Zijn haan moet altijd koning kraaien

Tom Cochez
hahn_wildpark_poing_pride_bill_beautiful_feather_nature_poultry-809957.jpg!d
(Foto: pxhere)

De keuze om die laatste verkiezingsslogan ook af te drukken op pakjes condooms was misschien wat ongelukkig, maar één ding is duidelijk: sommige pareltjes rechtvaardigen op eigen kracht uw stem.

Wie maalt er nog om een verkiezingsprogramma wanneer u 'geen daden maar waarden' worden voorgespiegeld? En eerlijk gezegd: als wij 'Go with De Fauw' lezen, dan doet de partij er al lang niet meer toe.

Om maar te zeggen: propaganda is alles.

hahn_wildpark_poing_pride_bill_beautiful_feather_nature_poultry-809957.jpg!d
(Foto: pxhere)

Centrumlinkse journalistiek

Zo kwam het dat de partij van Bart De Wever zich deze week op het pad van de onderzoeksjournalistiek begaf om grijze wolven te spotten in andere partijen.

Een en ander resulteerde in een flink gezwollen filmpje dat de wereld werd ingestuurd met een bijhorende boodschap die zo uit de pen van Dr. G zou kunnen komen:

'Als de centrumlinkse journalistiek aan politiek doet, dan doet de centrumrechtse politiek aan journalistiek'.

Ter verschoning dient gezegd dat de partij het wel moét doen: elders in dit land is er immers geen morzel verstand meer voorradig. Het volstaat de mimiek van de N-VA-voorzitter te monsteren om dat te weten.

Het stopt trouwens niet bij wat onderzoeksjournalistiek bedrijven. Als centrumlinkse rechters aan politiek doen, dan moet N-VA, welhaast van moetens, ook aan rechtspraak doen. Of aan wetenschap, wanneer centrumlinkse wetenschappers aan politiek doen.

Elders in dit land is er geen morzel verstand meer voorradig. Het volstaat de mimiek van de N-VA-voorzitter te monsteren om dat te weten

Peiling

Druk, druk, druk natuurlijk! Maar dat geldt ook voor ons.

In die mate zelfs dat we de belofte van vorige week om een peiling te houden, hebben moeten laten schieten.

De voorspellende waarde van de laatste peiling in de Koekenstad, in 2012, maakt het allemaal wat draaglijker: die peiling voorspelde in plaats van ruim 9 procent verschil een nek-aan-nek-race tussen De Wever en Janssens. Het VB werd 17,6 procent voorspeld (in plaats van 10,2) en de PVDA 3,1 (in plaats van 8.0).

Op café hebben we wel eens een pleidooi voor een foutenmarge van de foutenmarge horen afsteken, maar het verkoopt gazetten en dat is natuurlijk ook niet zonder belang.

Plop

Het uitstel van de geplande Apache-peiling heeft er natuurlijk ook mee te maken dat we moesten schrijven over de stand van het land, meer bepaald in Brussel en in Gent.

In die laatste stad liet Kamervoorzitter Siegfried Bracke zich overigens voor het eerst in lange tijd nog eens opmerken. Deze keer niet met een cumulschandaaltje maar met een verkapt pleidooi om mensen die in een sociale woning wonen uit de gemeenteraad te weren.

De laatste peiling in 2012 voorspelde in plaats van ruim 9 procent verschil een nek-aan-nek-race tussen De Wever en Janssens. Het VB werd 17,6 procent voorspeld (in plaats van 10,2) en de PVDA 3,1 (in plaats van 8,0)

Over naar Bart Somers en de blijde komst van Plopsaqua. Binnen afzienbare tijd zullen Mechelse koters niet enkel op televisie om de oren worden geslagen met K3 en Gertje, ze zullen ook baantjes kunnen trekken in het gezelschap van Plop.

De hamvraag is of Kabouter Klus zout in de suikerpot heeft gedaan.

Antipolitiek

Helaas moeten we er deze keer uit met een handvol antipolitieke boodschappen. Het VB kan er maar wel bij varen, nu ze - een beetje zoals N-VA - geconfronteerd worden met centrumlinkse journalistiek die een rits hele of halve nazi's op de lijsten terugvond.

Maar goed, de antipolitiek dus. Om het allemaal wat draaglijker te houden, proberen we wat te bundelen.

Het leger kabinetspersoneel in Vlaamse centrumsteden is explosief gegroeid. Wie die cabinetards zijn, blijkt vaak een even goed bewaard geheim als de cijfers over de hoeveelheid zwerfvuil. Ovam mag die cijfers niet vrijgeven omdat ze de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen zouden kunnen bepalen.

En dan is er nog de pensioenbom. Die dreigt in één klap alle mooie verkiezingsbeloften die u bij bosjes in de brievenbus vindt, weg te blazen.

Misschien dat u er daarom enkel bij ons iets over leest.

Tot genoegen!

LEES OOK
Tom Cochez / 17-11-2018

Geen parel dient bij nacht gekocht, geen vrijster bij de kaars gezocht

Op zondag serveert Apache een eigen kijk op de voorbije week actualiteit. Deze week met transparante liberalen, Jan Penris en Francken Theo
model-1912538_1280