Jambon: 'Atoma-schriftjes met afspraken over grondwetsherziening'

Peter Casteels
Jan Jambon (Foto Danny Gys - Reporters)
Jan Jambon (Foto Danny Gys - Reporters)

Opnieuw actueel

Als voorwaarde om Michel II te depanneren legde N-VA deze week de fameuze 'geheime Atoma-schriftjes op tafel. Dat zijn afspraken die bij het begin van de legislatuur werden gemaakt in de schoot van Michel I, maar geheim werden gehouden. Apache bracht het bestaan ervan aan het licht, na een lapsus van Jan Jambon. Het bestaan van die afspraak werd vervolgens echter ontkend. Vier jaar later is nu plots het tegengestelde waar. In ruil voor gedoogsteun wil N-VA (onder meer) dat Michel grondwetsartikel 195 voor herziening vatbaar verklaart. Op die manier zou de weg open liggen voor een nieuwe staatshervorming. Michel weigerde en merkt, samen met coalitiepartners Open VLD en Cd&v op dat N-VA niet langer bereid is de begroting te stemmen die ze eerder zelf mee opstelde.

Jan Jambon (Foto Danny Gys - Reporters)
Jan Jambon (Foto Danny Gys - Reporters)

Jan Jambon sprak op uitnodiging van de studentenvereniging KVHV Antwerpen over de afwezigheid van een communautair programma voor de federale regering. Naar eigen zeggen werd hij door zijn achterban "ter verantwoording geroepen". En dat begreep hij ook. “Ik ben nu een Belgische vicepremier: dat wil ik eigenlijk helemaal niet zijn. Is het dit allemaal dan wel waard? Die vraag houdt mij elke dag bezig.”

Schuldig verzuim

Jambon verdedigde niettemin de deelname van N-VA aan de federale regering. Een sociaaleconomisch herstelbeleid en hervormingen van migratie en justitie maken goed dat er communautair de komende vijf jaar niets zal veranderen. “We hadden geen partners voor het confederalisme”, zei hij daarover. “We hadden ofwel thuis kunnen gaan zitten, ofwel het deel van ons programma uitvoeren dat mogelijk was. Het zou schuldig verzuim zijn geweest als we dat niet hadden gedaan.”

Voorts leeft vooral de hoop dat in Wallonië een roep zal ontstaan om een nieuwe staatshervorming. Dat is de kern van het verhaal dat N-VA’ers hun nationalistische achterban vertellen. Een federaal beleid dat tegen de wil van een Waalse meerderheid in gaat moet daarvoor zorgen. “Politiek is geen exacte wetenschap. Ik kan dat niet bewijzen, maar het is mijn aanvoelen en onze strategie dat de PS een volgende staatshervorming zal vragen.”

Een handvol anekdotes moesten de aanwezige KVHV’ers en N-VA’ers ervan overtuigen dat de partij in afwachting niet voor de lokroep van de Belgische macht zwicht. “Ik moet nu de Koning ontvangen. Dat brengt mij soms in heel gênante posities. Maar op het kabinet hebben we alle Belgische vlaggen weg gehaald. Er hangt enkel nog één koningsportret waar de journalisten komen.”

Jambon: Op het kabinet hebben we alle Belgische vlaggen weggehaald. Er hangt enkel nog één koningsportret waar de journalisten komen

Geheime afspraken

En verder zijn er dus atoma-schriftjes. Na een vraag uit het publiek of de grondwetsartikelen deze legislatuur voor herziening vatbaar zullen worden verklaard, zodat ze na verkiezingen eventueel kunnen worden gewijzigd, was Jambon formeel. “Naast het regeerakkoord zijn er atoma-schriftjes die in de kluizen liggen van de vier regeringspartijen. Daarin staan afspraken over grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar verklaard zullen worden. Ik denk dat we zelfs het artikel 195 over de procedure van staatshervormingen zullen kunnen pakken.”

In het regeerakkoord staat een zinnetje dat (met wat goede wil) betrekking zou kunnen hebben op de herziening van de grondwetsartikelen:

Na afloop van deze legislatuur zal, zoals voorzien door het kiesstelsel en zoals toegestaan door de Grondwet, het aan de kiezers zijn om zich uit te spreken over de verschillende beleidsprojecten.

Over dat nochtans door hemzelf onderschreven zinnetje zei Jambon: "tsjeveriger kun je het niet formuleren"

Het is onduidelijk of het verhaal over de atoma-schriftjes in de eerste plaats bedoeld is om de achterban te sussen, of dat ze ook werkelijk bestaan. Zowel de woordvoerder van CD&V als Open Vld zeggen van niets te weten. Barend Leyts, woordvoerder van Charles Michel, wil geen commentaar geven. “Ik laat die uitspraak voor rekening van de vicepremier. Ik kan daar niets over zeggen”, aldus Leyts. Of er misschien ook iets over de vermogenswinstbelasting in de schriftjes staat, kwamen we al helemaal niet te weten.

Woordvoerder Charles Michel: Ik laat die uitspraak voor rekening van de vicepremier.

Het is niet de eerste keer dat Jan Jambon zich als vicepremier laat opmerken met opvallende uitspraken. Zo gaf hij de oppositie enkele weken geleden munitie door opmerkelijke uitspraken te doen over de collaboratie. Ook zijn verleden blijft hem achtervolgen: Apache.be schreef vorige maand nog dat Jambon, jaren voor zijn toetreding tot N-VA betrokken was bij de opstart van de lokale Vlaams Blok-afdeling van Brasschaat.

Maak onafhankelijke journalistiek mee mogelijk en investeer (aandeel 50 euro) in Apache.be of wordt abonnee (jaarabonnement 39 euro, kwartaalabonnement 10 euro, maandabonnement 3.5 euro)

 

 

LEES OOK
Tom Cochez / 29-05-2019

'Dubai papers' tonen lastercampagne tegen BBI-directeur Anthonissen

Paris Match onthult plannen voor lastercampagne met als doel BBI directeur Karel Anthonissen in diskrediet te brengen en onderzoek naar megafraude te kelderen.
Naamloos
Tom Cochez, Jan Walraven / 22-05-2019

Klimaatontkenners in Vlaanderen: het netwerk ontrafeld

Het belangrijkste stuk van 2019 volgens Steven Vanden Bussche. Vanuit de Verenigde Staten nestelde zich een klimaatsceptisch netwerk in het hart van de Europese Unie en Vlaanderen…
Boekvoorstelling-Derk-Jan-Eppink
Tom Cochez / 09-01-2019

Escalerende ruzie tussen 't Scheldt en voormalige vrienden

Klacht met burgerlijke partijstelling tegen omstreden zakenman Maurice De Velder, na afrekening met voormalige zakenpartners in P-Magazine.
Maurice De Velder Think Media