Colofon

Apache wordt mogelijk gemaakt door een klein team journalisten en administratieve medewerkers. Zij worden hierin bijgestaan door tal van freelancers, gastauteurs, een bestuursorgaan en een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia.

colofon

Karl van den Broeck

Hoofdredacteur / karl@apache.be

Karl van den Broeck is journalist sinds zijn twintigste. Eerst achttien jaar bij De Morgen, dan vijf jaar als hoofdredacteur bij Knack en sinds 2011 freelance. Tussendoor maakt hij tentoonstellingen en schreef hij een boek waarin hij probeert te verklaren waarom we nog altijd de indianen willen redden. Sinds 2014 is hij deeltijds nonfictie-coördinator bij BOZAR

Zijn bijzondere interesse gaat uit naar cultuur (en dan vooral literatuur), politiek en geschiedenis.

Paul Gebruers

Coördinator en eindredacteur apache.be / paul@apache.be

Paul Gebruers ruikt het nieuws van ver en kijkt graag over de muur. Puzzelstukjes reconstrueren en tanden zetten in moeilijke dossiers en beleidsitems. Van justitie tot samenleving. Sinds augustus 2021 coördineert hij het online deel van Apache.

Zijn bijzondere interesse gaat uit naar justitie, socio-economische items, media en Europa.

Jan Walraven

Coördinator en eindredacteur apache.be en Apache Magazine / jan.walraven@apache.be

Jan Walraven schrijft sinds 2015 voor Apache. Behalve journalist is hij ook coördinator van Apache Magazine. 

Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de ecologische crisis en de oorzaken ervan, de greep van technologie op onze maatschappij, en de rol van media.

Tom Cochez

Coördinator apache.be en onderzoeksjournalist / tom@apache.be

Tom Cochez is licentiaat criminologie. Hij werkte van 1997 tot 2008 voor De Morgen, waar hij vooral gezondheidszorg, sociale zaken en milieu volgde en zich verdiepte in de politieke partijen Vlaams Belang en Groen. In 2008 koos hij ervoor om opnieuw op freelance basis te werken voor onder meer ook Knack en Humo. Een jaar later stond hij mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache.

Zijn bijzondere interesse gaat uit naar de wereld van het vastgoed, extreemrechts en (officiële en officieuze) machtsstructuren.

Liesbet De Kock

Onderzoeksjournalist / liesbet.dekock@apache.be

Liesbet De Kock schrijft sinds 2022 voor Apache. Ze heeft een achtergrond in de klinische psychologie en filosofie. Voordien werkte ze als gastprofessor aan de VUB en het KASK, en als onderwijsassistent aan de UGent.

Haar bijzondere interesse gaat uit naar (geestelijke) gezondheidszorg, non-fictie literatuur en sociale rechtvaardigheid.

Hind Fraihi

Onderzoeksjournalist / hind.fraihi@apache.be

Hind Fraihi is journalist voor Apache en columnist bij De Tijd en De Lage Landen. Ze verwierf bekendheid door haar boek Undercover in Klein-Marokko. Dit gaf het startschot voor verdere onderzoeksjournalistiek en undercoveroperaties. Bijvoorbeeld naar de terreuraanslagen in Barcelona (BBC), de aanwezigheid van rechts en islamitisch extremisme in Europa (Amerikaanse televisie Fusion) en over vrouwen en jihadisme (ondersteund door de NAVO). In 2021 schreef ze samen met fotograaf Bas Bogaerts het boek Achter het schild van extreemrechts.

Haar bijzondere interesse gaat uit naar diverse vormen van extremisme, polarisatie en diversiteit.

Frank Olbrechts

Onderzoeksjournalist / frank@apache.be

Na een studie Arabisch en Hebreeuws verdiepte Frank Olbrechts zich in de hedendaagse Arabische literatuur. Hij combineerde dit met een taak als lesgever in het hoger onderwijs en het volwassenenonderwijs.

Zijn bijzondere interesse gaat uit naar openbare debatcultuur, cultuur- en erfgoedbeleid, identiteits- en diversiteitsproblematiek, militantisme/activisme en internationale politiek.

Steven Vanden Bussche

Onderzoeksjournalist / steven@apache.be

Steven Vanden Bussche studeerde geschiedenis aan de UGent waarna hij les gaf in het secundair- en volwassenonderwijs. Sinds 2005 werkt Steven als journalist. Eerst als regiocorrespondent voor Het Laatste Nieuws en de VRT, daarna zeven jaar voor het persagentschap Belga. Sinds augustus 2017 werkt Steven voltijds voor Apache.

Zijn bijzondere interesse gaat uit naar landbouw en leefmilieu, publieke eigendommen, wonen, het belang van lokale en regionale journalistiek, en het Steenuilke.

Wouter Vanhouteghem

Redacteur / wouter.vanhouteghem@apache.be

Wouter Vanhouteghem werkte al voor Het Volk, MaoMagazine, Deng, Focus Knack, Goedele, Acht, Chroom & Vlammen, Het Nieuwsblad en Boer Bas. En kwam in 2023 thuis bij Apache.

Zijn bijzondere interesse gaat uit naar katten, Schotland en boerenboter (bij voorkeur ambachtelijk gekarnd).

Bram Souffreau

Zakelijk coördinator / bram@apache.be

Bram startte zijn carrière als journalist in 2000. Hij werkte als redacteur bij Metro en als webredacteur bij Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Tot 2017 werkte hij als freelance journalist. In 2009 richtte hij mee Apache op.

Zijn bijzondere interesse gaat uit naar online journalistiek, internet en elektronische muziek.

Annelien Van Roey

Marketeer / annelien@apache.be

Annelien studeerde Communicatiemanagement en -wetenschappen en is sindsdien aan de slag als marketeer. Bij Apache neemt ze ook een deel van de administratie voor haar rekening.

Haar bijzondere interesse gaat uit naar socio-economische thema’s, de ecologische crisis, en de onverklaarbare kuren van kamerplanten.

Katrien Scheir en Kim Duchateau

Huiscartoonisten

Jo Baert, Peter Bosmans, Pieter Goiris, Ilse Roosens, Bram Souffreau, Georges Timmerman, Karl van den Broeck, Steven Vanden Bussche en Dirk Van Esbroeck.

Leden bestuursorgaan De Werktitel cv

Ons netwerk

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over, of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen.

Vrienden van Apache

De Vrienden van Apache zijn een groepje gemotiveerde coöperanten en leden. In hun vrije tijd geven ze Apache een duwtje in de rug.

Dat doen ze op verschillende manieren: flyeren op events, klusjes klaren, inspringen als vrijwilliger op Apache-evenementen of Apache bij een ruim publiek bekend maken.