Peeters belooft elk jaar 3,5 miljoen euro extra voor ontwikkelingssamenwerking

Redactie Apache
Kris Peeters (Foto Brecht Goris, MO)
Kris Peeters (Foto Brecht Goris, MO)
Kris Peeters (Foto Brecht Goris, MO)
Kris Peeters neemt zich voor om de huidige Vlaamse bevoegdheden op uitmuntende wijze te beheren. (Foto Brecht Goris, MO)

"Tegen 2020 zal de Vlaamse regering haar uitgaven voor officiële ontwikkelingshulp tot 83 miljoen euro verdubbelen", legt Peeters in een interview met het magazine MO uit. In de opmaak van de meerjarenbegroting houdt hij daarmee rekening. "Om de verdubbeling te realiseren moeten we vanaf nu elk jaar gemiddeld 3,5 miljoen euro meer uitgeven aan ontwikkeling."

Negatieve gevolgen

Maar tot en met 2011 wordt het ritme al niet aangezwengeld. De Vlaamse regering wil eerst het budgettair huishouden op orde brengen. "Maar daarna moet dat wel opgedreven worden, anders halen we nooit de doelstellingen van het Pact 2020", geeft Peeters aan.

In het gesprek met MO herhaalt Peeters zijn vraag voor meer bevoegdheden inzake ontwikkelingssamenwerking. Hij reageert kregelig op de kritiek dat ontwikkelingssamenwerking beter op het federale niveau blijft. "Men vraagt mij te bewijzen dat de overheveling naar een kleinere schaal geen negatieve gevolgen zou hebben, maar men bewijst nergens dat het behoud op federaal niveau per se positieve effecten heeft", aldus de minister-president. Hij neemt zich daarom voor om "onze huidige bevoegdheden op uitmuntende wijze beheren".

Lees het volledige artikel op de website van onze partner MO.be.
LEES OOK
Karl van den Broeck / 22-09-2016

Begroting stevent af op tekort van meer dan 3 procent

In regeringskringen valt te horen dat de Nationale Bank eerstdaags een tekort van ruim 3 procent zal aankondigen. Niet enkel het begrotingsevenwicht wordt zo wankel.
photo_du_gouvernement