'Agro-ecologie herbergt toekomst landbouw'

23 juni 2010 Redactie Apache
Olivier De Schutter (Foto © FAO/Alessandra Benedetti)
Olivier De Schutter (Foto © FAO/Alessandra Benedetti)
Olivier De Schutter (Foto © FAO/Alessandra Benedetti)
Olivier De Schutter. (Foto © FAO/Alessandra Benedetti)

Voedseltekorten worden vandaag bestreden door uitgebouwde irrigatiesystemen, verbeterde zaadvariëteiten en chemische kunstmeststoffen. Investeerders kopen in de ontwikkelingslanden en masse de landbouwgronden op. Maar De Schutter, speciaal VN-rapporteur over het Recht op Voedsel voor de Verenigde Naties, vindt de aanpak niet duurzaam. Hij gelooft meer in het zogenaamde agro-ecologie-model waarbij ecologische wetenschap, sociologie en economie met elkaar worden samengebracht om een duurzaam landbouwsysteem uit te bouwen.

Dat levert evenwel geen spitstechnologie op, maar vooral een herwaardering van oude landbouwmethodes, zoals de inzet van natuurlijke meststoffen of het gebruik van planten en bomen om gewassen tegen ziekten te beschermen. MO.be haalt een aantal kleinschalige en wat grotere voorbeelden aan.

Niet echt modern

De agro-ecologie gaat gepaard met een rits voordelen voor de landbouwer in de ontwikkelingslanden. Hij kan zelfstandiger werken omdat hij minder afhankelijk is van chemische meststoffen en fossiele brandstoffen. Het aanbod aan producten is ook gevarieerder en de productie en consumptie blijft lokaal. "Het werkt voor de boeren als een soort van 'empowerment'", klinkt het nog.

Maar niet iedereen is gewonnen voor deze alternatieve aanpak. "Mensen begrijpen niet wat agro-ecologie is", betreurt De Schutter. "En misschien klinken de technieken die worden gebruikt niet echt modern."

Lees het volledige artikel op de website van onze partner MO.be.
LEES OOK
Kaja Verbeke, Stef Arends / 02-11-2017

'Bij de VN geven we vorm aan de wereld waarmee jongeren verder moeten'

Sommige jongeren raken met hun engagement tot bij de VN in New York. Mariame (22) en Herlinde (25) vertegenwoordigen de Vlaamse jeugd op internationaal niveau.
VN-jongerenvertegenwoordigers