Fake news op z’n Russisch en hoe Mélenchon de steden veroverde

Karl van den Broeck
Jean-Luc Mélenchon
De radicaal-linkse Franse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon slaagde erin om meer dan 20% van de kiezers te charmeren. (© Matthieu Rondel (AFP))

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen. Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar tweewekelijks signaleren we in de Keuze van Apache nog meer interessant leesvoer.

Hoe in Rusland de waarheid als fake news wordt voorgesteld

Dat de Russische troepen in Oekraïne bijzonder wreed te werk gaan en de burgerbevolking doelbewust viseren, is niet meer te ontkennen. De Russische overheid heeft een erg verrassende manier gevonden om met dit nieuws om te gaan. Pogingen om de gruwelbeelden te censureren en te verhinderen dat het thuisfront ze te zien krijgen, zijn futiel. Daarom toont de Russische televisie ze ten overvloede, maar dan wel met het opschrift ‘fake news’. De Russische journaals beweren gewoonweg dat Oekraïne en de westerse bondgenoten alles in scène hebben gezet. The Intercept legt uit.

Pensioenfondsen halen winst uit Russische oorlog

Vermogensbeheerder BlackRock, de grootste ter wereld met een vermogen van 9,2 biljoen dollar, beheert ook een pensioenfonds. Om dit geld te doen renderen, investeert de gigant in bedrijven over de hele wereld, zo ook in Russische overheidsbedrijven uit de energie- en de bankensector. Die stortten de voorbije jaren 630 miljard dollar (580 miljard euro) aan buitenlandse deviezen in de oorlogskas van Poetin.

BlackRock-topman Larry Fink wilde zich na de Russische inval in de Krim terugtrekken uit Rusland, maar dat gebeurde niet, schrijft The Bureau of Investigative Journalism. Daardoor ontving Blackrock voor zo’n 1,9 miljard dollar (1,75 miljard euro) aan dividenden; geld dat onder meer gebruikt wordt om pensioenen te betalen.

ontvang Apache Magazine

Poetins grootste vijand is corruptie

Militaire experts met wie Organized Crime and Corruption Reporting Project praatte zijn het erover eens dat het mislukken van de Russische militaire campagne tegen Kiev te wijten is aan… corruptie. “Corruptie ondermijnt de communicatie- en aanvoerlijnen evenzeer als vijandelijke mijnen dat doen.” Hoeveel van de 56,7 miljard euro die Rusland jaarlijks investeert in het leger ook effectief gebruikt wordt om de militaire slagkracht van het land te versterken, is volstrekt onduidelijk.

“Het probleem is niet alleen dat in het leger - om het eenvoudig te zeggen - mensen zitten die stelen, of het nu gaat om uitrusting, brandstof of uniformen. Er is ook een gebrek aan transparantie omtrent belangrijke gegevens, wat mogelijkheden biedt voor omkoperij.”

Frankrijk: de lessen uit de eerste ronde

De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen is uitgedraaid op een overwinning van de zittende president Emmanuel Macron en zijn extreemrechtse uitdager Marine Le Pen. De traditionele machtspartijen (socialisten en gaullisten) en de groen-linkse oppositie (groenen en communisten) bestaan haast niet meer. Grote verrassing was alvast Jean-Luc Mélenchon. Die begon zijn carrière ooit als medestander van François Mitterand, maar leidt nu La France Insoumise, een radicaal-linkse partij die erin slaagt om meer dan 20% van de kiezers te charmeren. Opvallend is de goede score in de steden. Mediapart analyseert de succesformule.

Mediacités concentreert zich dan weer op de noordelijke Franse departementen. Daar heeft extreemrechts het uitstekend gedaan.

Wat de tweede ronde zal brengen, is nog niet zeker. Macron ligt voorop in de peilingen, maar een overwinning van Le Pen is zeker niet uit te sluiten. Reden genoeg voor Mediapart om nog eens in herinnering te brengen wat een overwinning van extreemrechts zou kunnen betekenen voor Frankrijk. Een rondvraag bij vertegenwoordigers van de ‘civiele samenleving’, is erg leerrijk.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.