De keuze van Apache #20

Jan Walraven
39989416534_90579824bc_o

We selecteren elke zaterdag de artikels, reportages en podcasts van de voorbije week die je moet gelezen, gezien of gehoord hebben, uit binnen- en buitenlandse media.

Heb je zelf ergens een artikel gelezen dat iedereen zou moeten lezen? Beluisterde je een podcast die je met iedereen wil delen? Bekeek je een reportage die je wil aanraden? Mail het naar keuze@apache.be en wie weet komt het in ons wekelijks overzicht terecht.

Wil je de Keuze van Apache elke zaterdag in je mailbox? Schrijf je dan hier in.

 

Moord in Manila

Meer dan 23.000 doden. Dat is de immense tol van de bloederige drugsoorlog die president Rodrigo Duterte meer dan twee jaar geleden startte in de Filipijnen. Rappler reconstrueert in zeven delen het bloedbad vanuit het standpunt van de moordenaars. De Filipijnse politie arresteerde dan wel leden van de burgerwacht, Rappler heeft sterke indicaties dat deze burgerwacht net in opdracht van de politie een groot deel van de moordpartijen uitvoerde, soms zelfs tegen betaling.

De meerderheid van die opgepakte leden zijn terug en nog steeds op vrije voeten.

'Het zijn maar memes, meneer'

Sinds de ontmaskering van Schild & Vrienden door Pano weet zowat heel Vlaanderen wat memes zijn. Tegelijk werd duidelijk dat memes meer zijn dan zomaar wat onschuldige internetgrappen. Wie dacht dat het na de Pano-reportage gedaan is met het verspreiden van extremistische memes, slaat de bal mis. Vice toont hoe aan Schild & Vrienden gelieerde personen via verschillende groepen op sociale media nog steeds  hun als internetgrappen vermomde extremistische boodschappen gecoördineerd verspreiden. Het doel: het publiek debat richting rechts extremisme duwen.

De nieuwe heiland van deze toetsenbordhelden? Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

God is dood, leve Amazon

Amazon wil de markt niet gewoon domineren, het wil de markt zijn. VPRO Tegenlicht toont hoe de grootste webwinkel en cloud computing serviceprovider ter wereld concurrenten doodknijpt en kleine leveranciers, distributeurs, werknemers en flexwerkers uitperst. Het imperium dat CEO en rijkste man ter wereld Jeff Bezos uitbouwt, begint angstwekkende proporties aan te nemen. Ook Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager ligt ervan wakker.

Als de op termijn enige middle man pikt Amazon van elke transactie een graantje mee en wordt het zo onmisbaar en allesbepalend voor onze economie.

Een te strak aangehaalde broekriem

'We moeten de broekriem aanhalen.' Die mantra kreeg in Nederland en de rest van Europa de bovenhand. Tien jaar na de Belgisch-Nederlandse redding van Fortis blikt De Groene Amsterdammer terug op de politieke keuzes die tijdens en na de financiële crisis werden gemaakt. Waren het de juiste? Nee, concluderen verschillende macro-economen. We hebben de fouten herhaald van de Grote Depressie, en onze economie en de huishoudens nodeloos doen bloeden.

Hoewel het er even naar uitzag, bleef bovendien een fundamentele discussie over onze economie uit. We doen koppig verder zoals we bezig waren, wachtend op een volgende schok.

Sociale dumping in transportsector

Nu ook de Poolse, Roemeense en Oekraïense truckers te duur worden, rekruteert de transportsector steeds vaker buiten de Europese grenzen. Een gebrek aan sociale bescherming en slechte werkomstandigheden schrikt de Oost-Europese chauffeurs steeds meer af, schrijft Knack. Niet getreurd, denkt de transportsector. Er zijn nog voldoende plekken waar mensen te vinden zijn die tegen een minimaal loon urenlang goederen van hot naar her willen brengen. Rusland, of de Filipijnen bijvoorbeeld.

Een nieuwe stap in the race to the bottom, met nare gevolgen.

Het gestolen imperium van Trump

De Amerikaanse president gaat er prat op: hij is hét voorbeeld van een self-made man, niets meer en niets minder dan de belichaming van de American Dream. Dit is voor veel van zijn aanhangers ook zijn grootste aantrekkingskracht. Op zo'n gouden toilet zien veel Amerikanen zich ook wel zitten. Maar over Trump's fortuin bestaan al lang twijfels. The New York Times zet die twijfels kracht bij met een uitgekiend onderzoek van zijn persoonlijke financiën. Het leeuwendeel van zijn fortuin kreeg hij van zijn vader, en dat bovendien via belastingontwijking en fraude.

Het antwoord van Trump laat zich raden. Op een vrijwillige inkijk in zijn belastingaangiftes moeten we steeds minder hopen.

Nederland leidde zelf anti-kolonialen op

Na de Tweede Wereldoorlog en een gewelddadige onafhankelijkheidsoorlog wierp Indonesië het juk van anderhalve eeuw kolonisatie af. New Mandala wijst op de rol die in Nederland opgeleide Indonesische artsen speelden bij het ontstaan en ontluiken van de anti-koloniale en nationalistische beweging. De artsen waren tegelijk getuige en slachtoffer van koloniale discriminatie. Net hun Nederlandse opleiding gaf hen de tools om hun onvrede te vertalen naar politieke actie.

Of hoe Nederland z'n eigen anti-kolonialen opleidde.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 16-09-2023

De geest van Pinochet, demente politici in de VS en de heetste zomer ooit

Het beste uit het aanbod van onze binnen- en buitenlandse partners.
De zomer van 2023 werd gekenmerkt door zware bosbranden in Europa, de VS en Canada.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.