De rest van Vlaanderen

Redactie Apache
Lange Wapper

Woensdagavond zei Kris Peeters in zijn eigen variant van het Nederlands tegen Yves Borms: “Ik zal niet door de strot van de Antwerpenaar die viaduct goedkeuren.” Eigenlijk zei hij dat tegen iedereen die het horen wilde, want een christendemocraat die er dezer dagen in slaagt zijn belofte na te komen, heeft een reden tot vieren. Dat zijn opmerking niet helemaal klopte, kon de pret niet drukken. De Antwerpenaar krijgt wat hij wil van de Vlaamse regering, maar moet er wel zelf voor betalen. Er moet dus toch wat gebeuren in die strot van hem. Meer bepaald 352,7 miljoen euro moet worden opgehoest. Een bedrag dat een berekende indruk maakt, maar net zo goed met een spelletje vogelpik zou kunnen zijn bekomen. Het viaduct kostte vijf keer meer dan in het begin geraamd, bij de tunnels zal dat niet anders zijn.

Wil die Antwerpenaar eigenlijk wel tunnels? Bart De Wever heeft ingezet op het tegendeel. Hij gaat er van uit dat een meerderheid in Antwerpen oftewel niet geïnteresseerd is, oftewel tevreden zou zijn met een brug, een beslissing whatsoever, maar wel zeker niet wil betalen voor een stokpaardje van Patrick Janssens. Als gedoodverfd kandidaat-burgemeester in 2012 heeft De Wever liever dat de Antwerpse socialisten straks wat hebben uit te leggen dan dat de Vlaamse socialisten moeten inleveren op dat niveau. Met het resultaat daarvan moet zijn partij in 2014 sowieso zelf op campagne.

Om de meerkost naar Antwerpen te krijgen, bedacht De Wever een eigenaardige redenering. In Het Journaal zei hij dat “de rest van Vlaanderen dit niet meer zou willen opbrengen voor Antwerpen.” De N-VA’er drijft daarmee een wig tussen de Antwerpenaren en alle andere Vlamingen. Nadat de Brusselaars er werden afgereden – De Wever heeft het graag over de Dansaert-Vlamingen – maakt hij ook Antwerpen los van de rest van Vlaanderen. Een Vlaams-nationalist die zelfs Vlaanderen niet als homogeen gebied ziet, maar als lappendeken waar blijkbaar nog het een en het ander op valt af te dingen.

Burgemeester van Gent Daniël Termont was dit nieuwe politieke feit niet ontgaan, en vreesde in diverse media dat vaker een deel van de financiering van infrastructuurwerken op de lokale besturen zou worden afgewend. Dat is nog maar het begin. Wanneer Vlaanderen eindelijk over alle bevoegdheden beschikt die ons hartje begeert, kan die politiek nog veel verder uitdijen. De proceskosten die gerolde West-Vlaamse varkensboeren maakten omdat ze dachten geld te kunnen verdienen in de computerij, gingen ruim over het miljoen. Moet de rest van Vlaanderen daarvoor opdraaien? De pensioenen van ouderen die daarmee naar de kuststreek trekken en de centen daar spenderen? Heeft de rest helemaal niets meer aan. Kan professor Cantillon de transfers naar het achtergestelde Limburg misschien eens berekenen? Gaat ongetwijfeld ook over miljoenen. Om van de Kempen nog maar te zwijgen.

De Vlaamse regering declameerde vorige week een precedent van wat de nieuwe Vlaamse bestuurstijl zou kunnen worden. Eindelijk de verziekte Belgische structuren verruild voor iets anders. En zo hebben nationalisten na de afsplitsing van Wallonië nog wat om handen. Je kunt enkel hopen dat De Wever deze constructie bedacht voor plat politiek gewin in 2012, en dat zijn studiedienst er binnenkort niet werkelijk mee aan de slag gaat.

LEES OOK
Redactie Apache / 13-09-2010

Boekhouders, of computers

Nu ik weet dat de immense studiedienst van de PS de splitsing van België voorbereidt, lijd ik aan verlatingsangst. Elke nacht word ik badend in het zweet wakker, schreeuwend om…
Rekenmachine