Assange in het nauw, de oorlog van Trump, en de katholieke reliekfabriek

18 december 2021 Karl van den Broeck
Ontwerp zonder titel-4
Julian Assange in 2009 (Foto: CC BY-NC-ND 2.0 Ars Electronica (Flickr))
Het netwerk van Apache

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over, of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen.

Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar in de Keuze van Apache signaleren we tweewekelijks nog meer interessant leesvoer. Ontvang jij de Keuze van Apache graag in je mailbox? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!

Julian Assange nog meer in het nauw

Het Hooggerechtshof in Londen heeft vorige week een uitspraak van een lagere Britse rechtbank vernietigd waarbij het uitleveringsverzoek van Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, aan de VS werd afgewezen. Volgens de rechtbank had de Amerikaanse justitie voldoende garanties gegeven over zijn detentieomstandigheden. Mediapart bericht er over.

De vuile oorlog

Het is niet omdat er overal in de wereld ambitieuze klimaatplannen worden gesmeed dat de olie-industrie zich zomaar neerlegt bij het onvermijdelijke. De vuile oorlog gaat gewoon verder. The Intercept vertelt een exemplarisch verhaal over hoe een denktank actievoert tegen de geplande bouw van 26 windmolens voor de kust van Delaware en Maryland. Er worden petities georganiseerd en klachten neergelegd. Windmolens zouden het zicht vanop de toeristische stranden verstoren en er zou zelfs smeerolie uit de wieken kunnen lekken. Diezelfde denktank wordt gefinancierd door de petroleumsector en ijverde in het verleden om olieboringen toe te staan, precies op dezelfde plek als waar nu windmolens gepland zijn.

De oorlog tegen de democratie

Nu Donald Trump in de hoek zit waar de klappen vallen, lijkt het er voor buitenstaanders op alsof alles in de Verenigde Staten back to normal is geworden. Maar wie nauwlettend toekijkt, zal snel zien dat er in the land of the free een echte oorlog tegen de democratie aan de gang is. Het idee dat Joe Biden de verkiezingen ‘gestolen’ heeft, wordt breed gedragen door de rechtse kiezers. In de ‘blauwe’ staten worden wetten aangenomen die moeten verhinderen dat minderheidsgroepen hun stem kunnen uitbrengen en worden grenzen van kiesdistricten aangepast om de Republikeinen meer kans te geven. Mother Jones, roept de media dan ook op om hierover te berichten alsof de VS betrokken is in een oorlog tegen de democratie.

Trump vs. Biden

Melk voor Nestlé en de oorsprong van het leven

Beta Santa Monica, de grootste melkleverancier van Nestlé in Mexico gebruikt allerlei slinkse trucs om de hand te leggen op een uniek wetland-reservaat in Cuatrociénegas. Dat reservaat is belangrijk in het onderzoek naar… de oorsprong van het leven. Er leven immers bacteriën die de evolutie kunnen verklaren. De boeren in het gebied beschuldigen lokale ambtenaren en het nationale wateragentschap ervan onder één hoedje te spelen met de onderaannemer van Nestlé. OCCRP weet meer.

Het alfa en omega over omikron

De omikronvariant baart de wereld grote zorgen. Maar hoe gevaarlijk is het nieuwe venijnige tweelingbroertje van het Sars-Cov2-virus? Bij The Conversation maakten ze een handige Q&A. Ook het hete hangijzer van het vaccineren van kinderen krijgt aandacht bij The Conversation. Ze beschrijven hoe ouders beïnvloed worden door desinformatie en reiken manieren aan om die te ontkrachten. Uitpers staat dan weer stil bij het feit dat de antivax-beweging vooral een zaak van rijke landen is die in het zuiden moeilijk voet aan de grond krijgt.

De reliekfabriek

Kerstmis staat voor de deur en dat betekent dat christenen (en ook veel niet-christenen) in de hele wereld een miniatuurversie van (baby) Jezus in huis zullen halen om hem in een kribbe onder de kerstboom te leggen. Dat mag niet doen vergeten dat er in kerken over heel de wereld relikwieën bewaard zijn van de ‘zoon van God’. Zo zijn er verschillende kerken die druppels van het Heilig Bloed of een lok van het Heilig Haar menen te bezitten. In de kathedraal van Antwerpen werd tot de Beeldenstorm zelfs een stukje van… de voorhuid van Christus bewaard. Het tijdschrift Volkskunde staat stil bij deze merkwaardige gewoonte om stukjes van het lichaam van heiligen te bewaren voor de eeuwigheid.

LEES OOK
2 REACTIES
Alexander Van Heuverzwyn19-12-2021 11:12:04
De meeste schade aan de journalistiek in de zaak Assange is al gebeurd.
- het vernietigen van zijn reputatie zodat de mainstream hem veracht, eraan meewerkt om zijn reputatie verder te beschadigen, en alles wat rond hem gebeurt accepteert, ook als het de kern van de journalistiek raakt. Caitlin Johnstone heeft eens een artikel samengesteld over 50 mythes over Assange. Mythes die in hoofdzaak door de mainstream verspreid zijn en nooit door hen ontkracht. De Standaard heeft pas, voor zo ver ik weet voor het eerst, onopvallend vermeld dat Assange naar de ambassade vluchtte uit vrees om naar de VS te worden uitgewezen. Op Apache las ik recent nog dat hij zich daar ging 'verstoppen', een vage pejoratieve beschrijving die alleen maar de mythes bevestigt.

- Het probleemloos vervolgen over een decennium van journalistiek die door transparantie een echte verschuiving van macht naar de burger geeft, daarmee een voorbeeld stellend voor ieder die het ook zou wagen: niet alleen vervolgen we u, we vernietigen ook uw reputatie en u zal veracht worden door uw collegas .

- het vonnis van Baraitser dat de VS alle recht geeft om een buitenlandse journalist te vervolgen omdat hij zijn werk deed, en dat op basis van de espionage act. Dat is een draconische oorlogswet die verbiedt geclassificeerde documenten zelfs maar te bekijken, een wet die op een of andere manier nauwelijks tegen spionnen gebruikt wordt, maar nu zelfs buitenlandse journalisten treft.
- Baraitser die die uitwijzing alleen weigert omwille van het humanitaire aspect van de opsluiting en daarmee de deur opent voor het eindeloos aanvechten van beslissingen tot Assange doodvalt or uitgewezen worden. De pers kan er dan ook eindeloos objectief over berichten zonder iets van belang te zeggen en zonder erop in te gaan dat het juridisch proces zelf compleet gecorrumpeerd is. Dat is wat Nils Melzer wel doet , en hij heeft er een boek over geschreven, maar hij zegt er expliciet bij dat niemand in de mainstream daarin geinteresseerd is. Alleen zijn humanitaire uitspraak wordt reproduceerbaar geacht

En daarom is dat mediapart artikel zo zwak.

Daarom is het ook zwak om op het moment van de nieuwe uitspraak over Assange af te komen met een documentaire over Maria Ressa en Rappler, journalistiek die haar eigen kwaliteiten heeft maar er is geen enkele moed of persvrijheid nodig om te ijveren voor journalistiek die betaald wordt met amerikaans geld , die volledig gealigneerd is met de Amerikaanse buitenlandpolitiek (tegen de afvallige Duterte), en die dus zowiezo al overal op handen wordt gedragen.
jan willems19-12-2021 23:57:03
Citaat: “La justice américaine souhaite le juger pour son rôle en tant que rédacteur en chef de WikiLeaks dans la diffusion de plusieurs séries de documents classés secrets, dont ceux fournis en 2010 par Chelsea Manning et détaillant les exactions de l’armée américaine en Irak et en Afghanistan” Niet Assange maar Chelsea Manning was de ‘held’ in deze zaak, wiens rol evenwel in veel artikelen nauwelijks aandacht kreeg. Overigens verwees Trump (!) ook herhaaldelijk naar door WikiLeaks verspreide informatie als hem dat te pas kwam in zijn verkiezingscampagne. En mocht Assange zijn aanklacht tegen het optreden van de Verenigde Staten spuien op de RT-televisiezender die door het Kremlin (Poetin!) wordt gecontroleerd.