Pfizer vs. klokkenluiders en het mogelijke einde van Roe vs. Wade

4 december 2021 Karl van den Broeck
hoofdkwartier pfizer
Het hoofdkwartier van Pfizer in New York. (CC BY-SA 4.0 Coolcaesar (Wikimedia Commons))
Het netwerk van Apache

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over, of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen.

Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar in de Keuze van Apache signaleren we tweewekelijks nog meer interessant leesvoer. Ontvang jij de Keuze van Apache graag in je mailbox? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!

Pfizer houdt niet van klokkenluiders

Pfizer probeert op de valreep een Amerikaanse wet te dwarsbomen die klokkenluiders beter zou beschermen en hen ook beter zou wapenen om firma’s aan te klagen wegens fraude. De farmaceutische gigant, die vooral bekend is als coproducent van een van de meest gebruikte vaccins tegen COVID-19, moest in 2009 een boete van 2,3 miljard dollar betalen omdat het medicijnen op de markt had gebracht die nog niet waren goedgekeurd door de overheid. The Intercept vertelt het hele verhaal.

De ene klokkenluider is de andere niet

SudPresse, de belangrijkste Waalse uitgever van lokale kranten, lanceerde onlangs een oproep om in elk dorp en elke stad 'klokkenluiders' te rekruteren. Zij moeten de vinger aan de pols houden en de redacties tippen over alles wat beweegt in hun omgeving. Daar waar echte klokkenluiders – vaak met groot risico voor hun eigen job of zelfs hun leven – schandalen aan het licht brengen, moeten de klokkenluiders van SudPresse alarm slaan wanneer (bijvoorbeeld)… een winkel opent in het dorp. Een vergoeding krijgen ze ook niet voor hun tip. Médor legt uit hoe deze strategie de doodsteek is voor de vele correspondenten van de lokale pers in Wallonië die nu al amper vergoed worden voor hun werk.

Het artikel van Médor is enkel beschikbaar voor abonnees van Médor.

Maakt de Sint iedereen blij?

Moeten we het sinterklaasfeest drastisch aanpassen? Of verliezen we dan een mooie traditie? De gemoederen lopen hoog op. Dat vragen ze zich bij Eos Psyche & Brein af. “In plaats van ons blind te staren op de huidige symbolen en de geschiedenis, zouden we ons beter afvragen of het sinterklaasfeest wel een feest is voor alle kinderen”, vinden pedagogen Lieselot De Wilde en Jolien De Lange (Universiteit Gent).

sinterklaas bier amsterdam
Sinterklaas tapte in 1970 het miljoenste glas bier in het Amsterdamse Cafe Hoppe. (Rob Croes (Nationaal Archief van Nederland))

Wat zouden we zonder de partijen zijn?

De Italiaanse politoloog Piero Ignazi schreef een boek over de rol van politieke partijen. Hij wijst erop dat de democratie historisch gezien gegrondvest is op partijen. Vandaag hebben ze een bedenkelijke reputatie: ze zijn afwezig op het terrein, ze eigenen zich de middelen van de overheid toe en krijgen kritiek voor hun a-ideologisch cliëntelisme. Volgens Ignazi kunnen de partijen enkel opnieuw aan kracht en geloofwaardigheid winnen als ze hun werking drastisch democratiseren. Mediapart sprak met hem.

Niet langer baas in eigen buik in de VS?

Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich over het legendarische vonnis ‘Roe vs. Wade’ dat vrouwen de toelating geeft om te kiezen voor een abortus. Als dit vonnis wordt herroepen, komt het recht op abortus in de Verenigde Staten op de helling te staan. The Conversation staat stil bij de bredere problematiek van family planning en wijst erop dat het beperken van het recht op abortus niet alleen verregaande gevolgen heeft voor families in de VS, maar ook voor de economie.

LEES OOK