Habemus gubernatio

Redactie Apache
Tom Lievens
Tom Lievens.
Tom Lievens
Tom Lievens.

En toen won België glansrijk de wedstrijd 'Wie houdt het het langst uit zonder een regering te vormen' van Nederland. Zoals wij geen kans maken in het voetbal tegen hen, maken zij geen enkele kans bij dit spelletje. Want dat het om een spelletje gaat, is inmiddels wel duidelijk.

Het spelletje wordt gespeeld met een ongeschreven reglement. Als er eentje wil scoren, laat hij via de pers aan de tegenspeler weten dat er een of ander ultimatum uitgedokterd is. Zoals afgelopen zondag, toen Bart De Wever via de pers vroeg of de Franstaligen een splitsing van de personenbelasting zagen zitten. Indien dat niet het geval was, gingen de boeken dicht.

He is niet voor het een of ander, maar wat hebben die hoofdrolspelers in deze klucht de afgelopen maanden uitgevoerd achter de gesloten deuren? Die gesloten deuren lijken wel een excuus om de incompetentie te verbergen. Want zodra de deuren opengaan, zijn de commentaren steevast: “Er is gepraat en de verschillende standpunten zijn gehoord.” Meerdere gesloten-deuren-vergaderingen moeten een oplossing brengen.

Als er dan toch zo graag achter gesloten deuren vergaderd wordt, stel ik voor dat de deuren gesloten blijven tot er een regering gevormd is. Sluit de spelers op in de hoogste bol van het Atomium, sluit de deuren met een ceremonie en de boodschap: "De enige woorden die deze deuren openen zijn: Habemus gubernatio."

Wedden dat er binnen de kortste keren een regering is

Het grove van deze vertoning is dat er vergeten wordt dat het over een land regeren gaat en niet over een wedstrijd 'Wie heeft het grootste ego?'.

Tom Lievens

www.tomlievens.be

LEES OOK
Thomas Falk / 02-11-2020

Beleidsfalen is symptoom van systeemfouten pre-corona

België is het zwaarst getroffen land in Europa. Hoe kon het zover komen? Daarvoor moeten we kijken naar de systeemfouten die er al waren pre-corona.
POLITICS CONSULTATION COMMITTEE
Anton Jäger / 07-10-2020

De eindstrijd van de verzuiling

Het woord ‘kartelcoalitie’ lijkt pijnlijk accuraat voor de nieuwe regering: een laatste run voordat de regeringspartijen gezamenlijk tot Vlaamse Vijfsterrenbewegingen vervellen,…
GENT UNIVERSITY LECTURE ROUSSEAU LACHAERT COENS
Bert Verhoye / 23-08-2019

Koro 23 augustus 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye