De keuze van Apache #27

Jan Walraven
bannon gage skidmore
Steve Bannon (Foto: Gage Skidmore - <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/">Creative Commons licentie</a>)

Hoe het Westen de klimaatcrisis afwentelt op Indonesië

De beslissing van Westerse landen om de klimaatopwarming aan te pakken draait in Indonesië helemaal verkeerd uit. Begin deze eeuw initieerden de VS en andere Westerse landen een shift naar biodiesel. De gevolgen van deze zogezegd klimaatvriendelijke maatregel zijn enorm. Op het Indonesische eiland moeten enorme oppervlaktes regenwoud en veengebieden wijken voor gigantische industriële palmplantages die enorme hoeveelheden palmolie produceren. De ravage van deze monocultuur is enorm, tonen ProPublica en The New York Times. Een nationale calamiteit met wereldwijde gevolgen.

Terwijl de Indonesische regenwouden en veengebieden immense hoeveelheden CO2 zouden kunnen opslaan, worden ze nu afgebrand en geven ze de klimaatopwarming net een enorme boost. Lokale bewoners verliezen ondertussen de strijd tegen de multinationals die rijkelijk van de palmolie-hausse profiteren.

IMG_4891
Palmplantages op Borneo (Foto: Glenn Hurowitz - © Creative Commons licentie)

Steve Bannon botst op kieswetgevingen

Mischaël Modrikamen moest eerder al tegen zijn zin toegeven dat de Belgische kieswet hem verbiedt om geld te ontvangen van The Movement, de extreemrechtse pan-Europese beweging die hij samen met de Amerikaan Steve Bannon uit de grond wil stampen. Bannon, de steenrijke strateeg achter de succesvolle verkiezingscampagne van Donald Trump, erkent nu na onderzoek van The Guardian dat zijn plannen ook botsten op de kieswetgeving van andere Europese landen. Met The Movement willen Bannon en Modrikamen verschillende Europese (extreem)rechtse anti-migratiepartijen ondersteunen bij de komende Europese verkiezingen, zowel financieel als met expertise in onder meer data-analyse.

Als Bannon zijn initiële plannen zou uitvoeren, overtreedt hij de wet, moet hij zelf toegeven. Maar Bannon lijkt er niet de man naar om bij de eerste tegenslag op te geven.

Macron vs. de 'gele hesjes'

De zogenaamde 'gilets jaunes' zetten met hun protest tegen de te hoge brandstoftaksen Frankrijk al enkele weken in rep en roer. De regering van president Macron doet er alles aan om de colère te sussen, maar zit volgens Médiapart gevangen in de eigen 'fiscale demagogie'. Macron wil zijn belofte van belastingverlagingen kost wat kost waarmaken. Onder meer de lasten op kapitaal werden verminderd, maar om deze verlagingen te financieren gingen de indirecte belastingen en sociale lasten voor huishoudens de hoogte in. Bovendien namen ook de lonen een duik.

Het ideale recept voor een fluogele volksopstand. De brandstofprijs is dan wel de aanstoker van het verzet, het zijn vooral de gebroken beloftes die de boel oppoken.

Mouvement des gilets jaunes, Andelnans, 18 Nov 2018
Een betoging van de 'gilets jaunes' in Andelnans (Foto Thomas Bresson © Creative Commons licentie)

Milieuverslaggeving is de gevaarlijkste vorm van journalistiek

Tussen 2005 en 2016 stierven 40 journalisten omwille van hun verslaggeving over milieuproblemen. Dat zijn er meer dan tijdens de oorlog in Afghanistan. Volgens het Nieman Lab van Harvard heeft dit te maken met de enorme economische en politieke belangen die er met milieuschandalen en problemen gemoeid zijn. Milieujournalisten worden vaak geconfronteerde met grootschalige corruptie en georganiseerde misdaad, en worden in verschillende landen niet zelden beschouwd als irritante activisten. Een onderzoeker van Michigan State University bracht het probleem in kaart via diepte-interviews met verschillende journalisten op vijf continenten.

Door de EU lijden Grieken honger

Het 'steunbeleid' van de Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het IMF - de befaamde trojka - aan het door de banken/eurocrisis getroffen Griekenland werd in augustus van dit jaar na acht jaar officieel beëindigd. Een succes, als we Europese leiders mogen geloven. Een studie van het Nederlandse Transnational Institute (TNI) toont echter een andere realiteit. De impact van de opgelegde austeriteit op de voedselzekerheid van de Griekse bevolking is nefast gebleken. De maatregelen van de Trojka gingen volgens TNI dus lijnrecht in tegen de mensenrechten. In De Groene Amsterdammer maakt financieel geograaf Ewald Engelen zich druk over het misplaatst Europese triomfantalisme over het Trojka-beleid:

'De operatie is weliswaar geslaagd, maar de patiënt is overleden.'

Een nieuwe, artificieel intelligente wereldorde

Machines dreigen niet enkel slimmer te worden dan de mens of massaal jobs in te pikken, er bestaat eveneens een risico dat autoritaire regimes slimme systemen gaan gebruiken om hun bevolking in de gaten te houden, het gedrag van individuen te voorspellen en hun onderdanen in de pas te laten lopen. Artificiële intelligentie zal het autoritaire leiders makkelijker maken om rijkdom te creëren en tegelijk de sociale controle te behouden. Het autoritair model wordt zo een te duchten concurrent van de liberale democratie, schrijft Foreign Affairs.

Het slimme puntensysteem dat China momenteel uitrolt bewijst dat het artificieel intelligente, digitaal autoritarisme er sneller zal zijn dan we denken. Hoe gaan we er in het Westen mee om? En wat doen met het oligopolie van alziende Silicon Valley-giganten?

Heb je zelf iets gelezen, gezien of gehoord dat je met iedereen wil delen? Mail het naar keuze@apache.be en wie weet komt het in ons wekelijks overzicht terecht.

Wil je de Keuze van Apache elke zaterdag in je mailbox? Schrijf je dan hier in.

LEES OOK
Jan Walraven / 14-09-2019

Hongaarse staatspropaganda, killer robots, en Portugese uitverkoop

De mediamacht van Viktor Orbán, onmenselijke oorlogsvoering, de schaduwkant van het Portugese mirakel en nog veel meer in de tweewekelijkse keuze van Apache.
4e525h6Su84Ify9Y11tDBX7DQZSa9JbU
Jan Walraven / 03-08-2019

Handel in huizen, futuristisch spioneren, en kinderarbeid voor cacao

De grip van de financiële elite op de huizenmarkt, het nieuwe Amerikaanse spionagesysteem, de kinderarbeid achter de chocoladereep, en nog veel meer in de tweewekelijkse keuze van…
etty-fidele-oJpkjWcScyg-unsplash-1
Jan Walraven / 08-12-2018

De keuze van Apache #28

Klimaatmigratie, het grote geld van de deeleconomie en nog veel meer in de tweewekelijkse keuze van Apache.
smartphone verslaving verslaafd jeanne menjoulet