Het geld van het Vlaams Belang (inleiding)

25 juni 2013 Tom Cochez
Gerolf Annemans en Filip Dewinyter (Foto Jan Van de Vel - Reporters)
Gerolf Annemans en Filip Dewinter (Foto Jan Van de Vel - Reporters)
Gerolf Annemans en Filip Dewinyter (Foto Jan Van de Vel - Reporters)
Gerolf Annemans en Filip Dewinter (Foto Jan Van de Vel - Reporters)

En toch geeft geen enkele partij zoveel geld uit aan reclame en propaganda. In 2012 besteedde het VB daar liefst 5,4 miljoen euro aan. Bijna een miljoen meer dan de N-VA die bij de laatste federale verkiezingen meer dan dubbel zo groot werd als het VB, en tweeënhalve keer meer dan een partij van vergelijkbare grote orde als Open Vld.

De drukorders voor al die folders en boekjes gaan nagenoeg integraal naar de Londerzeelse Drukkerij Verspecht. De samenwerking met de Dienst Grafische Opmaak van het Vlaams Belang (DTP) draait daarbij op volle toeren.

Maar waarom werd ook promomateriaal van de failliete voetbalclub Beerschot gelayout op het partijhoofdkwartier van het VB? Of het boek van een voormalig Nederlands minister? Of folders van bevriende buitenlandse politieke partijen? Waarom was Filip Dewinter, samen met de baas van Drukkerij Verspecht tot voor kort vaste klant in de loges van Beerschot? Waarom laat Dewinter zich sowieso in met gesjeesde zakenlui waarvan sommigen veroordeeld zijn voor fraude? Waarom bijvoorbeeld pompte de steenrijke aannemer en immoman Walter Verbraecken - nota bene de nonkel van Bart De Wever - jarenlang geld in de partij van Dewinter? Hoe komt het dat de echte sterke man van het Vlaams Belang drie manifest onbekwame secretaresses in dienst heeft? En waarom klopte Gerolf Annemans ten einde raad aan bij zijn partij voor een renteloze lening uit de partijkas?

Twee jaar lang ging Tom Cochez voor Apache op zoek naar het hoe en het waarom van de opmerkelijke relatie tussen het Vlaams Belang, haar kopstukken en geld. Tientallen gesprekken met mensen die vaak al van in de catacombentijd bij de partij zijn betrokken, die in het hart van de partij stonden of nog altijd staan en met hun eigen ogen dingen zagen gebeuren, hangen niet alleen een ontluisterend verhaal op over de geldmachine achter het Vlaams Belang, ze doen ook één vraag rijzen: waarom betaalt de partij systematisch veel te veel geld aan bevriende drukkerijen, aan bedrijven van sponsors of aan firma's van haar eigen partijmedewerkers?

Apache legde het Vlaams Belang elf concrete vragen voor waarin alle elementen die in de reeks worden aangeraakt uitgebreid aan bod komen. De concrete vragen komen telkens onder het bijhorend artikel van de reeks. De partij wenste niet in te gaan op de vragen en stuurde ons onderstaande algemene reactie:

Het Vlaams Belang wenst niet in detail in te gaan op de 11 vragen die ons de avond voor de publicatie van deze reeks werden gesteld, overigens zonder dat wij inzage hadden in de reeks of in de artikelen waarop deze vragenlijst is gebaseerd. Van een wederkerig debat, een rechtzetting of een reactie kan op deze manier bijgevolg geen sprake zijn. Wel willen wij in algemene zin reageren.  Uit de vragenlijst kan afgeleid worden dat het gaat om aantijgingen en verdachtmakingen die andermaal afkomstig zijn van voormalige partijgenoten en/of medewerkers. Het resultaat is navenant: een eenzijdig en onverteerbaar mengsel van spijkers op laag water, halve waarheden, hele leugens, het als verdacht voorstellen van nochtans publieke gegevens of van pure interne beleidsbeslissingen, naast zelfs intentieprocessen over overleden personen en pogingen om messen in de rug te planten van mandatarissen en verantwoordelijken van het Vlaams Belang.  Dit in de hoop onze partij te destabiliseren. De obsessie van zowel Apache als van sommige voormalige leden mét onze partij is bekend. De publicatie die u zinnens bent te doen zal deze indruk van een blinde obsessie enkel maar versterken. Wij zetten ondertussen onze taak verder: Vlaanderen een echt onafhankelijke partij geven die  weliswaar door enkelen rauw gelust wordt maar door vele anderen wordt beschouwd als noodzakelijk om een onafhankelijk Vlaanderen, vrij van de immigratiewaan en van de EU, te waarborgen.

Vandaag deel 1: Eigen drukkerij eerst

Dit onderzoeksartikel kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.
LEES OOK
Tom Cochez / 28-06-2013

Het geld van het VB (4): De voorzitter en de partijkas

'Gerolf was lui en hij zat aan lager wal. Hij maakte doorlopend schulden, vaak op pijnlijke wijze. Zo iemand wilden we niet aan het hoofd van onze partij.' Bijna een kwarteeuw…
Gerolf Annemans (Foto Danny Gys - Reporters)
Tom Cochez / 27-06-2013

Het geld van het VB (3): Sponsors en secretaresses voor Dewinter

Het gebouw aan de Amerikalei 98 waar sinds lange tijd het VB-secretariaat huist, is een van de talrijke majestueuze herenhuizen die de steenrijke immoman Walter Verbraecken bezit…
<Digimax S600 / Kenox S600 / Digimax Cyber 630>
Tom Cochez / 26-06-2013

Het geld van het VB (2): Lucratief bijklussen voor de partij

Partijmedewerkers en mandatarissen van het Vlaams Belang houden er opvallend vaak bedrijfjes op na waarmee ze exact hetzelfde doen voor de partij als datgene waar de partij hen…
Filip Dewinter