Slottekst G20 verzuipt in diplomatieke woordenbrij

Redactie Apache
De G20-top ging gepaard met betogingen (Foto Nouspique)
De G20-top ging gepaard met betogingen (Foto Nouspique)
De G20-top ging gepaard met betogingen (Foto Nouspique)
De G20-top ging gepaard met de even traditionele betogingen. (Foto Nouspique)

De twintig staats- en regeringsleiders zochten naar een evenwicht hoe ze de economische crisis kunnen bezweren. Zo hameren de Verenigde Staten op het verder stimuleren van de economie, terwijl de Europese landen voor besparingsrondes opteren. Uiteindelijk werden de G20 het eens dat tegen 2013 de begrotingstekorten gehalveerd moeten worden en dat drie jaar later de verhouding tussen schuld en bruto binnenlands product gestabiliseerd moet zijn.

Ondanks die duidelijke doelstelling, ontbreekt de tekst evenwel aan slagkracht. "Alles verzuipt in een diplomatieke woordenbrij", stelt Dries Lesage, docent aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen van de UGent, vast. Hij volgde voor MO.be de G8 en G20 in Canada.

Tobintaks

De regulering van de financiële sector, een ander heet hangijzer op de top, wordt verder besproken in het Basel-comité voor Banktoezicht en moet in een Basel III-pakket uitmonden. De politiek houdt zo de druk op de ketel en de vooruitzichten voor een akkoord zijn positief, maar of de politieke coördinerende rol de kiemen van de opeenvolgende economische crises kan weghalen, is onzeker.

Een algemene bankentaks komt er niet. Canada en de groeilanden lusten het niet. Maar een Tobintaks op financiële transacties voor het financieren van de klimaatfinancies, maakt wel kans. Maar nog niet iedereen is overtuigd. De voorstanders – Frankrijk, Duitsland en de ontwikkelingslanden – hebben nog heel wat overtuigingswerk voor de boeg.

Lesage geeft in het G8/G20-dossier op MO.be een volledig overzicht van de besprekingen en resultaten van de G20-top in Canada.

Lees het volledige artikel op de website van onze partner MO.be.
LEES OOK
Ferdi De Ville / 22-04-2021

Geen terugkeer naar de jaren 80

De begrotingssituatie is fundamenteel anders dan vier decennia geleden. Met de lage rente van vandaag zou het schuldig verzuim zijn mocht de overheid niet meer investeren in een…
BELGIUM ARCHIVES WOMEN'S DEMONSTRATION CRISIS
Jan Walraven / 26-07-2017

De mythe van het slapende spaargeld

De regering Michel wil het spaargeld activeren, maar vergeet dat het al zeer actief is.
POLITICS GOVERNMENT BUDGET PRESS CONFERENCE
Jan Walraven / 20-10-2015

Migranten versterken Belgische economie

Immigratie heeft een positief effect op de Belgische begroting ter waarde van 0,5% van het bbp, of zo'n 2 miljard euro. 'Ook op de lonen en de werkgelegenheid blijkt migratie een…
Econoom Frédéroc Docquier (Foto: UCL)