Over vastgoedburgemeesters, het geld van de politieke partijen en Unia

6 augustus 2017 Tom Cochez
Home Mathilde Schroyens in beter tijden
Het plein van Home Mathilde Schroyens, toen nog Home Kindervreugd, 1965

Wel kon Apache deze week onthullen dat de brave kustliberaal wel degelijk twee nesten warm houdt. Marc Vanden Bussche loopt zijn drieëntwintigste jaar als burgemeester en combineert die taak met een handvol grote vastgoedprojecten in zijn eigen gemeente.

Home Mathilde Schroyens in beter tijden
Home Mathilde Schroyens in betere tijden

Zo komt het dat onder meer Home Mathilde Schroyens, een plek waar tot voor kort Antwerpse schoolkinderen op zeeklassen konden, binnenkort door de Koksijdse burgervader verbouwd wordt tot 141 assistentiewoningen voor bejaarden. We weten het al langer: de jeugd is de toekomst.

Mag een mens dan niet meer investeren in zijn eigen gemeente misschien? Vanden Bussches poging tot een Koksijdse 'Et alors?' klonk als prima newspeak. Toch kunnen we bedenken waarom pakweg ambulanciers beter niet ook begrafenisondernemer in bijberoep zijn.

Ethische grens

Alleen hoorden we die argumenten nergens. Gwendolyn Rutten hield het op 'geen commentaar'. Bart Tommelein hield het op 'geen commentaar'. Zelfs de jong VLD hield het op 'geen commentaar'.

Mogelijk waren ze te druk bezig met het verder vorm geven van de superieure samenleving. Al kan het net zo goed zijn dat de partij, met de nog nasmeulende Geert Versnick, haar ethische grens trekt bij maximaal een liberaal per maand op de brandstapel.

Mogelijk was Open VLD te druk bezig met het verder vorm geven van de superieure samenleving. Al kan het net zo goed zijn dat de partij, met de nog nasmeulende Geert Versnick, haar ethische grens trekt bij maximaal een liberaal per maand op de brandstapel

Gelukkig was er deze week ook goed nieuws voor de politieke partijen: ze zitten namelijk op een grote berg belastinggeld. Apache snuisterde wat in de recent neergelegde boekhoudingen (2016) en stelde vast dat het politiek fortuin groeit als kool.

Niet dat we er statistische programma's op los hebben gelaten, maar het zou ons niet helemaal verbazen mocht de groeicurve zowat het spiegelbeeld weergeven van de evolutie van de geloofwaardigheid van 'de politiek'.

Dat besef lijkt trouwens voorzichtig te groeien met enkele voorzichtige voorstellen van N-VA, sp.a, Groen en CD&V om te bezuinigen op de partijdotaties tot gevolg.

Publieke ruimte

Terwijl de komkommers deze week flink verder konden rijpen, sprak Apache met Els Keytsman, directeur van het door Vlaams Belang en N-VA flink belaagde Unia. We spraken met Brussels bouwmeester Kristiaan Borret over hoe publiek de publieke ruimte nog is.

En we spraken met Damien Spleeters. De voormalige medewerker van Apache zoekt momenteel, in opdracht van de Conflict Armament Research (CAR) onderzoeksgroep in Irak en Syrië naar de wapens die door IS werden gebruikt en brengt in kaart van waar ze komen en hoe ze ter plekke geraakten.

Verder konden we deze week de vinger leggen op een immense, door de advertentiewereld pas recent ontdekte doelgroep. Onder een foto van een lijkwagen botsten we op de kop: 'Wat als u overlijdt op reis?'

Ruige hond of niet, als u het antwoord kent en het ook nog kan navertellen, kan u deze week uitzonderlijk voor 70 euro een jaar lang lid van Apache worden.

LEES OOK
Tom Cochez / 25-11-2018

Waar vrouwen tussenkomen, is het genoegzaam bedorven

Op zondag serveert Apache een eigen kijk op de voorbije week actualiteit. Deze week met vrouwenhandel in de provincie, Joke Schauvliege en de Bourgondische coalitie
Wikifrits
Tom Cochez / 17-11-2018

Geen parel dient bij nacht gekocht, geen vrijster bij de kaars gezocht

Op zondag serveert Apache een eigen kijk op de voorbije week actualiteit. Deze week met transparante liberalen, Jan Penris en Francken Theo
model-1912538_1280
Tom Cochez / 11-11-2018

Groene krieken worden rood, kleine kinders worden groot

Op zondag serveert Apache een eigen kijk op de voorbije week actualiteit. Deze week met Jan Jambon, het cordon en de gouverneursgrap
boy-633014_1280