Dit was Apache in 2018

24 december 2018 Redactie Apache
Apache overzicht kleur2018
© Kim Duchateau / Apache

Steeds meer mensen vinden de weg naar onze artikels. Steeds meer lezers worden lid, of kopen een aandeel van onze lezerscoöperatie. Maar ook collega's van andere media en... politici houden onze onderzoeken in de gaten.

We zijn trots op wat we dit jaar hebben bereikt. En dat dankzij de steun van onze leden en coöperanten. Eén keer per jaar zetten we graag onszelf in het zonnetje. Blik met ons terug op Apache in 2018!

Apache overzicht kleur2018
© Kim Duchateau
Stapelplein kruispunt Doornzelestraat
Stapelplein kruispunt Doornzelestraat (Foto: © Kaja Verbeke (Apache))

Aan de rand van de Oude Dokken, een stadsvernieuwingsproject in de buurt van de Gentse Dampoort, verdwijnen oorspronkelijke bewoners door nieuwe bouwprojecten. Speculatie eist haar tol, terwijl voor steeds meer Gentenaars een dak boven het hoofd onbetaalbaar wordt. In geen enkele Vlaamse centrumstad stegen de gemiddelde prijzen voor woningen zo hard als in Gent. “Er dient zich een wooncrisis aan die niet alleen de onderkant van de huurmarkt, maar ook delen van de middenklasse treft", zegt socioloog Stijn Oosterlynck.

Word lid en lees ook:

Stadsgronden: stadskas vullen of wooncrisis oplossen?

Nieuwe kraakwet is maat voor niets

Land Invest Gate: de verdwenen miljoenen

Illustratie: Mellon
Illustratie: Mellon

In de schoot van projectontwikkelaar Land Invest gingen jarenlang miljoenen euro in rook op. Op kosten van het Luikse pensioenfonds Ogeo ontvingen bestuurders en managers excessieve vergoedingen. Spectaculaire bedragen werden besteed aan exclusieve restaurantbezoeken, dito snoepreisjes en ander lekkers. Tegelijk werd de politieke en zakelijke entourage van de projectontwikkelaar op creatieve wijze gesoigneerd via leningen, sponsoring, dubieuze opdrachten en bestellingen.

Word lid en lees ook:

Fornuis à gogo, een bedrijfskantine met een ster

Land Invest betaalde gerechtskosten ex-kabinetschef De Wever

Malle kocht witwasboete van familielid schepen af

Bouwheren Baas ruimtelijke ordening vastgoed gemeenteraadsverkiezingen

Het gemeentebestuur van Malle nam landbouwgrond van de schoonfamilie van eerste schepen Jules Mintjens voor een zeer hoge prijs over. De grond was eigenlijk in beslag genomen vanwege een witwasmisdrijf, maar die straf kocht de gemeente voor 400.000 euro af. Een dwarsliggende schepen van Ruimtelijke Ordening werd uit de N-VA gezet. Documenten die Apache in handen heeft, geven inzicht in een decennialang aanslepende zaak van belangenvermenging, op maat gemaakte bestemmingsplannen en een gemeentebestuur dat privébelang boven het algemeen belang stelt.

Word lid en lees ook:

De blauwe bouwheren van Berlare

Audit rekent af met vergunningsbeleid Oost-Vlaamse deputatie

Een school met heimwee naar het Derde Rijk

2017-10-24
Hoofding Facebookpagina Schild & Vrienden

Nog voordat Pano de ware aard van Schild en Vrienden blootlegde, vond Apache hen al terug in het het Oude Klooster Maleizen in Overijse. Een plek waar neonazi's, antisemieten en geradicaliseerde geestelijken elkaar vinden. Een hele reeks gelekte foto's brengt de hoofdrolspelers binnen dat netwerk in beeld. Een onderzoeker aan de KUL, de zoon van een minister, een handvol bestuurders met heimwee naar het Derde Rijk en zelfs de extreemrechtse jongerenbeweging Schild en Vrienden krijgen onderdak in het klooster.

Word lid en lees ook:

Schild & Vrienden had mannetjes op verschillende kieslijsten

Hoe extreemrechts de Vlaamse Vredesvereniging VOS infiltreert

Steeds meer camera's: wie op weg is, is gezien

blue-sky-camera-cctv-179993

De nieuwe camerawet creëert heel wat extra mogelijkheden voor cameragebruik door ordediensten en private bewakingsfirma’s. Specialisten plaatsen vraagtekens bij de effectiviteit van camerabewaking en waarschuwen voor de impact op onze privacy. Maar sinds de aangepaste camerawet op 25 mei van kracht werd, beloven steeds meer burgemeesters meer camerabewaking door politie en andere diensten. Moeten we Big Burgemeester vrezen?

Word lid en lees ook:

Een spelletje monopolie met onze privacy

Wat als je baas een app is?

De Soedan-files: hoe het Commissariaat-Generaal essentiële informatie verzweeg

foltering

Na de Soedanese identificatiemissie in september 2017 werden verschillende vluchtelingen naar Soedan teruggestuurd die niet teruggestuurd hadden mogen worden. Dat blijkt uit nieuwe getuigenissen en e-mails die Apache in handen kreeg. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) liet essentiële informatie weg uit haar Soedan-rapport, zo blijkt uit nieuwe getuigenissen van vluchtelingen, e-mailwisselingen en een brief van het CGVS aan staatssecretaris Theo Francken. Verschillende vluchtelingen die zijn teruggestuurd naar Soedan liepen wel degelijk ernstig risico op foltering.

Word lid en lees ook:

Dood van kleine Mawda is meer dan een 'triest voorval'

Minidocu: Het Nauw van Calais

Regering Michel offerde een perfect pensioenplan aan Europa

oude vrouwen pensioen gepensioneerden

Sinds het aantreden van de regering Michel woedt er een verhit pensioendebat in België. Nochtans bestaat er al vier jaar een perfect plan om de pensioenen te ‘redden’. Het werd uitgewerkt door de knapste koppen van het land en gedragen door zowat alle partijen. En toen kwam de regering-Michel. Die gebruikte het plan om te scoren bij Europa. In plaats van de pensioenhervorming uit het politieke gewoel te halen, wordt ze nu één van dé verkiezingsthema's. Een reconstructie van een nationale ramp.

Word lid en lees ook:

Zonder vermogensbelasting lukt het niet

Het geheim van 14 oktober: de pensioenbom

Topmedewerker Schauvliege saboteerde administraties in voordeel olie-importeur

schauvliege agriflanders

Briefwisseling die Apache kon inkijken toont hoe een adjunct-kabinetschef van Vlaams minister Schauvliege (CD&V) zowel OVAM als de milieu-inspectie buitenspel zette door op eigen houtje een beslissing te nemen in het voordeel van een olie-importeur.  De vertrouweling van de minister beslechtte begin 2015 een discussie tussen OVAM en de milieu-inspectie enerzijds en Oilchart anderzijds in het voordeel van het internationaal bunkerbedrijf dat als één van de enige in de Antwerpse haven zelf mengelingen maakt voor zware scheepvaartolie. Minister Schauvliege stelde zich burgerlijke partij, maar de man ging na een korte schorsing desondanks terug aan de slag op haar kabinet.

Word lid en lees ook:

Minister Schauvliege legaliseert vervuilende megastallen

Klimaatministers blijven zwartepieten, de industrie lacht 

Het is bijna 'high noon' in News City

Christian Van Thillo
Christian Van Thillo (Tekening: Koen Huybreghts)

Hoe kon een bedrijf waar de ‘machtigste’ en de ‘invloedrijkste’ mannen in de Vlaamse media de lijnen uitzetten, zo blunderen voor de ogen van tv-kijkend Vlaanderen? De crisis bij de redactie van VTM Nieuws was meer dan een fait divers over een gelekte mail. De digitale transitie van De Persgroep blijft een brokkenparcours. En ondertussen tikt de klok.

Word lid en lees ook:

Zit er nog een journalist op de gemeenteraad?

Verkeerde voorstelling studie criminaliseert Borgerhout

Drama in de kolonie: de moord op André Ryckmans

Schermafbeelding 2018-11-21 om 12.21.53

Eén van de getuigen die opduikt in de eerste aflevering van de VRT-reeks ‘Kinderen van de kolonie’ is de 89-jarige Geneviève Ryckmans-Corin, de weduwe van adjunct-gewestbeheerder André Ryckmans. “Tijdens de woelige periode rond de onafhankelijkheid werd haar man vermoord”, zo meldt de perstekst van de VRT. Apache reconstrueert de nooit helemaal opgehelderde omstandigheden van die moord.

Word lid en lees ook:

De ereconsul, de aartshertog en de illegale houtkap in Congo

Nostalgie naar de kolonie: de laatste diehards

 

Wil je ons het komend jaar elke dag lezen, of een extra duw in de rug geven? Word dan nu lid, koop een aandeel van onze lezerscoöperatie of doe gewoon een gift, en bouw zo mee aan een unieke en noodzakelijke nieuwssite. Alvast bedankt!

LEES OOK
Redactie Apache / 31-12-2018

2018: het jaar van het filmpje dat alles veranderde

2018 was het jaar dat Apache zich met succes verweerde tegen doorzichtige intimidatiepogingen. Maar het was toch een filmpje uit 2017 dat voor het meeste ophef zorgde. Dank aan…
typewriter (c) Aki cc flickr
Tom Cochez, David Leloup / 28-11-2018

Land Invest Gate (1): de verdwenen miljoenen

Documenten die Apache en Le Vif konden inkijken, tonen hoe Erik Van der Paal - de protegé van N-VA-voorzitter Bart De Wever - en zijn Nederlandse kompaan Marc Schaling zes jaar…
Illustratie: Mellon
Georges Timmerman / 21-11-2018

Drama in de kolonie: de moord op André Ryckmans

André Ryckmans sneuvelde op 17 juli 1960, een paar weken na de onafhankelijkheid van Congo. Zijn nu 89-jarige weduwe Geneviève Ryckmans-Corin, is een van de getuigen in de Canvas…
Schermafbeelding 2018-11-21 om 12.21.53