De aanslagen van 9/11 en 2015, en kleuters met (veel) geld

12 februari 2022 Karl van den Broeck
bataclan
In de buurt van concertzaal Bataclan werden bloemen neergelegd ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terreuraanslagen in 2015. (CC BY 2.0 Mikael Colville-Andersen (Flickr))
Netwerk

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen. Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar tweewekelijks signaleren we in de Keuze van Apache nog meer interessant leesvoer.

Het brein achter de aanslagen van 2015

Mediapart gooide vorige week een bommetje (excusez le mot) in het dossier van de aanslagen in Parijs uit 2015. Uit verhoren van Britse jihadisten van Islamitische Staat (IS) is gebleken dat de Belg Ossama Atar wel degelijk de zelfmoordterroristen aanstuurde die in 2015 bommen lieten afgaan in de Bataclan, de Parijse bistro's en restaurants, het Stade de France in Frankrijk, het metrostation Maalbeek en de luchthaven van Zaventem in België. Dat is een ‘vervelende’ conclusie aangezien Atar door de onderzoekcommissie in het Belgische parlement werd genegeerd. De regering-Leterme vroeg ook herhaaldelijk zijn vrijlating om hem door de Staatsveiligheid te laten gebruiken als lokaas. De rest is geschiedenis.

De aanslagen van 2015 zijn een verre uitloper van de aanslagen van 9/11 op de Twin Towers. De War on Terror die de Amerikaanse regering en de coalition of the willing ontketenden, zorgde voor een nooit geziene mobilisatie van moslimextremisten. The Intercept stelt de vraag of de VS niet beter de schuldigen van de aanslagen als criminelen had berecht in plaats van in dergelijke oorlogslogica te stappen.

De beurs heeft niks met de reële economie te maken

De beurskoersen zijn overal. Ze rollen over je tv-scherm, journalisten volgen ze als waren het betrouwbare thermometers die de temperatuur van de economie kunnen meten. Dat is dus niet zo, leert een inzichtelijk artikel van The Intercept. De economie groeit, maar de beurskoersen dalen: het aandeel van Meta (Facebook) zakte met 27%, maar dat staat compleet los van de fundamentele gezondheid van het bedrijf. Het artikel toont ook hoe bedrijven massaal hun eigen aandelen inkopen… om hun beurskoers te ondersteunen. Dat terwijl de beurs de plek is waar bedrijven kapitaal zouden moeten ophalen.

Interessant is ook dat de Democraten in het Amerikaanse Congres de forcing voeren om een unieke wet door te drukken. Als hen dat lukt, zullen parlementsleden niet langer aandelen mogen verhandelen.

Waarom hebben al die kinderen zoveel geld?

Toen Luxemburg in 2019 zijn register van zogeheten uiteindelijke begunstigden openstelde, brachten de nieuwe gegevens een verrassend feit aan het licht: 291 kinderen zijn eigenaar van of hebben een aanzienlijk belang in bedrijven die in het Groothertogdom zijn gevestigd. Dat schrijft Organized Crime and Corruption Reporting Project. Onder hen minderjarige kinderen van oligarchen, criminelen of mensen met banden met politiek invloedrijke figuren.

In veel gevallen waren de eigenaren van de bedrijven jonger dan de bedrijven zelf. Het meest frappante voorbeeld is dat van een één jaar oude Mongoolse kleuter die eigenaar is van een deel van een groot steenkoolbedrijf in de Gobi-woestijn.

Covid snuiven

De coronacrisis gaat in een nieuwe fase. Zo staat de teststrategie ter discussie. Is het nog opportuun om op zo’n grote schaal dure PCR-testen af te nemen? In het licht hiervan is een artikel van The Conversation misschien interessant. Daarin wordt uitgelegd waarom honden zo geschikt zijn om mensen die besmet zijn met Covid-19 te detecteren door eraan te snuffelen.

Édouard Louis maakt furore

In zijn vijf autobiografische boeken ontleedt de jonge Franse auteur Édouard Louis de economische achterstelling, sociale uitsluiting en culturele armoede van de working poor. De literatuur bood hem, tegen alle verwachtingen in, een uitweg uit de uitzichtloze realiteit van zijn jeugd. Zijn recentste boek Changer: méthode is recent vertaald in het Nederlands. Rekto:verso borstelt een portret van deze opmerkelijke auteur.

De keuze van Apache in je mailbox
LEES OOK
Karl van den Broeck / 28-01-2023

Schatten van de zeebodem, wapens voor Oekraïne, en een dodelijk medicijn

Van een dodelijk kindermedicijn tot corruptie in Oekraïne: dit is de Keuze van Apache.
Volodimir Zelenski Oekraïne
Karl van den Broeck, Jan Walraven / 14-01-2023

Israëlisch extremisme, Braziliaanse uitdagingen, en Belgische overwinsten

Van Israëlisch kolonialisme tot Duitse bruinkool: dit is de Keuze van Apache.
Lula
Karl van den Broeck / 31-12-2022

Kan kerstmuziek uw gezondheid schaden? Lee Harvey Oswald bij de CIA en een zootje ongeregeld in Duitsland

Van vermoorde tot levende Amerikaanse presidenten: dit is de Keuze van Apache.
Lee Harvey Oswald