Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

'Journalisten staan overal steeds meer onder druk, helaas ook in eigen land'

Media.21 vzw
© Niklas Elmehd for Nobel Prize Outreach
De Nobelprijs voor Maria Ressa en Dmitry Muratov is er eentje voor alle moedige journalisten. (© Niklas Elmehd for Nobel Prize Outreach)

Maria Ressa en Dmitry Muratov zijn voorbeelden van moedige journalistiek, van journalisten die “bereid zijn om op te komen voor hun ideaal”, volgens het Nobelcomité. Journalisten die durven de machthebbers te trotseren, en daarvoor een zeer zware tol betalen.

Liefst zes reporters van Novaya Gazeta kwamen om het leven, enkel omdat ze hun job deden en probeerden te berichtten over de uitwassen van het regime.

Op de Filipijnen moeten Ressa en haar medium Rappler systematisch intimidatie en een tros rechtszaken trotseren, enkel bedoeld om hen het zwijgen op te leggen.

Persvrijheid in gevaar

Ook voor Media.21, de organisatie van onafhankelijke digitale nieuwsmerken in Vlaanderen, is dit een heel tastbare problematiek. Onze leden hebben kleine en dus per definitie kwetsbare redacties.

Persvrijheid is helaas ook hier steeds meer een thema geworden. Vaker dan het ons lief is, ondervinden onze journalisten pressie van buitenaf; van machtigen of machthebbers die lastige journalistiek willen onderdrukken, afzwakken en in de kiem smoren.

Daarbij gaat men steeds driester te werk: intimidatie, juridische dreigingen, verwensingen online, welgemikte lastercampagnes om de reputatie te beschadigen en zelfs rechtszaken, puur bedoeld om een journalist of redactie te ondermijnen of op kosten te jagen … Onze redacties en hun journalisten hebben dit de jongste jaren helaas al moeten meemaken.

Deel van een gezonde democratie

Met deze Nobelprijs zet men nu de schijnwerper op het belang van persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting internationaal.

“We willen nadrukkelijk Ressa en Muratov eer betuigen, net als alle andere journalisten waar ook ter wereld, die moedig durven machthebbers te trotseren. Dit is een moment voor beleidsmakers en verantwoordelijken, zowel in Europa als eigen land, om met het nodige realisme deze problematiek te benaderen, en het probleem onder ogen te zien. Want vrije journalistiek is en blijft een essentieel onderdeel van een gezonde democratie”, zegt Karl Van den Broeck, voorzitter van Media.21.

Media21

Media.21 overkoepelt de belangrijkste digitale media in Vlaanderen: ApacheDeWereldMorgen.beDoorbraak.beEosGM GroupMO*/MO.berekto:verso en StampMedia. Deze media bieden onafhankelijke journalistiek, zoeken naar nieuws, en geven duiding en analyse.

LOG_MEDIA21_1-2
LEES OOK
Karl van den Broeck / 08-10-2022

Geen bever op je boterham, lof voor Annie Ernaux, en Quid Vooruit?

Van Annie Ernaux tot de kater van Lula: dit is de Keuze van Apache.
Annie Ernaux
Redactie Apache / 30-11-2021

Cinema Apache • A Thousand Cuts

Een documentaire over Nobelprijswinnaar Maria Ressa en haar strijd voor persvrijheid in de Filipijnen.
cinema apache A Thousand Cuts
Koen Smets / 12-03-2021

Verleg de grenzen van uw rationaliteit

Voor het overgrote deel zijn onze beslissingen niet zo slecht, en wanneer ze dat wel zijn, dan is dat niet noodzakelijk omdat we irrationeel zijn.
border
3 REACTIES
Mirko Unipan09-10-2021 21:42:22
Ik vind het prachtig hoe alleen het voorbeeld van persecuteerde journalisten uit verre landen gebruikt wordt om de gevaren tegen de journalistieke vrijheid te benadrukken, maar geen woord over Julian Assange, waar recent de plannen van CIA om hem te vermoorden of te ontvoeren werden gepubliceerd
Alexander Van Heuverzwyn12-10-2021 20:25:34
Beide journalisten zijn goedgekeurd door de VS. Ze worden beiden gesteund door het National Endowment for Democracy. Dat maakt ze daarom niet fout. Het volstaat dat ze kritische journalistiek bedrijven op een terrein dat de CIA nuttig vindt. Maria Ressa scoort in elk geval dubbel door haar afkeer van Wikileaks. Dat vindt ze geen journalistiek. Op Rappler staat ook nog een stuk over hoe Wikileaks met de Russen samenwerkte rond de Filippijnen.
Allen Calberson11-10-2021 09:15:20
Intimidatie van journalisten en dissidenten door de machthebbers is hier in België ook problematisch. Intimiderende verhoren, een aantal uren onschuldig in de cel, onterechte huiszoekingen, bedreiging met collocatie of zelfs fysieke bedreigingen. Het palet aan middelen is erg ruim en wordt gebruikt. Vrijheid van meningsuiting is nooit verworven. Het is een voortdurende strijd.