Apache bekroond met Prijs voor de Democratie

Jan Walraven
Hoofdredacteur Karl van den Broeck nam het woord namens de redactie
De jaarlijkse Prijs voor de Democratie bekroont een organisatie of persoon die zich heeft ingezet voor het behoud en de versterking van de democratie. (Jef Geldof (ZoZie))

“Als tegenstem tegen de vervlakking van de commerciële mediabedrijven is een medium als Apache onontbeerlijk voor de verdieping van de politieke democratie”, duidt de jury de keuze voor Apache.

De Prijs voor de Democratie wordt uitgereikt sinds 1992, en werd in het leven geroepen na Zwarte Zondag in 1991, waarbij het toenmalige Vlaams Blok een eerste grote verkiezingssucces boekte. Initiatiefnemers Trefpunt vzw en vereniging Democratie 2000 bekronen sindsdien elk jaar een persoon of organisatie die zich heeft "onderscheiden op een van de belangrijke thema’s in de voortdurende strijd voor de democratie".

De eerste laureaat was de illustere onderzoeksjournalist Maurice De Wilde. Dertig jaar later treedt Apache in zijn voetsporen. "Dat Apache diezelfde eer te beurt valt, maakt ons vandaag erg trots, maar ook onrustig", zegt hoofdredacteur Karl van den Broeck.

"Uiteraard proberen wij als onafhankelijk medium voor onderzoeksjournalistiek ons steentje bij te dragen om het democratische debat te voeden en te bevorderen. Anderzijds toont deze bekroning ook aan dat de pers vandaag onder druk staat."

"Commercieel succes mag niet doen vergeten dat de pluriformiteit afkalft, dat journalisten onder druk staan van de dwang om clicks en conversies te halen, dat de bonussen van sommige hoofdredacteurs rechtstreeks samenhangen met verkoopcijfers, dat de openbare omroep fors moet besparen en dat het vertrouwen van de burgers in de media op een historisch dieptepunt is beland. Dat is een bedreiging voor de democratie."

"Dat we vaak op zere tenen trappen, blijkt uit de juridische strijd die we nu al meer dan vijf jaar voeren. Deze strijd heeft ons van vrijspraak naar vrijspraak gebracht, maar het einde is nog niet in zicht. Deze prijs is alvast een enorme morele steun en blijk van waardering. We kunnen alleen maar hopen dat hij zal bijdragen tot de verdere groei van Apache."

"Als coöperatie zijn wij alleen afhankelijk van de duizenden burgers die ons steunen. Niemand, behalve onze lezers, kan ons kopen. We hopen dat deze bekroning anderen zal inspireren en hen aansporen om onafhankelijke media op te richten of op andere maatschappelijke domeinen het heft in eigen handen te nemen. Want alleen kunnen we de democratie uiteraard niet redden."

De prijs, een bronzen beeld ontworpen door beeldhouwer en zanger Walter De Buck, wordt uitgereikt op donderdagavond 21 juli om 20.10 uur tijdens de Gentse Feesten op het Walter De Buckplein.

Maak mee het verschil. Steun Apache.

Enkel met jouw steun kunnen we onze journalistieke taak uitvoeren. Met elke nieuwe abonnee, met elke nieuwe gift worden we sterker, en kunnen we nog beter de politieke en economische macht bevragen en wantoestanden blootleggen.

Prijs Jaap Kruithof

Naast de Prijs voor de Democratie reiken de initiatiefnemers sinds 2009 ook jaarlijks de Prijs Jaap Kruithof uit, voor “vernieuwende en radicale denkers over een democratische en rechtvaardige samenleving en/of ijveraars voor meer sociale gelijkheid of actievoerders tegen maatschappelijke wantoestanden”. De Prijs Jaap Kruithof gaat dit jaar naar Ludo De Brabander en Vrede vzw.

Vredesactivist Ludo De Brabander nam het woord voor Vrede vzw
(Jef Geldof (ZoZie))
LEES OOK
Karl van den Broeck / 18-11-2023

Een echte politicus is een missionaris, geen messias

Een dronken nacht in Sint-Niklaas heeft Conner Rousseaus lot als toppoliticus beslecht. 
Conner Rousseau (Vooruit) tijdens een evenement van zijn partij, vakbond ABVV en de Socialistische Mutualiteiten in april 2022.
Frederik Polfliet / 14-11-2022

Quo vadis, Verenigde Staten?

Volgens journalist Casper Thomas tonen de midterms dat de VS op elk moment een nieuwe toekomst kunnen kiezen.
vote here midterms
Karl van den Broeck / 25-07-2022

‘Succes van Apache is een opsteker voor iedereen die de moed had opgegeven’

De redactie van Apache nam op de Gentse Feesten de Prijs voor de Democratie 2022 in ontvangst.
Apache ontvangt Prijs voor de Democratie
9 REACTIES
Ronny Vandecasteele12-07-2022 15:44:33
Een terechte prijs voor apache. Een strijd die zeker en vast blijvend moet geleverd worden, want democratie is niet vanzelfsprekend. Proficiat aan al de medewerkers van Apache en ik blijf hoe dan ook Apache verder steunen.
Jan Walraven12-07-2022 16:26:47
Bedankt!
Eric Van Overloop12-07-2022 17:03:39
proficiat en doe zo verder.
jan van reusel12-07-2022 21:05:13
less cowboys, more apaches !!!
suzanne Vanderveken13-07-2022 10:45:05
Al jarenlang lezer en abonnee van Apache. Reuzeblij dat mijn lijfblad de Prijs van de Democratie 2022 krijgt. Meer dan verdiend. Proficiat aan het hele Apache-team!
Jan Walraven13-07-2022 13:51:17
Bedankt! Ook voor de jarenlange steun!
Jan Roeder15-07-2022 17:44:18
Proficiat voor deze welverdiende prijs! In tijden van "fake news" is dit een houvast voor mensen die van de waarheid houden.
Sebastian G19-07-2022 09:32:48
Proficiat! Welverdiend!
Stefan Weckx24-07-2022 10:01:30
Van harte gefeliciteerd met deze terechte bekroning op jullie baanbrekend werk. Reclamevrije en onafhankelijke journalistiek niet gehinderd door STAC’s allerhande zijn de enige echte garantie op een vrije pers.