De keuze van Apache #9

Jan Walraven
thomas-kvistholt-191153-unsplash-2

Heb je zelf een artikel ontdekt dat iedereen zou moeten lezen? Mail het naar keuze@apache.be en wie weet komt het in ons wekelijks overzicht terecht.

Wil je de Keuze van Apache elke zaterdag in je mailbox? Schrijf je hier in.

 

De grote digitale sprong voorwaarts

Van Silicon Valley heeft u ongetwijfeld al gehoord, maar kent u ook Shenzhen? Wat de Valley is voor de Amerikaanse tech-industrie, is Shenzhen voor de Chinese tegenhanger. En in tegenstelling tot zoveel dat uit China komt is Shenzhen geen minderwaardige kopie, maar een compleet ander universum, schrijft Logic Magazine. Hier geen walled gardens en andere monopolistische ecosystemen, maar wel extreme open source principes en een overtuigde doe-het-zelf mentaliteit die van Shenzhen het kloppend hart van de boomende Chinese technologiesector maken.

En de tentakels van deze technologiesector beperken zich lang niet tot de makkelijk bereikbare steden. Ook in het kleinste bergdorpje kan je mobiel betalen.

De Brexit en de BBC

De journalisten van de BBC gedroegen zich voor en na het Brexit-referendum als lafaards, stelt The New York Review of Books. Het feit dat het Leave-kamp geen plan had - en nog steeds niet blijkt te hebben - voor een Britse loskoppeling van de EU werd nooit echt bevraagd. Van de bravoure waarmee Auntie Beeb de regering Blair ten tijde van de Irak-oorlog bevraagde, blijft weinig over. De harde, pertinente vragen werden nooit gesteld.

De BBC is een windhaan geworden, die meedraait met wat ze denkt dat het publiek wil horen. Van onbevreesde journalistiek blijft weinig over.

Palestijnse oases

"Een paar uur per nacht bevindt je je niet achter een muur." Resident Advisor duikt in het Palestijnse nachtleven en vindt er een bruisende scene van muziekliefhebbers. Muziek, uitgaan, dansen, ... het is een manier om te ontsnappen aan de beperkingen van de bezetting.

Het is een manier om de tonen dat Palestina niet enkel ellende en verderf hoeft te betekenen.

Een nieuwe digitale kloof

Wie herinnert zich nog het snerpende gekraak van de inbelmodem vooraleer je tergend traag op het web kon surfen? Het was een tijd waar een internetverbinding lang niet voor iedereen was weggelegd. Naarmate de toegang tot internet verbeterde, is de belangrijkste kloof niet meer die tussen wel of geen verbinding, maar wel tussen een snelle of trage verbinding. Onderzoek van Financial Times in Groot-Brittannië legt bloot dat deze kloof er hoofdzakelijk één is tussen stad en platteland.

Wie is de snelste? Het antwoord zal je verbazen.

Minder lang werken loont

Een bedrijf in Nieuw-Zeeland voerde in maart en april een uitdagend experiment uit. Alle werknemers dienden slechts vier dagen per week te werken, maar kregen wel de normale vijf dagen loon uitbetaald. Het bleek een doorslaand succes, meldt The Guardian. Werknemers slaagden er bijvoorbeeld weinig verrassend in om hun werk beter op hun privéleven af te stemmen.

En, ook goed nieuws voor de werkgevers: de productiviteit schoot er niet bij in.

Privacy in ruil voor gezondheidszorg

Amerikaanse ziekteverzekeraars verzamelen op grote schaal persoonlijke data over miljoenen Amerikanen, onthullen ProPublica en NPR. Samen met grote datahandelaren gaan ze met deze gegevens aan de slag om te bepalen hoeveel ziektepremie verzekerden moeten betalen. Dit betekent dat zelfs hoe vaak iemand televisie kijkt invloed kan hebben op hoeveel hij of zij voor een ziekteverzekering moet betalen.

Miljoenen Amerikanen krijgen een score opgeplakt zonder te weten hoe die tot stand komt en zonder dat ze er iets aan kunnen veranderen.

LEES OOK
Jan Walraven / 18-08-2018

De keuze van Apache #13

Onze redactie kiest elke zaterdag de artikels van de voorbije week die je moet gelezen hebben uit binnen- en buitenlandse media. Met deze week onder andere grenzen aan…
michael-held-133902-unsplash