Chinese big brother, Oekraïense neonazi's en de redding van de Notre-Dame

20 juli 2019 Jan Walraven
1686px-Notre-Dame_en_feu,_20h06
De brand in de Notre-Dame van Parijs (Foto: Godefroy Troude © <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en">Creative Commons licentie</a>)

Amerikaanse technologie voor Chinese big brother

De door IBM en Google opgerichte non-profitorganisatie OpenPower Foundation zette een samenwerkingsverband op tussen IBM, de Amerikaanse chipfabrikant Xilinx en het Chinese bedrijf Semptian. Het doel van die samenwerking: microprocessors ontwikkelen die grote hoeveelheden data op een efficiëntere manier kunnen verwerken. Tot zover niets aan de hand.

The Intercept schrijft evenwel dat Semptian, via dochterbedrijf iNext, surveillance tools verkoopt aan de Chinese overheid. Het systeem dat Semptian ontwikkelde, is operationeel op het Chinese telecomnetwerk, en is in staat om onder meer e-mails, telefoongesprekken, tekstberichten, locatiegegevens en de surfgeschiedenis te verzamelen van miljoenen Chinezen. IBM werkt nu dus samen met Semptian aan manieren om die enorme hoeveelheid data beter te kunnen analyseren.

Chinese veiligheidsdiensten gebruiken de technologie volgens The Intercept waarschijnlijk om mensenrechtenactivisten en andere dissidenten in de gaten te houden.

Spuitgasten redden de Notre-Dame

Dat de brand in de Notre-Dame compleet uit de hand kon lopen, is waarschijnlijk te wijten aan een menselijke fout, een vorm van fatale miscommunicatie. De beschadiging aan de iconische kathedraal is dan wel enorm, het had nog veel erger kunnen zijn. Dat was het ook op een haar na, reconstrueert The New York Times.

Het Parijse symbool stond op de rand van een complete instorting. Dat het uiteindelijk niet zo ver kwam, is te danken aan de enorme, levensbedreigende risico's die brandweerlui namen in de cruciale eerste vier uur van de brand.

Dat de brandweermannen door de miscommunicatie bij de veiligheidsdienst van de kathedraal pas een halfuur na het eerste brandalarm werden opgebeld, zorgde voor een nog grotere race tegen de klok.

1686px-Notre-Dame_en_feu,_20h06
De brand in de Notre-Dame van Parijs (Foto: Godefroy Troude © Creative Commons licentie)

Er hangt revolutie in de Puerto Ricaanse lucht 

Oproerpolitie zetten deze week traangas, rubberkogels en pepperspray in tegen betogers in San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico. Het doelwit van de protesten is Ricardo Rosselló, de gouverneur van het Caribische eiland, officieel een "unincorporated territory" van de Verenigde Staten.

De betogers viseren Rosselló en zijn entourage omwille van uitgelekte chatberichten, waarin die zich op zijn zachts gezegd niet van hun beste kant laten zien. Behalve denigrerend taalgebruik over politieke tegenstanders, vrouwen en leden van de LGBTQ-gemeenschap, wekken ook de lugubere "grappen" over de slachtoffers van de verwoestende orkaan Maria woede op.

Online magazine NACLA kijkt verder dan de gelekte berichten. De protesten die nu losbarsten hebben een diepere oorzaak, die gezocht moet worden in het alledaagse geweld, de economische uitbuiting en de algehele vernedering waar Puerto Ricanen mee te maken krijgen.

Een avond uit met Oekraïense neonazi's

De Reconquista Club in Kiev is een pleisterplek voor Oekraïense neonazi's. Het is om wel meer reden geen alledaagse club. Waar in een normale club de dansvloer is, staat bijvoorbeeld een gevechtsring. In die ring kunnen mannen met SS-tattoo's een robbertje uitvechten volgens de regels van de MMA (Mixed Martial Arts), beschrijft The New Republic.

Het past in wat Denis Nikitin, de eigenaar van de club, één van de meest beruchte neonazi's van Europa en oprichter van het neonazistische modemerk White Rex, met Reconquista wil bereiken. "Witte" Europeanen en andere "Ariërs" moeten zich voorbereiden op fysieke strijd en confrontatie met onder meer migranten en moslims.

In zijn club nodigt Nikitin ook graag buitenlandse gelijkgezinden uit. Hij is namelijk slechts één van de neonazistische stokebranden die het immens populaire MMA gebruiken als rekruteringstool, ook wel "de valorisatie van geweld" genoemd.

Waarschuwing van Chomsky

"De opdracht is gigantisch, de tijd is erg beperkt." Zo vat Noam Chomsky de situatie waar de mensheid zich in bevindt samen in één zin. Intussen negentig jaar, maar nog steeds zijn kritische zelve, fileert Chomsky in een interview met Jacobin Magazine de grote uitdagingen van onze tijd, met op kop: de klimaatcrisis.

Die dreigt vooral de armsten en zwakkeren te treffen. Dat de machtigste staat ter wereld geleid wordt door een president en een regering die de crisis niet serieus nemen en zelfs ontkennen, stemt weinig hoopvol. Chomsky gelooft bovendien niet dat we in staat zijn om binnen het heersende ideologische frame - het marktdenken - de crisis het hoofd te bieden.

Het Amerikaanse "empire" lijkt de passage van Trump niet al te slecht te verteren, en kan rekenen op een groeiende alliantie van reactionaire staten en "illiberale democratieën". Of dat veel goeds belooft voor de mensheid en de natuurlijke systemen waarop ze steunt, is maar de vraag.

noam chomsky
Taalkundige, filosoof en mediacriticus Noam Chomsky (Foto: Andrew Rusk - Creative Commons licentie)
LEES OOK
Jan Walraven / 25-04-2020

Doorgesluisd coronageld, nieuwe publieke ruimte, en de VS lost de rol

Aandeelhouders profiteren van ECB-beleid, corona toont nood aan nieuwe publieke ruimte, en de VS lost de rol als wereldleider. Dit en meer in de Keuze van Apache.
euro-sculpture-2867925_1920
Jan Walraven / 30-06-2018

De keuze van Apache #6

Onze redactie kiest elke zaterdag de artikels van de voorbije week die je moet gelezen hebben uit binnen- en buitenlandse media. Met deze week precariteit als spektakel, grof geld…
daniel-van-den-berg-545349-unsplash