Dure energie, hoge dividenden, rijke Saudi's. En we gaan naar de maan

Karl van den Broeck
Nasa Artemis
NASA wil opnieuw mensen op de maan te zetten. De lancering van Artemis I wordt de eerste van een nieuwe reeks. (© NASA)

De situatie is rampzalig, maar niet voor iedereen

Het leek wel alsof ze het afgesproken hadden: zowel de Belgische premier Alexander De Croo als zijn Franse evenknie, Emmanuel Macron, waarschuwden hun landgenoten dat de crisis nog niet voorbij is en dat er nog jarenlang grote inspanningen zullen moeten worden geleverd. Het lijkt erop dat ze de burgers willen voorbereiden op grote financiële offers. Daarbij reppen ze geen van beiden over de enorme winsten die geboekt worden door de bedrijven en de monsterdividenden die terugvloeien naar de aandeelhouders. Mediapart belicht de situatie in heel Europa: de dividenden zijn met 30% gestegen. In Frankrijk wordt het recordbedrag van 44,3 miljard euro bereikt.

Waarom Biden van Saudi-Arabië geen ‘paria’ kan maken

De Amerikaanse president Joe Biden beloofde bij zijn aantreden dat hij van Saudi-Arabië een ‘paria’ zou maken en dat de geprivilegieerde banden tussen zijn land en de oliestaat zouden worden verbroken. The Intercept beschrijft hoe Saudi’s in een hele reeks sectoren – van Hollywood over de academische wereld en de industrie – hun positie nog hebben versterkt. “Als je samenwerkt met de Saudi’s dan word je medeplichtig aan hun witwaspraktijken en help je hen aan de dekmantel van respectabiliteit waar ze zo naar verlangen. Ze zijn ook bereid om je daar riant voor te vergoeden.”

Toegegeven, Biden scoorde deze week ook goede punten. De president kondigde aan dat hij de schulden van miljoenen studenten – die moeten lenen om hun studies te betalen – zou kwijtschelden. Mother Jones geeft uitleg en geeft de Republikeinen een veeg uit de pan omdat ze … fake news verspreiden over deze maatregel.

De Fransen ontdekken energiecoöperaties

In Frankrijk ligt ongeveer de helft van de kerncentrales dicht. Dat zorgt voor een gigantische energiecrisis bij onze zuiderburen. De gevolgen op de energieprijs treffen heel Europa. Mediacités trok op onderzoek en speurde met een vergrootglas naar energiecoöperaties in Frankrijk. Burgers die samen coöperaties oprichten om windmolens of zonnepanelen te installeren, zijn in Duitsland, Zwitserland (en België) al lang geen rariteit meer. Maar in Frankrijk is het een nieuw verschijnsel. Socioloog Philippe Hammam belicht de schuchtere mentaliteitswijziging.

We gaan naar de maan

Terwijl alles op deze planeet steeds meer naar de maan lijkt te gaan, worden de plannen van de NASA om opnieuw mensen op de maan te zetten wel heel concreet. Maandag wordt de Artemis I gelanceerd en daarna volgen nog een reeks lanceringen. In 2025 moeten voor het eerst sinds 1972 opnieuw mensen op de maan wandelen. The Conversation vertelt het verhaal.

Het nieuwe kunstenaarsstatuut onder de loep

De federale regering keurde voor de zomer het nieuwe kunstenaarsstatuut goed. Dat werd in de cultuursector goed onthaald. Rekto:verso onderzoekt of het statuut de sociaaleconomische positie van kunstwerkers in ons land verbetert en sprak met specialisten die mee aan de onderhandelingstafel zaten.

“De sterke onderbetaling van kunstenaars is een wereldwijd structureel probleem. De UNESCO en het Europees Parlement vragen niet toevallig specifieke regels in de sociale zekerheid voor kunstwerkers. Niet als privilege, maar wel om te verzekeren dat de de socio-economische rechten van kunstwerkers gelijkwaardig zijn aan die van andere werknemers.”

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen. Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar tweewekelijks signaleren we in de Keuze van Apache nog meer interessant leesvoer.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.
1 REACTIE
ERIC DE KUYPER09-09-2022 15:23:38
Als burger zou ik eens willen weten hoeveel ons land investeert in Ruimtevaart. Bij welk ministerie is dat ondergebracht?