Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Cultuuromslag vergt ook dat minister Dalle grote mediaspelers kritisch aanpakt

8 maart 2022 Media.21 vzw
Dalle actieplan
Mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) stelde in de studio's van DPG Media een actieplan voor om grensoverschrijdend gedrag in de mediasector beter en sneller aan te pakken. (© Tijs Vanderstappen (Belga))

Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) heeft vanmorgen zijn actieplan voor grensoverschrijdend gedrag in de mediasector gelanceerd. Media.21 is blij met het plan. De uitspraken en ambities van Dalle zijn volledig diegene van Media.21: “Er moet een echte en diepe cultuuromslag komen in de mediasector. De zaken stapelen zich de afgelopen jaren op. Wegkijken kunnen we niet meer tolereren”, stelde de minister zelf bij het voorstellen van zijn plannen.

Tegelijk is Media.21 diep bezorgd over de gang van zaken in dit proces. Zo lanceerde de minister zijn plannen uitgerekend in de studio’s van DPG Media, een fout signaal volgens de groep onafhankelijke platformen.

“Het gaat hier om de grootste mediaspeler van de Benelux, die onlangs moest toegeven dat het jarenlang niet de waarheid vertelde over de exit van één van haar directieleden, in een zaak van vergaand grensoverschrijdend gedrag. Dat is nu juist exact waar het over gaat, als je een cultuuromslag écht meent”, zegt Media.21-voorzitter Karl van den Broeck.

Dat mediaminister Dalle bovendien bij het ontvouwen van zijn plannen expliciet de grote spelers looft, schiet Media.21 in het verkeerde keelgat: “Grotere spelers hebben vaak al initiatieven genomen, het is belangrijk dat ook kleinere spelers hiermee aan de slag kunnen gaan”, zei minister Dalle aan Mediarte over zijn verwachtingen.

“Een minister van media met dergelijke plannen, moet toch de moed hebben om ook de grootste speler in de sector aan te spreken en aan te pakken?”, zegt Van den Broeck. “De manier waarop DPG Media met hun eigen #metoo-verhaal aan de top is omgegaan, en blijft omgaan, is hallucinant. Er zijn tot op heden geen excuses gekomen over het feit dat jarenlang aan collega’s in de media én aan de eigen werknemers niet de waarheid is verteld. En de minister is daarover doodstil.”

Media.21 ondertekent uiteraard het actieplan volmondig, maar roept hierbij alle spelers in de Vlaamse mediasector, klein én groot, op om schoon schip te maken met zaken uit het verleden.

“Hier staat meer op het spel dan enkel onze eigen sector, en de werknemers: het draait om de geloofwaardigheid van onze sector, van onze journalistiek. Als we daarbij toelaten dat zaken, ‘omdat ze goed zijn afgehandeld door de top van het bedrijf’ niet worden toegelicht, en men manifest onwaarheden verspreidt als mediabedrijf, zitten we op een hellend vlak”, zegt Van den Broeck namens Media.21.

LEES OOK
Sofia Van Nuffel / 26-02-2020

Grensoverschrijdend gedrag aan Vlaamse universiteiten vaker gemeld

Vlaamse universiteiten hebben de drempel verlaagd om melding te maken van grensoverschrijdend gedrag, en dat heeft resultaat. Dat betekent niet dat alle problemen van de baan zijn.
the-climate-reality-project-Hb6uWq0i4MI-unsplash
Jan Walraven / 03-08-2018

#metoo aan UGent: rector laat klokkenluiders in de kou staan

Rector wil geen positie kiezen in juridisch steekspel tussen gesanctioneerde professor en klokkenluiders van studentenblad Schamper.
rik van de walle ugent
Karl van den Broeck / 13-11-2017

Zo dreef De Pauw zichzelf in het nauw

Bang voor de aasgieren van de pers koos Bart De Pauw voor de vlucht vooruit. Zo tekende hij zijn eigen dagvaarding: voor de échte rechtbank en voor die van Twitter en Facebook.
CULTURE BART DE PAUW DISMISSED