Deur dicht voor Cuomo en wagenwijd open voor Messi

Karl van den Broeck
Lionel Messi
Achter de transfer van Messi van Barcelona naar PSG schuilt harde economische logica. (© Pixabay)

Kiplekker?

Dat er iets grondig mis is met onze voedingsindustrie blijkt nogmaals uit een straf verhaal van Mother Jones. Het focust op Tyson Foods, een vleesverwerkend bedrijf dat een omzet van 43 miljard dollar realiseert met het verwerken van 2,3 miljard kippen tot chicken burgers, nuggets en andere producten voor grote ketens als Walmart, McDonald's of KFC. Hun manier van werken heeft nefaste gevolgen voor de boeren, de arbeiders en het milieu. (En de kippen natuurlijk).

Exit Cuomo

Nog uit Mother Jones: een snoeiharde kritiek op de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo die deze week ontslag nam nadat tegen hem een onderzoek was geopend naar seksueel misbruik van een hele reeks vrouwelijke medewerkers. Het is vooral wraakroepend “dat veel mensen niet alleen Cuomo's façade doorzagen, maar hem al lang geleden hebben aangeklaagd”. 

The Conversation publiceerde een erg lucide artikel waarin wordt aangetoond hoe plegers van seksueel misbruik vaak lang buiten schot kunnen blijven omdat ze kunnen rekenen op de onvoorwaardelijke steun van hun entourage.

Verzet tegen Carlisle

Nog uit The Conversation en nog over de Verenigde Staten: professor Sarah Klotz brengt een samenvatting van haar boek Writing Their Bodies: Restoring Rhetorical Relations at the Carlisle Indian School. Daarin onderzoekt ze hoe inheemse kinderen zich verzetten tegen de opvoeding die ze kregen in strenge internaten. Het is in deze infame ‘onderwijsinstellingen’ dat nu de anonieme graven van duizenden indianen worden gevonden.

Kruitvat Suriname 

Enkele dagen voor de Surinaamse schrijfster Astrid H. Roemer, laureate van de Prijs der Nederlandse Letteren, in het oog van de storm terechtkwam omdat ze het opnam voor de Surinaamse ex-dictator Desi Bouterse, publiceerde Walter Lootens op Uitpers een grondige analyse van de huidige situatie in de voormalige Nederlandse kolonie. Bouterse dreigt in de gevangenis terecht te komen en de kans is groot dat dat Suriname in chaos zal storten.

De Messi-gekte

Frankrijk is in de ban van de Argentijnse aanvaller Lionel Messi. Zijn komst naar de Parijse voetbalclub PSG brengt onze zuiderburen op de rand van een delirium. Médiapart keek voorbij de hysterie en belicht de harde economische logica achter deze historische transfer.

Niet klaar voor kernramp

Het debat over de sluiting van de kerncentrales woedt in alle hevigheid, ondanks de komkommertijd. Daarbij passeren verschillende argumenten pro en contra de revue. Dat kernenergie ‘proper’ is bijvoorbeeld en erg weinig CO2 uitstoot. Dat bij het opwekken van kernenergie, daarentegen, radioactief afval wordt geproduceerd dat vele tienduizenden jaren gevaarlijk blijft voor mens en milieu. Een argument dat een beetje onderbelicht blijft, is hoe we ons moeten wapenen tegen de gevolgen van een eventuele kernramp. EOS publiceert de resultaten van de masterscriptie van Hanne Vindevogel (Universiteit Antwerpen). Daaruit blijkt alvast dat veel te weinig Belgen jodiumtabletten in hun medicijnkastje hebben zitten.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.