Vlamingen houden grote kuis bij Nederlandse dagbladen

Tom Cochez
Peter Vandermeersch
'De Groene Amsterdammer' ziet Peter Vandermeersch als het Paard van Troje, de wegbereider van Corelio's expansie naar Nederland. (Foto Michiel Hendryckx)

Door Tom Cochez

Peter Vandermeersch
'De Groene Amsterdammer' ziet Peter Vandermeersch als de wegbereider van Corelio's expansie naar Nederland. (Foto Michiel Hendryckx)

Zijn opdracht vanwege de nieuwe eigenaren, zo liet de nieuwe hoofdredacteur van NRC Handelsblad, Peter Vandermeersch, twee weken terug nog in De Groene Amsterdammer verstaan is niet “mensen te ontslaan, maar een betere krant te maken”.

Op straat

Gisteren bracht NRC Handelsblad zelf het nieuws dat er dertig mensen op straat zullen worden gezet: vijftien dit jaar en nog eens evenveel in het eerste kwartaal van het komende jaar. De krant omschrijft dat zelf als “de meest ingrijpende reorganisatie in het veertigjarige bestaan van NRC Handelsblad”.

Het afgelopen jaar sneuvelden er in Nederland veel meer jobs bij (kwaliteits)dagbladen. Bij De Volkskrant werden twintig redacteurs op straat gezet. Trouw ontsloeg 22 journalisten. In totaal verloren bij Trouw en De Volkskrant 131 werknemers hun job. Beide kranten zitten in de portefeuille van De Persgroep-baas Christian Van Thillo, die anderhalf jaar terug 130 miljoen euro op tafel legde en zo een meerderheidsparticipatie nam in mediagroep PCM, intussen omgedoopt tot Persgroep Nederland. Van Thillo sloot eerder al een Rotterdamse drukkerij (met een verlies  van 160 werkplaatsen) en schrapte ook nog eens 180 jobs bij het Algemeen Dagblad (AD Nieuwsmedia).

Dispuut

Ook NRC Media maakte deel uit van PCM op het moment dat Van Thillo een meerderheidsparticipatie nam. Maar De Persgroep-baas maakte al snel duidelijk dat NRC Media te koop stond. Eind vorig jaar werd de krant verkocht voor 70 miljoen euro aan twee partijen: Egeria en Het Gesprek. Egeria is een investeringsmaatschappij die (een deel van) het geld van de familie Brenninkmeijer, eigenaars van C&A, belegt. Van Het Gesprek, een intussen failliet tv-zender, blijft intussen enkel Derk Sauer nog over als aandeelhouder.

Kort na de overname raakte NRC-hoofdredacteur Birgit Donker in conflict met de nieuwe aandeelhouders. Het dispuut ging over de onafhankelijkheid van de redactie en de precieze verhouding tussen hoofdredactie en aandeelhouders. Donker trok de deur achter zich dicht en de krant kon op zoek kon naar een nieuwe leider. Eind juni werd die ook gevonden: Peter Vandermeersch, tot dan algemeen hoofdredacteur van De Standaard en Het Nieuwsblad.

Meesterzet

Bij de aankondiging van de ontslagronde gisteren legde Vandermeersch er de nadruk op dat de herstructurering moet leiden tot een verbetering van de kranten. Dat een forse afslanking uiteindelijk tot een betere en meer kwaliteitsvolle krant leidt, is een stelling die Vandermeersch en zijn toenmalige collega bij De Morgen, Klaus Van Isacker, eerder ook al gezamenlijk verdedigden bij de herstructurering van De Morgen en De Standaard.

In Nederland leeft intussen de vrees dat de storm nog niet is gaan liggen. Peter Vandermeersch wordt er gezien als een paard van Troje van de nieuwe aandeelhouders, mogelijk zelfs van Corelio, uitgever van De Standaard en Het Nieuwsblad. De redenering wil dat investeringsmaatschappij Egeria het ‘opgekuiste NRC’ op relatief korte termijn alweer van de hand zal doen. In het artikel in De Groene Amsterdammer klinkt het zo: “Vandermeersch’ benoeming bij NRC Handelsblad lijkt dan ook een meesterzet van de nieuwe eigenaars. Investeerders als Egeria houden een belegging als NRC Media doorgaans niet langer dan een jaar of vijf in portefeuille. Dan verkopen zij die weer door, hopelijk met een forse winst. Aan Corelio bijvoorbeeld, met Vandermeersch als wegbereider.”

Onverantwoordelijk

Corelio deed eind vorig jaar al eens een bod op NRC Media. Een bod dat toen lager lag dan dat van Egeria, maar mogelijk is Corelio bereid om straks, voor een uitgedund NRC Media, meer op tafel te leggen.

De nakende ontslaggolf is alleszins voer voor speculatie. “Voordat we in zwaar weer komen, moeten we ingrijpen”, verklaarde hoofdredacteur Peter Vandermeersch op de site van NRC. "De hoofdredactie zou onverantwoordelijk bezig zijn als ze niet nu zou inspelen op enkele economisch zorgelijke signalen.”

LEES OOK
Karl van den Broeck / 08-07-2020

De Morgen bestaat niet meer

De échte De Morgen bestaat al sinds 31 december 2006 niet meer. Die dag werd de langzame transformatie voltooid van 'onafhankelijk, progressief dagblad voor Vlaanderen' naar een…
BELGIUM MEDIA DE MORGEN READERS ACTION
Karl van den Broeck / 08-05-2018

'Apache gelooft in de taak van de pers als vierde macht, dat is de harde kern van onze stiel'

Karl Marx is 200 jaar. Filosofiehuis Het Zoekend Hert in Antwerpen vroeg schrijver Walter van den Broeck en zoon Karl om een lezing te houden. Lees hier de lezing van Apache…
De redactie van Apache in het Reuzenhuis op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. (Foto: © Stef Arends)
Mathilde Sanders / 27-01-2012

Wie bezit het nieuws? De doortocht van De Persgroep in Nederland

In haar zoektocht naar een antwoord op de vraag ‘wie bezit het nieuws’ praatte Mathilde Sanders met journalisten en beleidsmakers, onder meer over de impact die De Persgroep heeft…
(Foto Leo De Bock)