De keuze van Apache #3

Jan Walraven
Grenfell_Tower_fire_wider_view

Heb je zelf een artikel ontdekt dat iedereen zou moeten lezen? Mail het naar keuze@apache.be en wie weet komt het in ons wekelijks overzicht terecht.

Wil je de Keuze van Apache elke zaterdag in je mailbox? Schrijf je hier in.

 

De open wonde van Grenfell

Op een indrukwekkende manier doet journalist Andrew O'Hagan in de London Review of Books het relaas van de brand in de Londense Grenfell Tower en de nasleep ervan. O'Hagen gaat de schuldvraag niet uit de weg, vertelt met veel gevoel het verhaal van de slachtoffers en nabestaanden, en schetst de al dan niet terechte woede die een jaar na de feiten nog steeds doorheen de wijk en de stad woekert. Maar ook de nefaste invloed van de felle editorialen en de vaak slinkse pogingen tot politieke recuperatie komen uitgebreid aan bod.

Een ontzagwekkend stukje journalistiek, waar de London Review of Books een bijna volledige editie voor uittrekt. Uniek.

Journalistiek alternatief uit Frankrijk

Apache beschouwt zich, met veel nederigheid, als het kleine broertje van het Franse online medium Médiapart. Nog steeds enkel te koop door intussen ruim 140.000 leden, is het onafhankelijke medium op 10 jaar tijd uitgegroeid van pionier tot leidraad met een reputatie als rebelse waakhond. Als het van grondlegger Edwy Plenel afhangt, zal 'zijn' Médiapart blijven groeien. Plenel beschouwt abonnees niet als klanten en zelfs niet als louter lezers. Ze maken integraal deel uit van de Médiapart-gemeenschap, en zijn de garantie op absolute onafhankelijkheid.

De van een ontzaglijke knevel voorziene Plenel ziet internationale uitbreiding bovendien wel zitten. Wat in Frankrijk kan, moet ook elders mogelijk zijn.

Paradijselijk Nederland

Panama en andere Papers ten spijt, blijft Nederland een belangrijke schakel in verschillende postbusconstructies, schrijft De Groene Amsterdammer. Wereldwijd lopen maar liefst 23% van de belastingroutes via onze Noorderburen. Ondanks het strengere toezicht op de betrokken trustkantoren en het dalende aantal van die kantoren, blijkt het poepsimpel om controles te ontduiken. De diensten van zo'n kantoor worden simpelweg opgeknipt, en klaar is kees.

De ondergrondse trustsector is ondertussen wellicht even groot of zelfs groter dan de reguliere.

Vancouver wil wonen opnieuw betaalbaar maken

In Vancouver is de woningmarkt zodanig op hol geslagen dat zelfs huiseigenaren staan te springen om woningen goedkoper te maken, schrijft The New York Times. Het stadsbestuur hoopt met een aantal fiscale maatregelen vooral buitenlandse kopers af te schrikken. Wereldwijd kampen verschillende steden met dezelfde problemen als de Canadese stad. Steeds meer mensen willen er wonen, wat de woningprijzen de hoogte injaagt, waardoor de interesse gewekt wordt van buitenlandse investeerders die hopen een graantje mee te pikken. De New Democratic Party wil daar iets aan veranderen, en wil dat met belastingverhogingen.

Heeft dit beleid kans op slagen, en wordt Vancouver binnenkort een voorbeeldstad?

Minority Report, maar dan echt

The Economist is formeel: voorspellend politiewerk bedreigt de menselijke vrijheid. Wereldwijd wagen steeds meer politiedepartementen zich aan het voorspellen van misdrijven en misdadigers, net als in de film Minority Report uit 2002. Onderzoeker Andrew Ferguson waarschuwt voor de nieuwe mogelijkheden van big data, en nieuwe spionage- en dataverzamelingstechnieken. Onze privacy, maar ook onze burgerrechten staan op de helling, meent Ferguson.

Want het is niet eens zeker of dit voorspellend politiewerk ook effectief is. De als objectief beschouwde algoritmes dreigen discriminatie te bevestigen en te versterken.

Lokale kranten zijn goed voor de gemeentekas

Zonder felle waakhonden rijzen de kosten van de overheid de pan uit, blijkt uit nieuw onderzoek. Politici die niet meer ter verantwoording geroepen worden, permitteren zich steeds meer. En als vuile potjes toegedekt blijven, gaan ze steeds feller stinken, schrijft Citylab. In Amerikaanse steden waar lokale kranten verdwijnen, nemen de kosten van de overheid toe door een gebrek aan kritisch journalistiek onderzoek van de deals die een gemeente afsluit.

Dat steeds meer kranten de boeken neerleggen, is dus niet louter slecht nieuws voor journalisten.

In de VS heeft ongelijkheid een kleur

De vermogenskloof tussen blank en zwart is in de VS enorm. Historisch gegroeid, maar hedendaags bevestigd, want de kloof blijft toenemen. Wat is er nodig om deze kloof te dichten? In zijn Ezra Klein Show buigt Klein zich met verschillende gasten over deze olifant in de kamer.

Een boeiende podcast over hoe politiek en financieel Amerika keer op keer maatregelen neemt die zwarte burgers uitsluiten en discrimineren.

Zo beschermt een Ethiopisch dorpshoofd zijn dorp tegen hongersnood

Op 2.000 meter hoogte, in het noorden van Ethiopië, krijgt een klein dorpje het onmogelijke voor mekaar. Wat dertig jaar geleden nog een door droogte en hongersnood geteisterde regio was, is nu een vruchtbare oase en een lichtend voorbeeld voor de rest van het Oost-Afrikaanse land, toont de RTBF.

Dorpshoofd Abo Hawi draaide een aantal jaar geleden het roer om en installeerde samen met de dorpsbewoners onder andere ingenieuze irrigatietechnieken. En hij is niet van plan te stoppen aan de dorpsgrenzen van Abrha We Atsbha.

LEES OOK
Yoeri Maertens / 16-06-2018

De keuze van Apache #4

De redactie kiest elke zaterdag de artikels van de voorbije week die je moet gelezen hebben uit binnen- en buitenlandse media. Met deze week onder meer een snelweg door Oost…
Kopie van keuze apache