
Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen. Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar tweewekelijks signaleren we in de Keuze van Apache nog meer interessant leesvoer.
Oorlog in Oekraïne mag die in Jemen niet doen vergeten
Voor we het over Oekraïne hebben, staan we eerst even stil bij die andere oorlog, die in Jemen. Daar horen we zelden of nooit iets over in onze media. De Amerikaanse president Joe Biden zei dat hij van het beëindigen van dat conflict een topprioriteit zou maken. Tot op heden is er niks gebeurt om Saudi-Arabië op andere gedachten te brengen. De blokkade van Jemen, zo schrijft The Intercept, “moet worden onderzocht als een oorlogsmisdaad”.
Russen vechten met ‘onze’ wapens*
"Onze lotsbestemmingen zijn verbonden. Oekraïne maakt deel uit van de Europese familie”, dat zei Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen vorige week. Toch mag dit niet doen vergeten dat een derde van de Europese lidstaten tot 2020 wapens heeft uitgevoerd naar de Russische Federatie. De kans is groot dat ze momenteel worden gebruikt tegen het leger en de bevolking van Oekraïne. Het gaat over raketten, bommen, torpedo’s, gevechtsvoertuigen en schepen ter waarde van 346 miljoen euro. 150 miljoen van dat bedrag slaat op Franse wapenleveringen, zo schrijft Mediapart.
*De gratis link naar dit stuk is voor een beperkte periode beschikbaar.
‘Nuttige idioten’ trekken handen af van Poetin*
Extreemrechtse en extreemlinkse “nuttige idioten” hebben zich de voorbije jaren vaak achter Vladimir Poetin geschaard. Onze collega’s van Follow The Money onderzochten hoe de europarlementariërs van deze partijen zich gedroegen tijdens de stemmingen. Daaruit blijkt dat ze vaak tegen moties stemden die de politiek van Rusland tegen Oekraïne veroordeelden. De laatste maanden trokken ze wel schoorvoetend hun handen af van Poetin.
*De gratis link naar dit stuk is voor een beperkte periode beschikbaar (tot zaterdag 19/3, 23u).
De informatieoorlog is nog niet gewonnen
In de westerse media lezen we vaak dat Oekraïne de informatieoorlog tegen Rusland gewonnen zou hebben. Omdat het internet niet afgesloten is in het land, kunnen beelden van de oorlog in real time worden verspreid en kan de Oekraïense regering blijven communiceren met de bevolking en de rest van de wereld. Als je uitzoomt is het plaatje toch genuanceerder, schrijft Mother Jones. Zo is er in India en China veel begrip voor de Russische bewering dat de ‘neonazi’s’ in Oekraïne een volkerenmoord plegen op de Russische minderheid in het land.
Op apache.be/nieuwsbrief kan je je inschrijven om tweewekelijks op zaterdag de Keuze van Apache per mail te ontvangen.
Wordt jouw pensioen belegd in Rusland?
Het op één na grootste pensioenfonds van Schotland heeft geweigerd afstand te doen van een Russische bank die na de Russische inval in Oekraïne werd gesanctioneerd, schrijft The Ferret. Ondanks het feit dat na oproepen tot sancties sommige Schotse bedrijven en instellingen de banden met Rusland verbreken, heeft Lothian Pension Fund (LPF) zijn investering in een Russische staatsbank, Sberbank genaamd, niet laten vallen. The Ferret onthulde vorige maand dat LPF 95.213 aandelen had in Sberbank ter waarde van 1,5 miljoen euro. Hoe zou het met ‘onze’ pensioenfondsen zijn?
De ene brigade is de andere niet
Vele tienduizenden vrijwilligers trekken naar Oekraïne om in een internationale brigade te gaan vechten tegen Rusland. Dat doet, volgens sommigen, denken aan de linkse internationale brigade die in de jaren dertig naar Spanje trok om het fascistische regime van Franco te bestrijden. The Conversation houdt die vergelijking tegen het licht en ziet toch een paar belangrijke verschillen.
‘Onze vrienden’, de oligarchen
De internationale sancties tegen Rusland mogen de bevolking niet treffen, maar wel de kopstukken van het regime: Poetin en de oligarchen. Uitpers kan die redenering volgen, maar wijst er toch op dat die oligarchen met hun (ontdoken) kapitaal, hun giften en hun kooplust altijd welkom zijn geweest in het hart van het Westen, in zijn chique buurten en zijn fiscale paradijzen. "Voor sommigen is het deze dagen moeilijk kiezen tussen hun Poetin-patriottisme en hun belangen bij de westerse vrienden”, schrijft Freddy De Pauw.
Corijn fileert Elchardus
Het is een beetje off topic, of misschien toch niet. Cultuurfilosoof Eric Corijn neemt in Oikos, Reset onder de loep, het ophefmakende boek van socioloog Mark Elchardus. Vooral de keuze van de voormalige (?) huisideoloog van de Vlaamse socialisten om het nationalisme te omarmen, wekt zijn interesse en verbazing. Corijn is het grondig oneens met de autoritaire verleiding van Elchardus.
Het is niet bepaald moeilijk onze pers te neutraliseren. "Iran proxy" werkt ook in Syrie, waar Israel eender wat vrij mag bombarderen. "Hamas" is de vrijgeleide voor Gaza. Er is een document van de CIA uit 2012 waarin ze aanraden vrouwenrechten in te roepen om ons te neutraliseren over Afghanistan.