Dit kan je lezen in het nieuwe Apache Magazine

Redactie Apache
Nationale Bank met autowrak
Politiek econoom Jens van ‘t Klooster vraagt zich af wat centrale banken meer kunnen doen voor klimaat en milieu. (© Stefaan Van Parys (FairFin vzw))

De Britse archeoloog David Wengrow was lange tijd enkel in academische kringen bekend. Sinds oktober vorig jaar is hij druk bevraagd over het monumentale The Dawn of Everything dat hij samen met wijlen David Graeber schreef. Wengrow en Graeber dagen het gangbare vooruitgangsdiscours uit. De mens was altijd al een politiek dier, met veel meer verbeeldingskracht dan we meestal (durven) denken. Apache Magazine sprak met Wengrow over deze nieuwe geschiedenis van de mensheid.

Het magazine lezen

Wil je geen enkel Apache Magazine missen? Voor 50 euro ontvang je vier nummers in je brievenbus.

Vanaf 15 maart is het lentenummer te koop in boekhandels en dagbladwinkels over heel Vlaanderen. Goed voor opnieuw 100 pagina’s scherpe journalistiek en uitdagende analyses en essays. Wat mag je naast het interview met Wengrow nog zoal verwachten?

De industriële groeiperiode liet op verschillende manieren sporen na in België. Soms zijn die nog zeer fysiek aanwezig: van bakstenen schouwen, tot fabrieksgebouwen met typische daken. Veel van dit erfgoed staat te verkommeren. We zoeken uit hoe dat komt, en tonen enkele verwaarloosde stille getuigen van dit industriële verleden.

Edegem, waar N-VA in 2018 een absolute meerderheid behaalde, is een laboratorium geworden voor neoliberale experimenten. Privatiseren en besparen zijn de ordewoorden. Met welke gevolgen?

In een zwierig, maar confronterend essay schetst filosoof Liesbet De Kock de tol van de veeleisende samenleving en vraagt zich af waarom we die tol steeds vaker individueel (ver)dragen. Zijn we nog in staat tot maatschappijkritiek? Of moffelen we elk afwijkend of rebellerend gedrag weg in het daartoe bestemde psychologische hokje?

Journalist-tekenaar Nathalie Carpentier deed een jaar lang onderzoek in de Parkwijk, een sociale woonwijk in Turnhout die aan renovatie toe is, en waar jong en nieuw soms botsen met oud. In het lentenummer lees (en bekijk) je een voorpublicatie van haar getekende reportage.

Politiek econoom Jens van ‘t Klooster analyseert het groene geweten van centrale bankier Pierre Wunsch. De poëzie in dit nummer is van de hand van Geert Buelens.

Klik op de inhoudstafel om in groter formaat te bekijken.

inhoudstafel 6

LEES OOK
Tom Cochez / 11-04-2022

Diepdonkergeel proefdraaien in Edegem

Privatiseren en besparen zijn de ordewoorden van het N-VA-bestuur in Edegem.
Oude gemeentehuis Edegem