De keuze van Apache #17

Jan Walraven
arid-clay-close-up-1097016

Heb je zelf een artikel ontdekt dat iedereen zou moeten lezen? Mail het naar keuze@apache.be en wie weet komt het in ons wekelijks overzicht terecht.

Wil je de Keuze van Apache elke zaterdag in je mailbox? Schrijf je hier in.

 

Wat als er geen water meer uit de kraan stroomt?

Een jaar lang leefde het Zuid-Afrikaanse Kaapstad met de angst voor 'Day Zero', de dag in het voorjaar van 2018 waarop, zo was voorspeld, er geen druppel water meer uit de kranen zou komen. De dag kwam er nooit, maar de angst voor grootschalige waterschaarste schudde een hele stad wakker. Het vooruitzicht was voor het stadsbestuur voldoende om een ambitieus beleid van waterbesparing door te voeren, schrijft The Atlantic. De gemaakte keuzes legden - nogmaals - de verdeeldheid en ongelijkheden binnen de Zuid-Afrikaanse samenleving bloot.

Toont Kaapstad hoe de klimaatverandering de democratie en samenleving tot op het bot zal uitdagen?

De rekening van 2008 werd aan de verkeerde gepresenteerd

Het is ondertussen 10 jaar geleden dat de grootste financiële crisis sinds de crash van 1929 uitbrak. Het is je wellicht niet ontgaan. We worden overstelpt met documentaires, memoires en andere terugblikken. De één al geruststellender dan de ander. In een essay in De Groene Amsterdammer vertelt financieel geograaf Ewald Engelen de ongemakkelijke waarheid. De verantwoordelijken hebben niks van de crisis gevoeld, maar de rest van de bevolking des te meer, concludeert hij.

Hoe kan het dat bankiers, die vaak met miljoenbonussen op zak afzwaaiden, de dans zo makkelijk kunnen ontspringen? En hoe kan het dat we nog steeds een huizenhoog risico lopen op een nieuwe crash?

Zijn de verouderde Franse kerncentrales echt veiliger dan ooit?

Veiliger dan ooit. Dat wil EDF de Fransen doen geloven over de vele kerncentrales die het uitbaat. Is dat echt zo? Worden de kerncentrales van EDF effectief niet enkel ouder, maar tegelijk ook veiliger? Onderzoek van Médiapart en Correctiv plaatst serieuze vraagtekens bij dat riedeltje. Meer dan een derde van de reactoren wordt overbelast. EDF volgt het fenomeen op, maar doet er niets aan, blijkt uit gelekte documenten.

Hoe lang nog kunnen de nu al verouderde Franse kerncentrales nog blijven draaien?

Nederlandse senatoren met dubbele pet

Er zijn maar 75 Nederlandse senatoren. Toch oefenen ze samen 439 nevenfuncties uit, blijkt uit onderzoek van Follow The Money. Senator is bij onze Noorderburen slechts een deeltijdse bezigheid, dus het mag niet verbazen dat senatoren bijbaantjes hebben. Maar wat als er sprake is van botsende belangen? De meerderheid van die nevenfuncties zijn namelijk in toezichthoudende of bestuurlijke bijbaantjes. Bovendien nemen de leden van de Eerste Kamer het niet echt nauw met het verplicht bijhouden van hun nevenfuncties, reizen en geschenken.

Na de mandatenschandalen in ons land, lijkt ook de Nederlandse politiek moeite te hebben met transparantie.

Tunesisch extremisme met Europees geld

Er is iets veranderd op de grens tussen Tunesië en Libië. De Arabische Lente gloeit in beide landen nog fel na. Dat heeft er toe geleid dat, onder Westerse en Europese druk, de grenzen steeds scherper bewaakt worden. Oude smokkelnetwerken waar een groot deel van de bevolking in het zuiden van Tunesië afhankelijk van is, worden gecriminaliseerd en lamgelegd, schrijft Knack. Het traditionele economische weefsel kreunt onder de harde, op Westerse leest geschoeide en met Europees geld gefinancierde grensbewaking door lokale veiligheidsdiensten.

En als de Arabische Lente ons één ding leerde, was het wel dat de combinatie verwaarloosde economie en gecorrumpeerde veiligheidsdiensten een explosieve cocktail vormen.

De Roemeense sociaaldemocraten leren van Viktor Orbán

De Europese sociaaldemocraten stemden deze week voor sancties tegen Orban omdat hij de rechtsstaat ondermijnt. Maar wat met de authoritairen in eigen sociaaldemocratische rangen, vraagt MO* Magazine zich af. De Roemeense PSD werkt niet enkel samen met dezelfde adviseurs als de Hongaarse regering, maar neemt ook gelijkaardige maatregelen, die door dissidenten uit de PSD zelf meermaals aangekaart zijn bij de S&D, de Europese sociaaldemocratische partij.

Zien de Europese sociaaldemocraten de splinter in andermans oog wel, maar niet de balk in eigen oog? Zo ziet het er wel naar uit.

LEES OOK
Jan Walraven / 27-04-2019

Grootgrondbezit, het recht op schaduw, en de macht over wonen

Engelse machtsconcentratie, schaarse stadsschaduw, Berlijners vs projectontwikkelaars, en nog veel meer in de tweewekelijkse keuze van Apache.
stad schaduw mensen