De keuze van Apache #8

14 juli 2018 Jan Walraven
9568002-3x2-940x627-2

Heb je zelf een artikel ontdekt dat iedereen zou moeten lezen? Mail het naar keuze@apache.be en wie weet komt het in ons wekelijks overzicht terecht.

Wil je de Keuze van Apache elke zaterdag in je mailbox? Schrijf je hier in.

 

China onder permanent toezicht

The New York Times brengt verslag uit van de dystopische Chinese nachtmerrie. De Chinese machthebbers gebruiken op immense schaal de nieuwste technologieën om de bevolking in het gareel te houden. Overal hangen camera's die, voorzien van gezichtsherkenningstechnologie, worden gebruikt om mensen aan de schandpaal te nagelen. Dit fijnmazig spionagenetwerk komt bovenop andere systemen die onder meer het internetgebruik, de betalingsgeschiedenis en het verplaatsingsgedrag 24/7 in de gaten houden.

Het Chinese panopticum mag dan wel een overheidsdroom zijn, start-ups en gevestigde internetbedrijven bouwen er gretig aan mee.

Trump geeft gas

Pletwals Trump stelde in Brussel de naoorlogse wereldorde nogmaals op de proef. Hij veegde onder meer Merkel stevig de mantel uit. Een nieuwe gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland verleidde hem tot de uitspraak dat de Duitsers compleet in de zak van Poetin zitten. De Russisch-Duitse samenwerking, opgestart ten tijde van Schröder, verleidt niet voor het eerst een regeringsleider tot boude uitspraken. Dat Trump zich nu roert, hoeft eigenlijk niet te verbazen, meent Knack.

Trump bekijkt geopolitiek voornamelijk door een mercantilistisch prisma. Politiek is economie en omgekeerd, (en dat is het eigenlijk altijd al geweest).

Fitness-app onthult staatsgeheimen

Duizenden geheimagenten zijn niet langer zo geheim en dat heeft alles te maken met een polshorloge en een app. Kop van jut is het Finse bedrijf Polar dat verschillende snufjes op de markt brengt waarmee je je jogging- en andere fitnessactiviteiten handig in kaart kan brengen. Letterlijk. Uit onderzoek van De Correspondent en Bellingcat blijkt namelijk dat het kinderspel is (was) om persoonlijke gegevens van gebruikers te vinden, dus ook van militairen op basissen waar kernwapens opgeslagen liggen, of van medewerkers van inlichtingendiensten. Staatsgeheimen dus.

Privacy in een onlinewereld blijkt eens te meer een ontzettend kostbaar en kwetsbaar goed.

Hoe de VS de Afghaanse war on drugs verloor

Een grootschalig plan om de Taliban en gelieerde Afghaanse drugsbaronnen aan te pakken werd door de regering Obama verticaal geklasseerd, brengt Politico aan het licht. Uitgedokterd door de Amerikaanse Drug Enforcement Administration en het ministerie van Justitie moest het plan ertoe leiden dat de Afghaanse verantwoordelijken voor de lucratieve opiumhandel voor de rechter gedaagd konden worden. Het drugsgeld maakt de Taliban sterk, en brengt de Afghaanse samenleving en politiek aan het wankelen.

De architect van het plan doet het nu uit de doeken, en hoopt dat Trump het wel zal uitvoeren.

In Frankrijk kan een autofabriek geruisloos sluiten

Autobouwer Ford wil zijn fabriek in Blanquefort, in de buurt van Bordeaux, sluiten. Slecht nieuws voor de bijna 900 werknemers -één daarvan een presidentskandidaat- en ongeveer 3.000 afgeleide jobs. Médiapart zakte af naar Blanquefort en vertelt een verhaal van verslagenheid en berusting. De eens zo militante arbeiders laten moegestreden het hoofd hangen bij zoveel onmacht ten aanzien van een automobielgigant als Ford.

Voor de oudgediende syndicalisten is het duidelijk: in het Frankrijk van Macron ligt de sociale strijd op apegapen en voelen de patroons zich gesterkt.

Hoe Duitse banken de schatkist lichtten

Een dozijn Duitse banken en makelaarskantoren hielpen investeerders ettelijke jaren op massale schaal belastingen terug te vorderen waar ze eigenlijk geen recht op hadden. De ingenieuze fiscale truc kost de Duitse schatkist wellicht tien miljard euro, meldt Bloomberg. De banken zorgden ervoor dat meerdere personen het eigendom van hetzelfde aandeel konden claimen zodat ze meerdere keren een stuk van de dividendinkomsten konden terugeisen van de fiscus.

De openbare aanklager is nu op oorlogspad om de honderden verdachten op het matje te roepen, al dan niet via een minnelijke schikking.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 27-05-2023

Verdwenen sms’jes, de oorlogsmisdaden van Kissinger, en de hoge prijs van fossiel

Van de sms'jes van Europese leiders tot de misdaden van Henry Kissinger: dit is de Keuze van Apache.
Henry Kissinger
Karl van den Broeck / 13-05-2023

Wasbeerhonden, subsidieslurpers en strijders voor vrouwenrechten

Van wasbeerhond tot subsidieslurpers: dit is de Keuze van Apache.
wasbeerhond
Karl van den Broeck / 29-04-2023

Te warme oceanen, escalerende wapenwedloop, en een verontrustend abortusproces

Van te warme oceanen tot theater voor iedereen: dit is de Keuze van Apache.
USAF thunderbirds gevechtsvliegtuigen