Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

'Geld lastenverlagingen niet in onze zak gestoken' (VBO). Waar dan wel?

Frank Roels
Schermafbeelding 2019-05-20 om 17.23.56

Hij zegt wel niet wàt de bedrijven er dan wèl mee gedaan hebben.

Waar gaat het geld van de lastenverlagingen naartoe? (Foto Pieter Timmermans © Twitter)
Waar gaat het geld van de lastenverlagingen naartoe? (Foto: VBO-topman Pieter Timmermans © Twitter)

Omdat hij er meteen op laat volgen dat de werkloosheidsuitgaven gedaald zijn ('ik ben aangenaam verrast'), krijgt de lezer de indruk dat het tweede het gevolg is van het eerste. Werden de lastenverlagingen gebruikt om meer personeel aan te werven? Hoe zou zulks dan gaan?

Wat met de twee lastenverlagingen?

Zegt een patroon: 'Ik heb hier een bonus bij mijn cash, ik ga daarmee bijkomend personeel betalen'? Dat zou vreemd zijn, want bedrijven hebben (bijna) steeds cash, maar die zetten ze niet automatisch om in meer personeel. Hun personeelsbestand vergroten doen ze enkel, indien hun maximale productiecapaciteit de toekomstige bestellingen niet meer kan verwerken. Een goed beleid houdt in dat personeel zichzelf terugverdient, met bedrijfswinst daar bovenop; niet dat het geld kost aan het bedrijf.

Dat een werkgever niet zomaar bijkomend personeel aanwerft omdat de kosten dalen, heeft de heer Timmermans zelf bevestigd, op het ogenblik dat de kostenverlagingen werden aangekondigd

Wat gebeurde dus met de bonussen van de twee lastenverlagingen? (Door deze regering: de verlaagde sociale bijdragen, en de verlaagde vennootschapsbelasting).

Dat een werkgever niet zomaar bijkomend personeel aanwerft omdat de kosten dalen, heeft de heer Timmermans zelf bevestigd, op het ogenblik dat de kostenverlagingen werden aangekondigd (2014): 'Voor meer personeel kan niemand garanties geven.' Karel Van Eetvelt van UNIZO zei: 'Het hangt ook af van de internationale toestand.'

Hogere nettowinsten

Waar de euro’s van de kostenverlagingen naartoe gingen, weten we niet precies; geld heeft geen kleur of identiteit. Maar we lazen wel in De Tijd dat de Belgische beursgenoteerde bedrijven over 2018 een nettowinst rapporteerden die 12,8% hoger ligt dan deze van 2017 (totaal 12,5 miljard euro; zonder ABInbev). De dividenden voor de aandeelhouders stijgen met 21% (gemiddelde zonder ABInbev, dat uitzonderlijk een laag dividend toekende). (De Tijd van 30 maart 2019)

Enkele jaarverslagen raadplegen bevestigt: in 2018 daalden de belastingen en stegen de nettowinsten, in vergelijking met het jaar daarvoor

Enkele jaarverslagen raadplegen bevestigt bovenstaande: in 2018 daalden de belastingen en stegen de nettowinsten, in vergelijking met het jaar daarvoor.

Hebben de werkgevers met de lastenverlagingen de brutolonen misschien verhoogd? Veel kan dat niet zijn gezien de wet op de loonmatiging. Volgens Eurostat stijgen de lonen minder dan de inkomsten uit kapitaal, en dit al sedert 1980. Dat is ook de hoofdboodschap van professor Thomas Piketty.

Door uitspraken als deze van het Verbond van Belgische Ondernemers, overgenomen door de Vlaamse kwaliteitskrant De Standaard, wordt het publiek (en de kiezer) dagelijks om de tuin geleid.

PS: Op wereldniveau zien we ook al twee jaar een stijging van de dividenden; het gaat dan wel over méér dan duizend miljard (volgt u nog? 1 biljoen = 1000 miljard; maar in het Engels betekent 'billion', miljard in het Nederlands): 'De voorspelling is dat dit jaar 1,43 biljoen dollar zal worden uitgekeerd, tegenover 1,37 biljoen in 2018.'

LEES OOK
Tom Cochez / 19-04-2021

De zaak-El Kaouakibi en de Antwerpse Ziekte

De zaak-El Kaouakibi is een symptoom van een veel breder probleem in Antwerpen: de herintroductie van de vriendjespolitiek door het vorige college.
POLITICS PLENARY SESSION FLEMISH PARLIAMENT
Paul Gebruers / 29-01-2021

Storm aan faillissementen op komst door einde moratorium

Op 31 januari vervalt het moratorium op faillissementen, een coronamaatregel van de federale overheid die bedrijven maandenlang heeft beschermd.
tim-mossholder-C8jNJslQM3A-unsplash
Paul Gebruers / 05-01-2021

Coronacrisis remt ondernemingsdrang niet af

Ons land telde in 2020 amper minder startende ondernemingen dan het jaar voordien. De kaap van 100.000 nieuwe bedrijven kwam in zicht.
120811789_3657367334325762_4374493159335912055_n