Het einde van Rumsfeld, waarom het blijft regenen en het belang van Antwerpen voor Italiaanse cokebazen

Karl van den Broeck
regen
(Piqsels)

Te droog en te nat

Verschroeiende hitte in Noord-Amerika en wolkbreuken in ons Belgenlandje. Het klimaat lijkt wel op hol geslagen. De gevolgen zijn zichtbaar op verschillende vlakken. Zo bericht The Conversation over de spanningen tussen de Verenigde Staten en Mexico over de waterbevoorrading. In de Rio Grande stroomt er steeds minder water en dat leidt tot watertekorten in zeven Amerikaanse en twee Mexicaanse staten. Eos legt dan weer uit waar de neerslag, soms tot meer dan honderd liter per vierkante meter, vandaan kwam die vorige week delen van België blank zette.

Ruthless little Rumsfeld

Donald Rumsfeld heeft het aardse tranendal verlaten. Hij was zelf ook verantwoordelijk voor ontelbare tranen, vooral in Irak en Afghanistan. Rumsfeld was het brein achter het fake news dat Sadam Hoessein massavernietigingswapens verborgen hield. Een flagrante leugen die de wereld in een conflict stortte dat tot vandaag blijft voortduren. The Intercept borstelde een portret van de man die door Richard Nixon “a ruthless little bastard” of een meedogenloze smeerlap werd genoemd. Ook Médiapart schetste de impact van wat de site ‘een symbool van de Amerikaanse horror’ noemt.

Van UFO naar UAP

De wereld ziet ze al een tijdje vliegen, de UFO’s. Vorige week publiceerde de Amerikaanse overheid een rapport waarin wordt onderzocht of de waarnemingen van UFO’s ook een verband houden met buitenaards leven. De conclusie is ontnuchterend: er zijn heel wat waarnemingen die niet kunnen worden verklaard, maar dat ze een buitenaardse oorsprong hebben, is weinig waarschijnlijk. Oh ja, zeg niet langer unidentified flying objects (UFO’s) maar unidentified aerial phenomena (UAP’s). The Conversation publiceerde een inzichtelijke bijdrage.

Klein begonnen

De Chinese Communistische partij is vandaag de machtigste politieke partij van de wereld. Ze viert deze week haar honderdste verjaardag. Uitpers schrijft haar verhaal in twee afleveringen. In de eerste lezen we dat de oprichters destijds met 57 waren. 

The Antwerp connection

Het onderzoeksplatform OCCRP publiceert een tweedelige reeks over de beruchte Italiaanse maffiaclan ‘Ndrangheta. Opvallend daarbij is de sleutelrol die de haven van Antwerpen speelt in de invoer en distributie van gigantische hoeveelheden cocaïne. Het drugsgeld wordt nadien witgewassen in – slechte – Italiaanse restaurants in Duitsland. De Giorgi Boviciani-clan voorziet een tussenstop voor cocaïne uit Latijns-Amerika die vaak via West-Afrika naar Europa wordt verscheept. Het feit dat slechts 1% van de 3,5 miljoen containers in Antwerpen worden gecontroleerd, maakt van de Scheldestad een geschikte draaischijf voor deze illegale trafiek.

We hebben meer boeren nodig

Door de eeuwen heen produceerden steeds minder boeren voedsel voor steeds meer mensen. Deze trend heeft zijn limieten overschreden, schrijft Oikos. Ons geglobaliseerde voedselsysteem heeft rampzalige gevolgen voor de biodiversiteit, terwijl biodiversiteit net essentieel is voor de voedselproductie. Willen we voedselproductie en biodiversiteit verzoenen, dan hebben we weer meer boeren nodig.

Ons netwerk

Naast de tweewekelijkse oplijsting van de beste artikels die verschenen bij onze partners, nemen we regelmatig interessante stukken over om onze abonnees een breder spectrum aan onderzoeksjournalistiek te bieden. Leer hier onze partners kennen.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 16-09-2023

De geest van Pinochet, demente politici in de VS en de heetste zomer ooit

Het beste uit het aanbod van onze binnen- en buitenlandse partners.
De zomer van 2023 werd gekenmerkt door zware bosbranden in Europa, de VS en Canada.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.