Uitverkochte Roma en meer dan 121.000 euro voor Nacht van Apache

nachtvanapache--lisadeveltere_-compressor
Wouter Deprez op De Nacht van Apache (Foto: Apache © Lisa Develtere)

Half oktober werd Apache gedagvaard door Joeri Dillen. De ex-kabinetschef van Bart De Wever eist 100.000 euro schadevergoeding van Apache. Bouwpromotor Land Invest Groep dagvaardde Apache ruim een week later, en eist 250.000 euro én de verwijdering van een aantal artikels over de opmerkelijke relaties tussen politici, ambtenaren en bouwpromotoren in Antwerpen.

Omdat Apache een klein medium is, de schadevergoedingen buiten proportie zijn en de verwijdering van artikels sterk naar censuur ruikt, snelden velen Apache te hulp.

Land Invest Group en Joeri Dillen kozen onmiddellijk voor het grof geschut, nooit contacteerden ze Apache voor een rechtzetting, nooit kreeg Apache een klacht via de Raad voor de Journalistiek.

Omdat Apache een klein medium is, de schadevergoedingen buiten proportie zijn en de verwijdering van artikels sterk naar censuur ruikt, snelden velen Apache te hulp. Een crowdfunding, die opgezet werd na de dagvaardingen, bracht meer dan 87.900 euro op.

De Nacht van Apache

Wouter Deprez organiseerde De Nacht van Apache, op dinsdag 7 februari, in een uitverkochte Roma in Antwerpen. 1.350 mensen steunden Apache en genoten er van muziek, theater, donderspeeches en comedytoppers. Op de affiche: Ingrid Vander Veken, Johan Petit, Maaike Cafmeyer, Bart Cannaerts, Chris Van Camp, Miss Elly, Steven Mahieu, Jeroen Olyslaegers, Wannes Cappelle en Wim Helsen.

Alex Agnew, die op het allerlaatste moment moest afzeggen, werd vervangen door acteur en imitator Guga Baul, die een uiterst grappige Agnew-imitatie neerzette. Zo beloofde 'Alex' de 350.000 euro op te hoesten mocht het ooit zover komen dat Apache de schadevergoeding effectief zou moeten betalen.

De Nacht van Apache bracht 33.300 euro op. Samen met de 87.900 euro die opgehaald werd via de crowdfunding, werd in totaal maar liefst 121.200 euro bij elkaar gebracht.

nachtvanapache--lisadeveltere_-compressor
Wouter Deprez op De Nacht van Apache (Foto: Apache © Lisa Develtere)

De Pen van Apache

Tijdens De Nacht van Apache werd ook hulde gebracht aan bondgenoten in de strijd voor persvrijheid en gedegen onderzoeksjournalistiek. Apache en PEN Vlaanderen reikten De Pen van Apache uit, een prijs voor de persvrijheid, waarmee een journalist (of medium) die zich verdienstelijk maakte in de strijd voor een vrije pers bedankt wordt.

Lezers en fans konden stemmen op vijf genomineerden: Chris De Stoop, ICIJ, Luc Pauwels, Médor en The Caravan's Journal.

VRT-journalist Luc Pauwels ging uiteindelijk naar huis met de Pen van Apache. Luc Pauwels schreef samen met onderzoeksjournalist Wim Van den Eynde het boek De Keizer van Oostende, over de machtsconcentratie van Johan Vande Lanotte. Het boek werd neergesabeld door de Wetstraatpers, en beide journalisten werden tijdelijk op non-actief gezet door Luc Rademaekers, hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst. Pauwels bracht ook het gesjoemel bij Opel met dieselwagens aan het licht en zorgde zowat in zijn eentje voor het afschaffen van een dure Thalys-trein tussen Oostende en Brussel. Verder is hij als energiespecialist de luis in de pels van Engie Electrabel.

Naast De Pen Van Apache ontving Pauwels ook een kunstwerk van de Antwerpse Anne-Mie Van Kerckhoven.

Karl van den Broeck: "De golf van enthousiasme lijkt maar niet te luwen. Dit hadden we nooit durven voorspellen. Ik ben sprakeloos."

Apache graaft verder

Apache zal het geld van de crowdfunding en de benefiet gebruiken voor juridische ondersteuning en diepgravende journalistiek. Zo kon Apache de redactie intussen al uitbreiden met een extra journalist.

Hoofdredacteur Karl van den Broeck klonk tijdens De Nacht van Apache zichtbaar geëmotioneerd: "De golf van enthousiasme lijkt maar niet te luwen. Dit hadden we nooit durven voorspellen. Ik ben sprakeloos."

LEES OOK
Redactie Apache, Liesbeth Van Houdt / 23-01-2017

Persvrijheid: stem mee voor de winnaar van De Pen van Apache

Breng je stem uit en beslis samen met onze redactie wie de gedoodverfde winnaar is van De Pen van Apache, onze prijs voor de persvrijheid.
De Pen van Apache_omslag2