Pano: burgemeester én vastgoedbaron?

Kaja Verbeke , Stef Arends
breder-06545
La Vigie, een van de vastgoedprojecten van Marc Vanden Bussche en Marc Paeleman. (Foto: Stef Arends (C) Apache)

Gisteravond zond VRT een Pano-reportage uit over belangenvermenging tussen de lokale politiek en grote vastgoeddossiers aan de kust. Reporter Wim Van den Eynde trekt daarin naar Knokke, Middelkerke en Koksijde. Bij die laatste komt het dossier van Apache over de belangenvermenging van burgemeester Marc Vanden Bussche uitgebreid aan bod.

 

Koksijde

 

Even recapituleren. Begin augustus schreef Apache dat Vanden Bussche actief is als vastgoedontwikkelaar in zijn eigen gemeente. Met zijn vastgoedmaatschappij Domus Marcus ontwikkelt de burgemeester zeker drie grootschalige woningbouwprojecten in Koksijde. Goed voor zo'n 339 woonzorgappartementen voor ouderen.

Het gaat over de projecten La Vigie, Beukenhof en Zuiderduin. Op 9 oktober werd de bouwvergunning verleend voor die laatste. Het is meteen ook het grootste project van Domus Marcus. Zuiderduin komt op het terrein van het voormalige kindervakantieverblijf Home Mathilde Schroyens, dat trouwens een pak minder opbracht dan werd geschat.

Op 9 oktober kreeg Domus Marcus de bouwvergunning voor zijn grootste project: Zuiderduin

Vanden Bussche beweert zelf geen voordeel te hebben gehaald uit zijn dubbele positie van burgemeester en bouwmeester, maar dat bleek niet correct te zijn. Apache kreeg de aankoop- en verkoopaktes van een villa aan de Ter Duinenlaan in handen. Uit de documenten blijkt dat zijn dubbele rol hem wel degelijk een pak winst opleverde.

In 2009 kocht Vanden Bussche een perceel in Koksijde voor 421.000 euro. Hij wist toen al dat de gemeente de bouwmogelijkheden er zou verruimen. Een jaar later keurde de gemeenteraad een plan goed waardoor op het stuk grond appartementsgebouwen mochten komen. Nog geen maand na die goedkeuring verkocht Vanden Bussche het stuk grond voor 625.000 euro. Zo maakte hij ruim 200.000 euro winst op anderhalf jaar tijd.

De appartementsgebouwen staan er nog steeds niet, want het plan bleek in strijd te zijn met andere regelgeving. Uiteindelijk vernietigde De Raad Van State het plan.

Zowel de oppositie als de regionale pers laat de vastgoedbaron begaan. En ook de politieke reacties, waaronder die van zijn eigen partij, zijn erg summier. Het is "een te lokale kwestie", zegt Open Vld off the record.

 

Knokke en Middelkerke

 

In de Pano-reportage komen ook twee andere gemeenten aan bod. De Knokse burgemeester Leopold Lippens en diens familie combineren al verschillende generaties de burgemeesterstoel met hun vastgoedbedrijf Compagnie Du Zoute. Een nieuwe school op een moeilijk bereikbare plek doet wenkbrauwen fronsen. Vlakbij de school komt er een nieuwe wijk met 450 woningen op een stuk grond die voor een groot deel toebehoort aan de familie Lippens. De ontwikkelaar? Compagnie Du Zoute.

Ook in Middelkerke is de lokale politiek verweven met grote vastgoeddossiers. Bij de planning van het nieuwe casino werd Leo Van Broeck, de Vlaamse bouwmeester die bij grote projecten wordt betrokken, niet zoals aangewezen, geconsulteerd voor de aanbesteding.

Wat volgt in de reportage is een opsomming van hoe gokbedrijf Napoleon Games samen met de Mechelse aannemer Willemen de overhand krijgt ten opzicht van de andere kandidaat-ontwikkelaar Groep Versluys. Het gevolg is een klacht wegens corruptie van Jean-Marie Dedecker en de rest van de oppositie, waarna een huiszoeking plaatsvond bij burgemeester Janna Rommel Opstaele en twee schepenen.

"De regering schuift zoveel mogelijk bevoegdheden door naar lokale overheden. De knoppen die gemeentebesturen in handen hebben, geeft hen eigenlijk altijd de mogelijkheid voor belangenvermenging, maar het is van belang wat je ermee doet. Het is zoals een keukenmes; je kan het gebruiken om fruit mee te snijden maar ook als wapen", aldus Leo Van Broeck.

Over de zaak in Middelkerke is op Apache ook een gastbijdrage van Ignace Vandewalle verschenen, voormalig parlementair medewerker van Jean-Marie Dedecker.

Klik hier voor het volledige dossier over de belangenvermenging in Koksijde.

LEES OOK
Stef Arends / 23-01-2018

Koksijde pest kritische burger weg

De burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche stelt een politieonderzoek in naar domiciliefraude van een inwoner met wie hij in een persoonlijk conflict verwikkeld is.
Zeelaan Koksijde
Ignace Vandewalle / 17-11-2017

Na Pano ontwaakt Middelkerke in een 'immocratie'

Na de Pano-reportage beseffen inwoners van Middelkerke nu meer dan ooit dat hun stem niet zwaarder weegt dan deze van de vastgoedwereld. Een overzicht.
napoleon Games middelkerke
Karl van den Broeck / 01-09-2017

Wie is er bang van de koning van Koksijde?

Hoofdredacteur Karl van den Broeck hekelt het stilzwijgen na de onthullingen over de verstrengeling van zakelijke en politieke belangen van de burgemeester van Koksijde, Marc…
Ter Duinen-7