Politiek voordeel halen uit overstroming Krimsk

Dirk Janssen
Een Russische Poetin-aanhanger sorteert hulpgoederen voor de daklozen in Krimsk. (Foto Konstantin Vasiltsov)
Een Russische Poetin-aanhanger sorteert hulpgoederen voor de daklozen in Krimsk. (Foto Konstantin Vasiltsov)
Een Russische Poetin-aanhanger sorteert hulpgoederen voor de daklozen in Krimsk. (Foto Konstantin Vasiltsov)
Een Russische Poetin-aanhanger sorteert hulpgoederen voor de daklozen in Krimsk. (Foto Konstantin Vasiltsov)

De Russen zouden nu eindelijk hun oogkleppen hebben laten vallen en inzien dat de almachtige president Poetin niet de perfecte leider is die hij pretendeert te zijn. Dat verhaal vertellen Westerse media althans bij alles wat er in Rusland gebeurt, dus misschien dat daar nog wel wat op af te dingen valt. Maar tegelijkertijd heerst er in Rusland een sterke behoefte aan actief burgerschap. Mensen worden mondiger en willen graag actief deelnemen in het openbare leven.

Oppositie Vs Meerderheid

In veel Russische steden begonnen mensen dan ook actief hulpgoederen in te zamelen voor het rampgebied. Niet alleen vanuit de oppositie, maar ook vanuit regeringspartij Verenigd Rusland (Единая Россия). Reporter Dirk Janssen belde met twee van deze activisten om hen te vragen naar hun ervaringen.

Suren Gazaryan is bioloog, natuurbeschermer en lid van de liberale, pro-Europese partij Yabloko. Gazaryan werkte in Krimsk zelf en hielp met het uitdelen van hulpgoederen. Gazaryan vond de hulpoperatie nogal amateuristisch en is bang dat de regering weer dezelfde fouten maakt.

Het hele interview: ‘Hulpdiensten amateuristisch tijdens ramp Krimsk’ (voor abonnees)

Konstantin Vasiltsov van regeringspartij Edinaya Rossiya is leraar geschiedenis en actief in de Jonge Garde van Verenigd Rusland. Deze jongerenorganisatie van Edinaya Rossiya probeert mensen te enthousiasmeren om vrijwilligerswerk te doen. Vasiltsov zamelde hulpgoederen in voor het getroffen gebied. Volgens hem is juist Edinaya Rossiya de partij die burgerparticipatie promoot.

Het hele interview: ‘Garen spinnen van een natuurramp is extreem laag’ (voor abonnees)

Amper tegenstellingen

Regeringspartij, oppositie en officiele hulpinstanties werkten samen in de vrijwillige humanitaire operatie

Wat vooral opvalt is dat de tegenstellingen die Westerse media schetsen voor de beide activisten nauwelijks aanwezig zijn. Regeringspartij, oppositie en officiele hulpinstanties werkten samen in de vrijwillige humanitaire operatie. Niet altijd even efficient misschien, maar de intentie was er. De activisten protesteren ook alle twee tegen de notie om hun deelname in het politieke te trekken. Als het er op aankomt, zijn ze op de eerste plaats vooral mensen die iets voor hun getroffen medemens willen doen, en daarna pas politicus.

Regeringspartij Edinaya Rossiya werkt vooral vanuit een collectieve identiteit. Voor hen is het heel belangrijk dat mensen meedoen en constructief zijn. De oppositie vindt het vooral belangrijk dat burgers invloed uit kunnen oefenen en hun overheid kritisch kunnen volgen. Die twee visies botsen soms, maar zijn misschien lang niet zo tegenstrijdig als we soms denken.

LEES OOK
Dirk Janssen / 31-07-2012

'Garen spinnen van een natuurramp is extreem laag'

Konstantin Vasiltsov heeft na de overstromingsramp in Krimsk een hulpactie op poten gezet. Vasiltsov zet zich in voor de Jonge Garde van Verenigd Rusland. Maar hij beklemtoont dat…
Konstantin Vasiltsov (eigen foto)
Dirk Janssen / 31-07-2012

'Hulpdiensten amateuristisch tijdens ramp Krimsk'

Op acht juli 2012 zorgden hevige regenbuien voor een dramatische overstroming in de Russische stad Krimsk. De helft van de stad werd weggeslagen. Suren Gazaryan, een activist voor…
Suren Gazaryan (Foto Karena Avedissian)