De lessen van 9/11 en de Russische vrienden van Puigdemont

Karl van den Broeck
9/11
(CC-BY 2.0 Michael Foran (Flickr))

Lessen uit 9/11

Welke lessen trekken Amerikaanse scholen uit de aanslagen van 9/11? Hoe wordt de tragedie herdacht? The Conversation onderzocht wat precies in de Amerikaanse schoolboeken en leerplannen staat en kwam tot de conclusie dat de aanval op de Twin Towers en het Pentagon vooral als een nationale ramp wordt geduid, zonder veel in te gaan op de historische rol van de VS in het Midden-Oosten en Afghanistan. “Hoewel het belangrijk is de slachtoffers te eren en een nieuwe generatie te helpen het belang van deze gebeurtenissen te begrijpen, zijn wij van mening dat er inherente risico's zijn aan het onderwijzen van een eenvoudig nationalistisch verhaal van heldendom en kwaad”, concluderen de onderzoekers.

Mother Jones staat dan weer stil bij een opmerkelijke rel in de nasleep van 11 september 2001: de plannen van de projectontwikkelaar Sharif El-Gamal om in de buurt van Ground Zero een ‘moskee’ te bouwen. De ophef die deze plannen veroorzaakten, leert ons veel over de voedingsbodem waarop vijftien jaar later Donald Trump kon groeien.

Afghanistan, terug naar af.

De Afghaanse regering telt geen enkele vrouw onder de 33 ministers die allemaal ook religieuze leiders zijn. Het is het gevreesde sluitstuk van de terugkeer van de taliban. Mediapart maakt de balans op na het vertrek van de geallieerde troepen en de chaotische evacuaties.

Volg het geld van de EU

Onze Nederlandse partner Follow the Money lanceerde vorige week Bureau Brussel. Een groep journalisten zal onderzoeken hoe ingrijpende beslissingen op Europees niveau genomen worden. “Zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel”, schrijft FTM’s EU-onderzoeksjournalist Lise Witteman. Samen met haar twee collega’s en collega’s uit heel Europa zal ze structureel de macht van de EU bevragen.

De Russische vrijage van Puigdemont

Volgens een Spaans politierapport dat in het bezit kwam van Organized Crime and Corruption Reporting Project, hebben de Catalaanse separatisten in 2019 en daarna steun gezocht bij de Russische regering. Ze hoopten dat Rusland de onafhankelijkheid zou erkennen. Uit sms-berichten, onder meer van Carlos Puigdemont, blijkt dat de separatisten daarbij hun openlijke steun aan de Russische oppositieleider Alexei Navalny stopzetten en ook andere ‘gevoelige’ thema’s uit de weg gingen. Dat de Russen de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd wilden gebruiken om de verdeeldheid van Europa in de verf te zetten, was al langer bekend.

Amerikaans geld voor onderzoek in Wuhan

Amerika financierde een risicovol SARS-onderzoek van het laboratorium in Wuhan. Dat ontdekte The Intercept. Een van vleermuizen afkomstig SARS-virus werd genetisch gewijzigd om het besmettelijker te maken. De Amerikaanse overheid beweerde nochtans dat dit soort verregaande onderzoeken niet aan de orde waren in Wuhan. Het experiment leidde niet tot de Covid-19-crisis, maar roept wel vragen op over de roekeloosheid van de onderzoekers in Wuhan en het gebrek aan toezicht vanuit Amerika op de besteding van onderzoeksfondsen. De Amerikaanse ‘mr. Covid 19’ Anthony Fauci komt hier ook niet zonder kleerscheuren uit.

De factor-Zemmour

De Franse presidentsverkiezingen beginnen pas binnen acht maanden, maar de posities worden al volop ingenomen. Michel Barnier van de UMP (Union pour un mouvement populaire) heeft zich al gemanifesteerd en ook de Parijse burgemeester Anne Hidalgo (Parti socialiste) zal in het strijdperk treden. Freddy De Pauw acht in Uitpers de kans groot dat we afstevenen op een herhaling van het duel Macron-Le Pen van 2017. Toch heeft Marine Le Pen af te rekenen met forse concurrentie op haar, nochtans al erg extreme, rechterflank. De haatprediker Éric Zemour maakt zich op voor de verkiezingsstrijd. 

Sociaal werk is ook politiek

Pascal Debruyne, Bart Van Bouchaute en Jan Naert schreven voor Lava een helder essay over de (her)politisering van het sociaal werk. “Vorm geven aan de samenleving houdt het besef in dat die samenleving altijd al door macht bezet is.” Samengevat: als sociaal werk een bijdrage wil leveren ter verbetering van die samenleving, dan zal het strategieën moeten ontwikkelen om de macht te bevragen én te bekampen wanneer die de emancipatie van burgers verhindert.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 16-09-2023

De geest van Pinochet, demente politici in de VS en de heetste zomer ooit

Het beste uit het aanbod van onze binnen- en buitenlandse partners.
De zomer van 2023 werd gekenmerkt door zware bosbranden in Europa, de VS en Canada.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
1 REACTIE
erik lauriks11-09-2021 22:50:07
Voor mij zijn de lessen van 9/11 dat de VS nog steeds denkt alles te mogen en te kunnen. Ook bij de eerste 9/11 in Chili 1973 telde enkel hun platte economische belangen. En da's nog steeds hetzelfde. Maar misschien kunnen we van een land gesticht door godsdienstfanaten die 10 miljoen inheemsen vermoorden en het werk lieten doen door slaven, niks beters verwachten.