaïneoorlog op de voet volgt – een artikel met als titel “Wokrestaurant van ‘Crimi Clown’ op het Kiel doorzeefd met kogels”.

In de Abdijstraat op het Antwerpse Kiel blijkt wokrestaurant Mister Noodles beschoten. De eigenaar van het restaurant, Moraad El K. duikt in 2015 op als een van de verdachten in het fameuze dossier Makreel, een onderzoek naar de invoer van honderden kilo cocaïne via de Antwerpse haven.

Moraad El K., die op dat moment al een voorgeschiedenis van drugdealen en witwaspraktijken met zich meezeult, wordt er van verdacht de verbindingsman te zijn tussen een corrupte havenbediende en de hoofdverdachte in het dossier Makreel: Abdelilah El M., beter bekend als ‘Black’.

Naamloos

Een maand voor het restaurant van Moraad El K. onder vuur werd genomen, werd ook al zijn BMWX5 thuis, voor zijn deur in brand gestoken.

Een maand na de aanslag op Mister Noodles blijkt bovendien dat de drugsmaffia een prijs op het hoofd van Moraad El K. heeft geplakt. Samen met een foto van zijn identiteitskaart verschijnt een soort opsporingsbericht: ‘Opgelet!!! Drugsinvoerder 120 kilo cocaïne gestolen. 100.000 euro beloning levend of dood. Moraad El K alias Crimi Clown, alias glamour boy. Zoveel mogelijk delen!”

In Gazet van Antwerpen lezen we hoe het parket uitgaat van een verband tussen de beschieting van de frituur van Maati K in Deurne en de aanslagen op Moraad El K.:

“De frituur is in handen van voormalig portier en ondernemer Maati K., een goede bekende van Abdelilah El M., de hoofdverdachte in het Makreel-dossier waarin Mister Noodles ook al opduikt. De vriendin van ‘Black’ is bovendien bestuurder in de vennootschap van Maati K. Na de schietpartij bij de frituur, doken er onmiddellijk geruchten op uit het milieu dat Mister Noodles de volgende zou zijn. Het beschoten wokrestaurant is op papier voor 100% in handen van Moraad El K., maar volgens sommige bronnen zijn er aanwijzingen dat de zaak in werkelijkheid werd gefinancierd door Abdelilah El M.”

Makreel

Pittig detail: de advocaat van Moraad El K. is Mounir Souidi die samen met zijn broer Omar het bureau Souidi & Souidi Advocaten runt. Dat advocatenbureau trad ook op voor Joeri Dillen toen die ex-kabinetschef van Bart De Wever een forse schadevergoeding van Apache eiste omwille van de berichtgeving over Land Invest Group.

Enkele maanden terug onthulden Apache en Le Vif nog dat de facturen van Souidi & Souidi, bestemd voor de ex-kabinetschef van De Wever werden betaald door Erik Van der Paal… Via Land Invest Project Management.

Timing

Maar terug naar Maati K. In het milieu staat de man bekend als leverancier van peperdure exclusieve horloges van Richard Mille en Patek Philippe. Hij verplaatst zich graag in een blitse Ferrari.

index
Maati K.

Niet enkel werd zijn frituur in Deurne beschoten, hij staat volgens kranten die de cocaïneoorlog van nabij volgen ook heel dicht bij de hoofdverdachte in een grootschalig onderzoek naar cocaïne-invoer.

Maar helemaal opvallend is de timing van de forse facturen die via zijn vennootschap S.A.S. Project werden bezorgd aan en betaald door LIPM.

Het gaat om zeven verschillende facturen die werden betaald in de periode van 3 maart 2016 tot 6 december 2016. In dezelfde periode wisselden echter de aandeelhouder en zaakvoerder van S.A.S. Project.

Op 16 september 2016 werd binnen S.A.S. Project Grégory L. aangesteld als nieuwe zaakvoerder. Dezelfde dag verkocht Maati K. ook al zijn aandelen aan die nieuwe eigenaar.

Naamloos
Uittreksel uit Belgisch Staatsblad

Dat betekent concreet dat de eerste vijf facturen die door LIPM werden betaald aan S.A.S. Project dateren uit de periode dat Maati K. er zaakvoerder was.

Het gaat om een totaalbedrag van 126.500 euro, exclusief btw. De twee laatste facturen die door LIPM werden betaald aan S.A.S. Project dateren dan weer van respectievelijk 16 november en 6 december 2016. De periode dus waarin Grégory L. de winkel had overgenomen. In totaal gaat het nog om 100.000 euro, exclusief btw die naar de nieuwe zaakvoerder binnen S.A.S. Project ging.

Brusselse Rambo

Net als Maati K. blijkt ook die nieuwe zaakvoerder niet meteen een onbeschreven blad. Vooral zijn samenwerking met de Brusselse crimineel Ahmed Hajaj springt in het oog. Hajaj wordt in de Franstalige pers omschreven als de ‘Brusselse Rambo’ en dankt zijn naam aan de koelbloedigheid waarmee hij als een soort huurling openstaande rekeningen in het criminele milieu vereffent, al dan niet met behulp van een kalasjnikov.

Wanneer Hajaj in 2012 wordt veroordeeld tot vier jaar effectieve gevangenisstraf, na een uit de hand gelopen verkoop van een BMW, omschrijft La Dernière Heure de man als een crimineel die van alle markten thuis is: “oplichter, gijzelnemer en moordenaar in de knop”.

Zelf blijkt Hajaj al een paar keer door het oog van de naald te zijn gekropen bij een schietpartij. Bij een van die gelegenheden wordt hij met een aantal kogels in het been afgevoerd naar de spoeddienst van een Brussels ziekenhuis. In het relaas daarover in La Dernière Heure staat beschreven hoe de man, in afwachting van een operatie, alvast een scalpel van de operatietafel grist om eigenhandig een kogel uit zijn been weg te snijden.

De nieuwe eigenaar van S.A.S. Project – Grégory L. – leerde Hajaj kennen toen hij nog aan de slag was voor Bo Media, een vennootschap die zich bezighoudt met merchandising in de wereld van de Formule I.

In mei 2014 wandelden Hajaj – ondanks zijn eerdere veroordeling op dat moment nog steeds op vrije voeten – en Grégory L. samen een Brussels kantoor van de ING bank binnen. Onder druk van Hajaj haalde Grégory L. de rekeningen van zijn toenmalige werkgever – Bo Media – leeg.

Er blijkt systematiek te zitten in de gang van zaken: Grégory L. neemt een vennootschap over en korte tijd later gaat ze failliet

De bankbediende die Grégory L. dikke druppels zag zweten, besliste om de transactie te vertragen. Op die manier kon uiteindelijk tachtig procent van de betaling worden geblokkeerd. Ondanks beelden van de bewakingscamera’s en verschillende getuigen, probeerden de aandeelhouders van Bo Media de overige 20% uiteindelijk niet te recupereren. Uit angst voor represailles door Hajaj.

Seriële faillissementen

Anderhalf jaar later, op 20 oktober 2015, dook Grégory L. ook al op als zaakvoerder van Cavey, de vennootschap achter het bescheiden Brussels hotel François. Net zoals dat ook bij S.A.S Project gebeurde, nam Grégory L. alle aandelen over en verplaatste hij de maatschappelijke zetel van de vennootschap naar de boulevard Louis Mettewie in Sint-Jans Molenbeek.

Nog drie maanden later gebeurde er iets vreemd: de ‘Brusselse Rambo’ nam tien procent van de aandelen van Cavey over. In het Belgisch Staatsblad lezen we bovendien dat Hajaj meteen ook een volmacht kreeg en bijgevolg “in alle omstandigheden de vennootschap kan vertegenwoordigen tegenover banken, rechtbanken en ministeries”.

Op 29 november 2016 – kort nadat Grégory L. de vennootschap S.A.S Project overnam van Maati. K – verklaarde de Brusselse rechtbank Cavey failliet. Goed anderhalf jaar later was S.A.S. Project hetzelfde lot beschoren.

Er blijkt enige systematiek te zitten in die gang van zaken: Grégory L. neemt een vennootschap over en korte tijd later gaat ze failliet. Zo ook de in de Antwerpse VIIe Olympiadelaan gevestigde vennootschap Casa. Grégory L. nam op 21 oktober 2016 de vennootschap – in dit geval een bakkerijketen over – en een goed jaar later werd het faillissement uitgesproken. In dezelfde periode was er sprake van een zeer agressieve homejacking in de woonst van de oorspronkelijke eigenaar.

Politiek en coke

Tijdens de voorbije legislatuur startte burgemeester Bart De Wever in Antwerpen een ‘war on drugs’. Daarbij haalde hij meermaals zwaar uit naar de cocaïnedealers in Borgerhout, zeg maar de kleine garnalen en de wijze waarop die bepaalde Antwerpse wijken onleefbaar dreigen te maken.

Uitgerekend een week voor de verkiezingen sloot de burgemeester nog met veel bombarie “preventief” een restaurant in de Abijdstraat in Hoboken “omdat het een te groot risico vormt” voor de veiligheid in het kader van de lopende afrekeningen binnen het cocaïnemilieu. Het ging om een restaurant dat gelegen is pal tegenover de eerder genoemde Mister Noodles.

bfm_0119
De beschoten frituur van Maati K. (c) Frank Boelens, Boelens Fotomedia

Daarnaast gaf Bart De Wever in de Volkskrant ook een spraakmakend interview over de verwevenheid tussen politiek en het criminele cocaïnemilieu. De Wever waarschuwde ervoor dat de onderwereld zich tracht binnen te kopen in de politieke wereld. Zijn eigen partij, zo liet De Wever voor alle duidelijkheid verstaan, was daarbij niet in beeld. De burgemeester viseerde enkel de oppositiepartijen.

Vorige maand kwam er een eerste flinke deuk in het smetteloze imago dat Bart De Wever zichzelf en zijn eigen partij aanmat. Bij een spectaculaire grootschalige actie werd een grote Antwerpse drugsbende opgerold rond de clan Yaramis. Daarbij werd onder meer ook de schoonbroer van N-VA’er Melikan Kucam opgepakt. Die staat centraal in het dossier over de verkoop van humanitaire visa die werden uitgereikt door voormalig staatssecretaris voor Asiel, Theo Francken (N-VA).

In De Volkskrant waarschuwde De Wever ervoor dat de onderwereld zich tracht binnen te kopen in de politieke wereld

De voorbije weken laaide de cocaïneoorlog in Antwerpen opnieuw hoog op. Auto’s werden in brand gestoken en granaten ontploften in de buurt van park Spoor-Noord.

In verschillende interviews trachtte Bart De Wever, die als burgemeester aan het hoofd staat van de politie, de schuld elders te leggen. Justitieminister Koen Geens zou onvoldoende moeite doen, en het zouden vooral mensen die het klimaat willen redden zijn - door De Wever ‘yogasnuivers’ gedoopt - die de criminele keten mee in stand zouden houden.

Nu blijkt echter dat zijn protegé en boezemvriend Erik Van der Paal zaken deed met mensen die gelinkt worden aan het Antwerpse cocaïnemilieu en de zware Brusselse criminele wereld. Dat gebeurde bovendien in de sector van het vastgoed en door een bedrijf dat kon rekenen op forse cadeaus van het Antwerps college. De sector van het vastgoed staat bekend als bijzonder gevoelig voor het witwassen van drugsgeld.

'Nooit contact gehad'

Marc Schaling: "De personen waar u naar verwijst (Maati K. en Grégory L., ToC/DL) heb ik nooit gezien. Ik heb nooit met een van hen contact gehad.”

Gevraagd naar een reactie zegt Marc Schaling, op dat moment gedelegeerd bestuurder van LIPM, zich te herinneren dat S.A.S. Project een bedrijf is van Frank Slaets. “Mijnheer Slaets werd betaald voor zijn tussenkomst in verschillende projecten. De personen waar u naar verwijst (Maati K. en Grégory L., ToC/DL) heb ik nooit gezien. Ik heb nooit met een van hen contact gehad.”

Net zoals Maati K. is ook Frank Slaets geen onbekende voor het gerecht. De ex van voormalig miss België Véronique De Kock werd meermaals veroordeeld. Het meest spraakmakende proces draaide rond een villa van Slaets in Schilde.

Die had hij gekocht van zijn toenmalige zakenpartner Riccardo Fanchini. Het geld daarvoor was volgens de rechtbank van illegale herkomst. Slaets werd eind december 2008 in beroep veroordeeld tot 18 maanden cel en een boete van 24.000 euro voor witwassen en valsheid in geschrifte.

Zijn toenmalige zakenpartner Fanchini is een drugshandelaar met Italiaans-Poolse roots die lange tijd werkte vanuit Antwerpen en behoort tot de top van de Russische maffia. In 2008 omschreef Humo Fanchini nog als – “een van de machtigste en rijkste beroepscriminelen die de mensheid de voorbije jaren heeft gekend”.

De topman van de Russische maffia werd in de Verenigde Staten uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar voor de internationale handel in cocaïne, heroïne en xtc.

Andere zakenpartners van Fanchini werden drie jaar terug nog in Antwerpen veroordeeld tot spectaculaire boetes voor het witwassen van een deel van de drugsopbrengsten van Fanchini via investeringen in vastgoed in Groot-Brittannië, Duitsland, maar ook in België.

Slaets zelf werd in 2010 in beroep ook nog eens veroordeeld tot een celstraf van zes maanden voor zijn betrokkenheid bij een grootschalige vechtpartij waarbij ook een kogel werd gelost.

Zijn tegenstander in het gevecht was de bekende beroepscrimineel ‘Lange Kadda’. Die laatste werd in 2015 nog veroordeeld tot 40 maanden cel voor het witwassen van crimineel geld.

Documenten die Apache en Le Vif konden inkijken, leren dat ook Frank Slaets een factuur stuurde naar LIPM. Op 15 december 2015 factureerde Slaets via zijn vennootschap Cum Laude 90.750 euro voor een consultancy-opdracht. Die vennootschap kocht hij vier dagen eerder over van showbizzartieste Micha Marah. Goed een week later werd Slaets betaald door LIPM.

Naamloos

Slaets bevestigt dat hij voor Land Invest Group werkte, maar ontkent – in tegenstelling tot wat Marc Schaling stelt - eigenaar te zijn van S.A.S Project.

Wel heeft hij naar eigen zeggen Maati K. en zijn bedrijf S.A.S. Project in contact gebracht met Land Invest Group. Daarvoor ontving hij van S.A.S Project een commissie. Dat zou, zo herinnert Slaets zich, een bedrag van om en bij de 40.000 euro zijn geweest. Maar verder was het, volgens hem Maati K. die projecten voorstelde aan Land Invest Group. "Ik ken Maati goed. Het is geen crimineel. Hij bezit verschillende frituren en heeft enkele projecten voorgesteld aan Land Invest Group."

Maati K. bevestigt de versie van Frank Slaets. “Het klopt dat Frank Slaets mij introduceerde bij Land Invest Group. Bij Marc Schaling en bij Erik. Ik ben ook projectontwikkelaar, maar niet van hetzelfde niveau. Als ik op projecten bots die te groot zijn voor mij, dan stel ik die voor aan een grotere speler zoals Land Invest Group. Daarop verdien ik dan een bedrag.”

Over welke projecten het gaat, kan Maati K.  - die sinds 2008 actief zou zijn in de bouwsector - zich niet precies herinneren. “Er zijn intussen al zoveel nieuwe projecten gepasseerd”, klinkt het. Machelen en Edegem doen een belletje rinkelen, maar Jambes niet meteen. “Het is al drie jaar geleden. Mijn medewerkster schreef de facturen uit.”

Met de hele handel in cocaïne heeft Maati K. naar eigen zeggen niets te maken. “Het is sensatiezucht van de media. Er is zoveel over mij in de krant verschenen, maar ik heb geen enkel element gezien dat ook maar iets zou bewijzen. Twintig meter voorbij mijn frituur die werd beschoten, is er een wokrestaurant waarvan de eigenaar dezelfde nacht nog werd beschoten op het Kiel. Dat lees ik nergens. De politie weet dat, maar de politie deelt natuurlijk niet alles mee aan de media. Voor zover mij bekend word ik van niets verdacht en worden er gewoon allerlei verbanden gelegd door een paar journalisten die graag sensatie verkopen. Niemand heeft me ooit gebeld voor een reactie.”

Erik Van der Paal zegt dan weer – net zoals Marc Schaling -  dat hij Maati K. helemaal niet kent.  "Ik heb die man nooit gezien. Ik heb zelfs nooit zijn naam gehoord".

Hij wijst er ook op dat hij persoonlijk nooit betalingen uitvoerde voor LIPM. "Ik heb nooit volmacht gehad op de rekeningen van LIPM. Ik ben ook nooit bestuurder geweest. Ik heb nooit ook maar één betaling uitgevoerd."

Apache en Le Vif ontvingen, kort nadat de vragen werden overgemaakt aan Erik Van der Paal, ook een reactie van Walter Damen. Hij laat weten op te treden als advocaat van Erik Van der Paal.

Geconfronteerd met de betalingen, laat ook hij, namens Van der Paal weten dat “geen van deze betalingen door cliënt (werden) uitgevoerd noch de opdracht toe (werd) gegeven. Deze facturen kunnen dus niet aangeschreven worden aan cliënt.”

Bij Ogeo Fund reageerde niemand op onze vragen. Enkel de voormalige sterke man Stéphane Moreau laat weten dat hij nooit betrokken is geweest bij de interne bedrijfsvoering van Land Invest Group.

Dit onderzoeksartikel kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.

In het artikel werd de maatschappelijke zetel van S.A.S Project in de Craeybeckxlaan gesitueerd. De maatschappelijke zetel bevond zich echter in de Gijzelaarstraat, later de Korte Gasthuisstraat vooraleer ze door de nieuwe eigenaar Grégory L naar Molenbeek werd verplaatst.

Wat iedereen zou moeten weten

Lees gratis de stukken die je volgens het team achter Apache in 2019 niet mocht missen. Dit artikel werd geselecteerd door onze coöperanten.

Word ook mede-eigenaar van Apache en bouw mee aan een unieke en noodzakelijke nieuwssite

> bekijk ook de keuze van de rest van het team

LEES OOK
Tom Cochez, David Leloup / 23-10-2019

Politici, vastgoedbonzen en verborgen camera’s in Megève

In een luxueuze villa in Megève ontving de omstreden superlobbyist Koen Blijweert de voorbije jaren talloze politici en bouwpromotoren. Apache kon een opmerkelijk proces-verbaal…
IMG_0418