Oorlog in Oekraïne: blijf door het bos de bomen zien (3)

2 april 2022 Karl van den Broeck
Standbeeld ingepakt in Kiev
Vrijwilligers pakken een monument in in Kiev om het te beschermen tegen mogelijke bombardementen. (© Sergei Supinsky (AFP))

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen. Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar tweewekelijks signaleren we in de Keuze van Apache nog meer interessant leesvoer.

(Over)leven in Kiev

De Russische troepen zijn er niet in geslaagd de Oekraïense hoofdstad Kiev in te nemen. Het ziet ernaar uit dat Vladimir Poetin de aanvallen op de stad zal terugschroeven en zich zal concentreren op het front in het zuiden en het oosten. Het leven in Kiev ging dus – zo goed en zo kwaad als het kan – verder. Mediapart stuurde fotogaaf Hervé Lequeux om dat in beeld te brengen.

Bedreigde Noordpool

Door de klimaatopwarming wordt het Arctische gebied zowel op land als op zee steeds beter toegankelijk. Ook voor het bedrijfsleven. Onder het smeltende ijs lonkt ruim een kwart van ’s werelds onontdekte olie- en gasreserves. Follow the Money beschrijft (*) hoe Nederlandse concerns als Mammoet, Boskalis en Shell staan te popelen om die reserves aan te boren. Daarvoor moeten ze echter samenwerken met Russische energiemaatschappijen zoals Gazprom, Rosneft en Novatek. De oorlog in Oekraïne gooit echter roet in het eten.

Wie denk dat daardoor de ongerepte Noordpool wat respijt krijgt, vergist zich. De oorlog heeft ook gevolgen voor de Amerikaanse en Canadese wetenschappers die zich inzetten om de natuur te beschermen. Mother Jones heeft het verhaal.

* deze link is tot 3/4, 5u 's morgens gratis beschikbaar

'Gouden' paspoorten blijven ongrijpbaar

De Europese Commissie wil een eind maken aan ‘gouden’ paspoorten waarmee niet-ingezetenen een staatsburgerschap kunnen kopen. Vanwege de oorlog in Oekraïne liggen vooral Russen met een extra EU-paspoort onder het vergrootglas. Hun voor goed geld gekochte documenten plaveien een vluchtweg voor sancties en Brussel kan er niets tegen ondernemen, schrijft Follow the Money (*).

* deze link is tot 3/4, 5u 's morgens gratis beschikbaar

Wil je de Keuze van Apache in je mailbox ontvangen?

Op apache.be/nieuwsbrief kan je je inschrijven om tweewekelijks op zaterdag de Keuze van Apache per mail te ontvangen.

Kunstschatten geplunderd in Oekraïne

Organised Crime and Corruption Reporting Project belicht de koortsachtige strijd van cultuurwerkers in Oekraïne om de kunstschatten in het land in veiligheid te brengen. Musea, cultuurhuizen en kunstencentra doen er alles aan om te verhinderen dat kunstwerken worden gestolen om op de zwarte markt te worden verkocht. Sam Hardy, specialist in de materie, vertelt aan OCCRP dat dezelfde plunderaars die tien jaar geleden actief waren in Syrië nu al opgedoken zijn in Donbas en op de Krim.

Het ene ‘fascisme’ is het ander ‘nazisme’ niet

De Amerikaanse president Joe Biden schuwt de grove woorden niet wanneer hij het over zijn Russische evenknie Vladimir Poetin heeft. Hij noemt hem “een schurk” en “een slager”. Maar volgens professor Alexander Motyl van de Rutgers University in Newark (VS) mogen we Poetin zelfs zonder overdrijven “een fascist” noemen. Op The Conversation legt hij uit hoe Poetin perfect binnen de historisch-wetenschappelijke definitie valt.

Poetin legitimeert de invasie met het argument dat Oekraïne bevrijd moet worden van de nazi’s. Daarmee bedoelt hij niet de extreemrechtse milities die in het land actief zijn (trouwens aan beide zijden), maar wel Oekraïne zelf. Dat land werd volgens hem door de nazi’s gecreëerd. Elk regime dat de uniciteit van de Oekraïense cultuur wil promoten ten nadele van de Russische is dus in zijn ogen ‘nazistisch’.

Het is misschien een lang bruggetje, maar het doet denken aan een paragraaf uit een artikel in Wetenschappelijke Tijdingen van historicus Lode Wils. Die bespreekt het “indrukwekkende” doctoraatsproefschrift van de Duitse Jakob Müller over “de invloed van de Duitse bezettingspolitiek van de Eerste Wereldoorlog op het ontstaan van het Vlaamse nationalisme”.

Wils vat samen dat de Flamenpolitik van de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog “een beslissende rol heeft gespeeld in het ontstaan en de ontwikkeling van de frontbeweging”. “Anders dan in Polen, Ierland of Tsjechië, bestond in Vlaanderen in 1914 geen onafhankelijkheidsbeweging. Door een Vlaamse staat te creëren, schiep de bezetter tussen België en de Vlaamse beweging een tegenstelling die tevoren niet bestond, en die tot vandaag zijn stempel drukt op het Vlaamse vraagstuk.”

LEES OOK
Karl van den Broeck / 28-01-2023

Schatten van de zeebodem, wapens voor Oekraïne, en een dodelijk medicijn

Van een dodelijk kindermedicijn tot corruptie in Oekraïne: dit is de Keuze van Apache.
Volodimir Zelenski Oekraïne
Karl van den Broeck, Jan Walraven / 14-01-2023

Israëlisch extremisme, Braziliaanse uitdagingen, en Belgische overwinsten

Van Israëlisch kolonialisme tot Duitse bruinkool: dit is de Keuze van Apache.
Lula
Karl van den Broeck / 31-12-2022

Kan kerstmuziek uw gezondheid schaden? Lee Harvey Oswald bij de CIA en een zootje ongeregeld in Duitsland

Van vermoorde tot levende Amerikaanse presidenten: dit is de Keuze van Apache.
Lee Harvey Oswald
2 REACTIES
Roland Horvath02-04-2022 18:15:32
Het artikel in The Conversation van Alexander Moryl is niet ernstig. Poetin kan niet goed doen en hij moet koste wat het kost gedefinieerd worden als een fascist. De eerste twee paragrafen van het artikel zijn zonder meer stuitend. Een verwijzing naar een artikel als het geciteerde hoort m.i. niet thuis in een gezaghebbend, informatief en redelijk medium als Apache.

Dat is anders met het artikel van de historicus Lode Wils in Wetenschappelijke Tijdingen 2022-1 getiteld 'De Flamenpolitik grondig doorgelicht'. De Duitse overheid heeft van bij de aanvang van de Duitse bezetting in WO1 getracht de Vlamingen op te zetten tegen België BE en hen te bewegen meer samen te werken met Duitsland DE en NL, in een unie Die propaganda heeft bestaan van 1914 tot 1945.

Een splitsing van België toen of nu is dus veroorzaakt is door de bezetter DE, en heeft altijd als doel VL en Wallonië WA zwakker te maken dan ze zijn in een staat als BE. De gedachte van een splitsing van BE is weer actueel en ze wordt o.a. gerechtvaardigd
1/ door het zelfbeschikkingsrecht van de volkeren.
En 2/ door een 'transfer' van VL naar WA: De Vlamingen hebben meer macht in de economie en kunnen daardoor hogere winsten en - inkomsten bemachtigen. Dus betalen ze in de inkomstenbelasting meer belasting dan WA, dat minder inkomen heeft. Dat doet zich in iedere muntunie voor en wanneer de 'transfer' ophoudt worden hier in BE zowel VL als WA armer, WA heeft minder koopkracht en koopt dus minder -ook- in VL.

Het splitsen van staten om hen zwakker te maken tegenover de GMO en grote staten als de VS, gaat om dezelfde redenen nog steeds door: Joegoslavië in 7 delen gesplitst, Tsjechoslowakije in 2, de Sovjet Unie SU in 15.
De bewegingen / partijen voor splitsing zoals de Vlaamse Beweging en de VL partijen hebben dus uitsluitend het grootkapitaal en de machtige staten, als doelgroep, toen en nu, ze zijn hun knechten. Het volk is voor de Bewegingen en Partijen kies vee, dat belogen en bestolen moet worden.
Alexander Van Heuverzwyn03-04-2022 23:51:24
Over de evolutie van onze inschatting van het NeoNazi probleem in Oekraine kan ik deze vergelijking maken. Dit kon in 2018 nog in een NATO-publicatie: https://www.atlanticcouncil.org/blogs/ukrainealert/ukraine-s-got-a-real-problem-with-far-right-violence-and-no-rt-didn-t-write-this-headline/
Nu is het een stuk erger maar stellen onze betrouwbare media het zo voor: russische propaganda of hoogstens wat marginalen? https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/03/09/het-azov-bataljon-extreemrechtse-groepering-binnen-het-oekraien/