Navelstrengbloedstamcellen in een titel

Tom Cochez
(Foto Andrechinn)
(Foto Andrechinn)

Bovendien was ze op zoek naar een Nederlandstalige collega. De grootste Europese private navelstrengbloedbank Cryo-Save is het geesteskind van twee Vlamingen en het hoofdkantoor bevindt zich in het Nederlandse Zutphen. Dat leverde nogal wat Nederlandstalig bronnenmateriaal op. Google translate durft al eens dienstig zijn, maar met het feilloos inschatten van de finesses van de wetgeving die de erkenning van weefsel- en bloedbanken regelt, valt het vooralsnog tegen. Vandaar de zoektocht naar een Nederlandstalige collega.

Enkele maanden later zaten we een eerste keer samen op een Brussels terras. Clea had enkele afspraken geregeld met Franstalige wetenschappers in België en zelf had ik een verkennend vooronderzoek rond. Het kluwen aan uitgeprinte wetteksten en haastig neergekrabbelde notities op de terrastafel bracht ons al snel tot de enig mogelijke conclusie: hier lag voldoende stof bij elkaar voor een stevig onderzoeksverhaal.

Zeker, het waaierde nog alle kanten uit en er zou nog veel moeten worden uitgezocht. Maar er waren wel voldoende aanwijzingen en uitdagende pistes om verder te bouwen. Zo hadden we gepraat met wetenschappers die Cryo-Save – nota bene een beursgenoteerd bedrijf – zonder schroom omschreven als pure oplichterij. Er waren onverkwikkelijke verhalen over de stichters en hun lobbykanalen.

Vaticaan

Er bleek ook iets niet koosjer met de erkenning van Cryo-Save en er waren duidelijke aanwijzingen dat het bedrijf discreet gesteund werd vanuit opus dei en het Vaticaan. De Heilige Stoel ziet in stamcellen afkomstig uit navelstrengbloed immers een geschikt alternatief voor de verketterde embryonale stamcellen.

Zaten we die namiddag te lang in de nazomerzon of is het gewoon goed om het enthousiasme af en toe de vrije loop te laten en alle argumenten om er toch maar niet aan te beginnen over boord te kieperen? Aan houtsnijdende argumenten contra was er alleszins geen gebrek. Zo zou het onderzoek massa’s tijd, energie en geld kosten en van alle drie hadden we geen van beiden overschot.

En dan die fameuze navelstrengbloedstamcellen. Hoe schrijf je daarover een verhaal zonder je lezers weg te jagen en toch met voldoende respect voor alle wetenschappelijke nuances? Zouden we niet verdwalen in de bijzonder technische materie? En was van Cryo-Save ook niet bekend dat ze wel heel snel zijn met het aanspannen van processen? Waarom zouden we ons al die potentiële miserie om de hals halen?

Overtuiging

Tegenover al die rationele overpeinzingen stonden gelukkig ook een paar zekerheden. Publicatie zou kunnen op Apache, op een manier zoals we het zelf graag wilden: compromisloos en gebruik makend van alle mogelijke troeven die online journalistiek vandaag biedt. Er was ook een beurs bij het European Journalism Fund die onze reiskosten zou dekken zodat we er op zijn minst zelf geen geld aan zouden moeten toesteken.

Maar bovenal was er de overtuiging dat we op een goed verhaal zaten. Die overtuiging is en blijft onbetaalbaar. Soms moet een verhaal gewoon verteld worden, en dan vertel je het. Zo simpel is het. Al hebben we dan het woord navelstrengbloedstamcel zorgvuldig uit de titels geweerd.

Alles over de uitreiking van De Loep 2013 vindt u hier

Bovenstaand artikel verscheen eerder op de site van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)

Het artikel op Rue89 leest u hier

Het dossier Cryo-Save kan u langs hier deze week uitzonderlijk gratis lezen

LEES OOK
Tom Cochez / 20-01-2021

En nu, Bart De Wever?

Bart De Wever omschreef Apache als een lasterlijk medium dat aan riooljournalistiek doet. Beide claims werden door de rechtbank verworpen. Tijd voor excuses?
Bart De Wever arriveert op het feestje van zijn favoriete bouwpromotor Erik Van der Paal, in het gezelschap van zijn kabinetschef Philippe Beinaerts en de Antwerpse schepenen Koen Kennis en Fons Duchateau.
Karl van den Broeck, Media.21 vzw / 16-09-2020

Kwaliteitsjournalistiek is een publiek goed

Kwaliteitsjournalistiek is meer dan een ‘product’. Een democratische samenleving kan alleen maar functioneren als er een gezond en pluralistisch medialandschap is.
newspapers-3488861_1920
Karl van den Broeck / 27-07-2020

Ondertussen in de Wetstraat: de lockdown van De Wever en Magnette

Paul Magnette en Bart De Wever hebben geen andere keuze dan zich op te sluiten en de sleutel weg te gooien tot er een akkoord is. Als de onderhandelingen opnieuw mislukken, zal de…
POLITICS ELECTIONS AFTERMATH KING FORMATORS