Het fake news van minister Dalle over geschrapte subsidies

Tom Cochez
Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) (Foto: CC BY-SA 4.0 Eguns (Wikimedia Commons))
Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) ((CC BY-SA 4.0 Eguns (Wikimedia))

Vorige week werd duidelijk dat de nieuwe Vlaamse Regering, onder leiding van Jan Jambon, de subsidies voor innovatieve journalistieke projecten schrapt. In 2018 keerde het VJF dat met dat doel het levenslicht zag 500.000 euro uit aan in totaal elf journalistieke projecten.

Vorige week onthulde Apache hoe Bart De Wever (N-VA) persoonlijk tussenkwam in de werkgroep die het mediabeleid van Jambon I uitschreef en opdracht gaf om de subsidies die via het VJF werden verstrekt te schrappen. Een ingreep die nogal wat commotie veroorzaakte.

'Fake news'

Tijdens de voorstelling van de beleidsnota vandaag in de bevoegde commissie bleek ook bevoegd mediaminister Benjamin Dalle behoorlijk in zijn wiek geschoten door die berichtgeving:

Daarover (het schrappen van de subsidies voor innovatieve journalistiek, ToC) zijn de afgelopen dagen heel wat zaken gezegd die op zijn minst niet accuraat zijn. Mocht ik wat scherper willen zijn dan zou ik zeggen dat daar regelrecht fake news is gehanteerd.

Vervolgens legde Dalle uit dat in 2018 eenmalig 500.000 euro aan subsidies werd toegekend. In 2019 werd 0 euro subsidie toegekend. En zo voegde de minister er aan toe “ook in 2020 was 0 euro voorzien voor subsidies”. De conclusie over de berichtgeving was volgens Dalle duidelijk: "Klopt niet. Fake news."

In een reactie op sociale media contesteerde het VJF prompt de uitspraak van de minister en legde daarvoor ook het bewijsstuk op tafel: de Samenwerkingsovereenkomst 2018-2020 met de Vlaamse Regering. Daarin staat letterlijk het volgende:

Met ingang van 2020 wordt een subsidie van 300.000 euro vooropgesteld voor het VJF. Van dit bedrag zal ongeveer twee derde bestemd zijn voor de toekenning van subsidies aan innovatieve journalistiek.

Anders gezegd: voor 2020 werd er 200.000 euro aan subsidies voorzien en 100.000 euro voor de werkingskosten van het VJF, en dus niet 0 euro zoals minister Dalle beweert.

Onafhankelijk orgaan

In zijn betoog legde minister Dalle er verder de nadruk op dat enkel in 2018 eenmalig 500.000 euro aan subsidies werd uitgekeerd. Dat, zo stelde de minister, was de enige keer dat iets gelijkaardigs gebeurde.

Ook dat klopt niet. In 2016 en 2017 werden ook subsidies voor innovatieve journalistiek uitgekeerd. Dat gebeurde toen door het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Het VJF werd door voormalig mediaminster Sven Gatz (Open Vld) in het leven geroepen als beschot tussen de administratie en eventuele begunstigden van een subsidie. Die ingreep kwam er om de schijn van politieke inmenging te vermijden en het verdelen van de subsidies over te laten aan een onafhankelijk orgaan.

De bedoeling was verder om een studie uit te voeren naar de nood aan innovatieve journalistiek in Vlaanderen en op basis daarvan het subsidiebedrag dat het VJF zou kunnen uitkeren vanaf 2021 te bepalen. Die studie, zo bleek uit een antwoord dat minister Dalle gaf aan Katia Segers (Sp.a), werd echter nooit uitgevoerd en de regering Jambon schrapte dus wel degelijk de subsidies die volgens het samenwerkingscontract op z'n minst ook in 2020 werden voorzien.

Uitgelichte foto: CC BY-SA 4.0 Eguns (Wikimedia Commons)

LEES OOK
Samira Atillah / 15-01-2020

Brusselse jongeren kreunen onder Vlaamse besparingen

Het schrappen van middelen voor participatieprojecten heeft zijn weerslag op enkele Brusselse jongerenorganisaties. Experten wijzen op de nood aan structurele ondersteuning.
82300583_480612712651420_1468297706156851200_n
Steven Vanden Bussche, Karl van den Broeck / 26-12-2019

Organisaties die werken met kansengroepen verder drooggelegd

Een kurkdroge mail op kerstavond: Vlaanderen schrapt projectsubsidies voor organisaties die kwetsbare groepen via sport, cultuur of jeugd laten deelnemen aan het maatschappelijk…
alessandro-de-bellis-aAnhE1LnXG0-unsplash
Gilles Michiels / 05-12-2019

Onderbelicht en onderbetaald: de stille slachtoffers van de cultuurbesparingen

Hun verhalen hoor je zelden, maar zonder hun werk zijn theater, dans en livemuziek ondenkbaar. Van de lichtontwerper tot de tourmanager, dit zijn de stille slachtoffers van de…
silhouette-photo-of-people-beside-monitor-2952834