Help Apache zoeken naar geschrapte bossen van Schauvliege

13 april 2017 Redactie Apache
(Foto (c) Pexels)
(Foto (c) Pexels)

Het was Vlaams Parlementslid Bruno Tobback (sp.a) die de kat de bel aanbond. De regeringspartijen hebben volgens hem enkele waardevolle bossen weggelaten in vergelijking met eerdere ontwerpversies.

Lembeekse bossen (Foto: Wikipedia)
Lembeekse bossen (Foto: Wikipedia)

Private belangen

Bruno Tobback: 'Door private belangen te laten doorwegen op natuurbehoud, is meer dan 700 hectare waardevol bos van de kaart geschrapt.'

"Het is duidelijk dat de regering onder druk van Open Vld en CD&V een aantal eigenaars geplezierd heeft door hun gronden niet in te kleuren als beschermd bos", zegt Tobback. "Op die manier zijn er grote stukken waardevol bos van de kaart verdwenen."

"Kijk maar naar het lijstje. Het Ferrarisbos in Wilrijk, eigendom van Essers, wordt niet beschermd. De bossen rond het golfterrein van Kapellen en in de villawijken van Keerbergen evenmin. Door private belangen te laten doorwegen op natuurbehoud, is meer dan 700 hectare waardevol bos van de kaart geschrapt."

Tegelijk heeft de regering volgens Tobback 800 hectare minder belangrijk bos toegevoegd aan de kaart, om het beloofde aantal hectaren te halen. "Op zich is er weinig op tegen om extra stukken te beschermen", zegt hij. "Alleen heeft de regering er op sommige plaatsen echt een aprilgrap van gemaakt, bijvoorbeeld door er een golfterrein aan toe te voegen."

Ga mee op zoek

Tobback maakte al een kort lijstje met volgens hem onterecht geschrapte bossen, maar dat lijstje is mogelijk nog heel wat langer. Apache wil op zoek gaan naar deze waardevolle bossen die Schauvliege onbeschermd laat. Welke eigenaars of speculanten kunnen met deze beslissing gouden zaakjes doen?

Maar ook de minder waardevolle bossen die als compensatie wel beschermd worden zijn interessant. Zijn er nog gebieden die helemaal geen bos zijn, maar die toch worden beschermd?

Omdat het aantal gebieden zo omvangrijk is, en we niet elk gebied zelf kunnen checken, rekenen we op de massale hulp van onze leden en lezers.

Neem onderstaande kaart erbij en ga mee op zoek. In de kaart zit een handige zoekfunctie verwerkt waarmee je snel naar de precieze locatie kan speuren.

De rood gekleurde gebieden worden door de Vlaamse regering beschermd. Ken je in jouw buurt een stuk grond dat niet beschermd wordt, maar dat misschien wel zou moeten zijn? Of zie je een stuk grond dat minder waardevol is, maar toch als bos beschermd wordt? Laat het ons weten via het formulier dat je onder de kaart terugvindt.

Op de kaart staan ook de bosgebieden (donkergroen) en de waardevolle natuurgebieden en natuurreservaten (lichtgroen) uit het gewestplan aangeduid. Het gewestplan is niet zo nauwkeurig, waardoor de bos- en natuuroppervlaktes soms een paar meter 'fout' liggen.

Voor andere digitale kaarten die kunnen helpen bij het speurwerk kan je terecht op de site van Geopunt Vlaanderen. Zo kan je er ook allerlei boskaarten bekijken (klik door op 'Natuur en milieu' en dan op 'bos'), zoals de boswijzer of de bebossing op de oude Ferrariskaarten. Deze kaarten vormen echter geen overzicht van de beschermde bossen, want daar bestaat niet echt een overzicht van.

Indien het over een stuk bos gaat dat niet rood gekleurd is en dus niet beschermd wordt, vul dan zeker de locatie in en geef ons zoveel mogelijk extra informatie over dat bos. Wanneer het om een met rood aangeduid stuk grond gaat dat geen bos is en dus ten onrechte beschermd wordt, vul dan ook het nummer van het stuk grond in. Indien je extra informatie hebt (bijvoorbeeld over de eigenaar), geef die dan ook zeker mee. Wij bekijken de input die we krijgen, maken een selectie, en doen verder onderzoek. Alvast bedankt!

UPDATE: Aangezien de Vlaamse Regering op 22 mei besliste om de boskaart in te trekken, wordt onze crowdsourcing stopgezet.

[Het contactformulier is niet meer beschikbaar]

LEES OOK