De keuze van Apache #12

11 augustus 2018 Jan Walraven
2153913487_f7be095c99_o

Heb je zelf een artikel ontdekt dat iedereen zou moeten lezen? Mail het naar keuze@apache.be en wie weet komt het in ons wekelijks overzicht terecht.

Wil je de Keuze van Apache elke zaterdag in je mailbox? Schrijf je hier in.

 

Schiphol: zo Hollands als haring met uitjes

Samen met de haven van Rotterdam is de luchthaven van Schiphol reeds decennialang de economische motor van onze Noorderburen. Meer passagiers naar Schiphol krijgen is voor opeenvolgende regeringen een doel op zich gebleken. Schiphol zou de rest van de economie vanzelf de hoogte in duwen, gaat de redenering. Maar geldt die Hollandse wetmatigheid nog steeds in de nieuwe economie, en nu we de impact van vliegen op milieu en klimaat niet meer kunnen negeren, vraagt De Groene Amsterdammer zich af. Moet de luchthaven niet eerder een faciliterende rol spelen voor de rest van de Nederlandse economie?

Welke belangen krijgen voorrang? De particuliere belangen van Schiphol en KLM? Of toch dat van heel Nederland?

Het geradicaliseerde migratiebeleid van Trump

Dat het Amerikaanse overheidsagentschap Immigration and Customs Enforcement (ICE) migrantenkinderen van hun ouders scheidt, wisten we al. Journalist Franklin Foer trekt voor The Atlantic naar Ohio, waar een groeiende groep Mauritaanse vluchtelingen de biezen pakt, richting Canada, of New York. Naar Mauritanië teruggestuurd worden door ICE is hun grootste vrees. Verhalen en video's van mishandelde terugkeerders wakkeren die angst nog verder aan. ICE was één van de enige overheidsdiensten waar vakbonden zich openlijk uitspraken voor de kandidatuur voor Trump. De private firma's die in opdracht van ICE detentiecentra uitbaten steunden hem financieel.

Die steun betaalt Trump nu terug met een zero tolerance migratiebeleid, en een carte blanche voor ICE. 'The handcuffs are off.'

Verwoestende westerse vergroening

Als antwoord op klimaatverandering zetten Westerse landen volop in op de energietransitie. De toekomst is aan de elektrische fiets en auto. De vergroening van onze energieconsumptie moet de wereld van verder onheil behoeden, klinkt het. Helaas heeft de groeiende vraag naar grondstoffen als bijvoorbeeld kobalt en nikkel, die nodig zijn om windmolens, zonnepanelen en batterijen te produceren, elders verwoestende gevolgen. NRC ziet in de Filipijnen de destructieve impact van de exponentieel uitdijende mijnbouw op natuur en mens. In het grondstofrijke Madagaskar vrezen ze hetzelfde scenario.

Waarom slagen we er niet om de groene omwenteling voor iedereen te doen werken?

Wanneer corruptie welig kan tieren

Corruptieschandalen bepalen al ettelijke jaren het ritme in de Franse politiek en pers. Brandjes worden geblust, de ophef gesust tot het volgende schandaal boven water komt. Wat valt aan die welig tierende corruptie te doen? In een uitgebreide zomerreeks gaat Mediacités, een Frans platform voor onderzoeksjournalistiek dat actief is in Lyon, Lille, Toulouse en Nantes, op zoek naar antwoorden. Welke structurele maatregelen moeten er genomen worden, en welke rol kunnen burgers spelen?

In een context waar veel tegenkrachten zienderogen slinken, wordt de controlerende rol van (lokale) onderzoeksjournalistiek alvast cruciaal.

Schotse zalmkwekerijen vegen voeten aan dierenwelzijn

Deze zomer nog een stukje Schotse zalm gegeten? Grote kans dat de vis gekweekt werd in erbarmelijke omstandigheden, schrijft The Ferret, een Schots platform voor onderzoeksjournalistiek. De zalmen worden in te kleine kooien met slechte waterkwaliteit gekweekt, waar ze sterven van ziektes of stress. Zalm is het grootste voedselexportproduct in Schotland. De sector blijft groeien, maar wordt al enige tijd geplaagd door ziektes en andere problemen. In 2016 werden er 10 miljoen dode zalmen weggegooid, in 2017 steeg dat aantal naar 11 miljoen.

Kan/mag de sector nog verder groeien?

Het decennium waarin we de planeet net niet redden

We stevenen met z'n allen af op een temperatuurstijging van 2 graden Celsius, en sommige wetenschappers noemen 3 graden al het meest haalbare rampscenario. Binnen afzienbare tijd zal de hete zomer van 2018 slechts een licht voorsmaakje gebleken zijn. En dan te weten dat we het hadden kunnen vermijden. The New York Times Magazine reconstrueert op indrukwekkende wijze de voor de planeet cruciale periode tussen 1979 en 1989, toen de mens voor het eerst de (menselijke) oorzaken en dreigende gevolgen van klimaatopwarming in kaart bracht. Toen het nog niet te laat was om de klimaatverandering te vermijden. We waren ook dichtbij een koerswijziging.

En toch liep het mis.

In Jemen maken Amerikaanse bondgenoten deals met Al-Qaida

Al twee jaar lang pronkt de militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië en gesteund door de VS om de zoveel tijd met overwinningen tegen militanten van Al-Qaida in Jemen. Wat ze er niet bij vertellen is dat er om die overwinningen binnen te halen vaak geen enkel schot gelost wordt, schrijft nieuwsagentschap AP. Uit onderzoek blijkt dat er meestal geheime deals worden gesloten. De militanten moeten zich wel uit hun basissen terugtrekken, maar mogen wapens en munitie behouden, en worden hiervoor ook nog eens betaald of gerekruteerd door milities die aan de kant van de coalitie vechten tegen de Houthi-rebellen in Jemen.

Van dit alles is het Amerikaanse leger, dat tegelijk helpt in de strijd tegen de Houthi's en Al Qaida, zich maar al te goed bewust.

(Foto: chinesechef - Creative Commons licentie)

LEES OOK
Karl van den Broeck / 28-01-2023

Schatten van de zeebodem, wapens voor Oekraïne, en een dodelijk medicijn

Van een dodelijk kindermedicijn tot corruptie in Oekraïne: dit is de Keuze van Apache.
Volodimir Zelenski Oekraïne
Karl van den Broeck, Jan Walraven / 14-01-2023

Israëlisch extremisme, Braziliaanse uitdagingen, en Belgische overwinsten

Van Israëlisch kolonialisme tot Duitse bruinkool: dit is de Keuze van Apache.
Lula
Karl van den Broeck / 31-12-2022

Kan kerstmuziek uw gezondheid schaden? Lee Harvey Oswald bij de CIA en een zootje ongeregeld in Duitsland

Van vermoorde tot levende Amerikaanse presidenten: dit is de Keuze van Apache.
Lee Harvey Oswald