Hou Donald Trump van de voorpagina’s en wees niet bang van Filip Dewinter

Karl van den Broeck
Donald Trump
Hoe moeten journalisten omgaan met Donald Trump nu hij opnieuw president van de Verenigde Staten wil worden? (Shealah Craighead (White House))

Hoe journalisten moeten omgaan met Trump (bis)

Professor Thomas E. Patterson schreef voor The Conversation een interessant artikel over de relatie tussen Donald Trump en de media. De voormalige Amerikaanse president heeft zich opnieuw kandidaat gesteld voor een tweede verblijf in het Witte Huis. Patterson brengt in herinnering dat hij de vorige keer kon profiteren van de wel erg welwillende houding van de Amerikaanse media.

Met een reeks tips aan journalisten hoopt Patterson dat ze het deze keer anders aan zullen pakken: "Bijt niet in het lokaas dat hij uitgooit.", "Ontkracht zijn leugens, maar blijf er niet bij stilstaan.", "Ga niet in op zijn provocaties op sociale media.", "Merk op dat hij de democratie ondermijnt." En ga zo maar door.

Dewinter, handelsreiziger in angst

Net als de nazi’s in de jaren 20 dweilt Vlaams Belanger Filip Dewinter met zijn boek Omvolking als een echte "handelsreiziger in angst" Vlaanderen af om zijn angstinducerend betoog viraal te verspreiden, schrijft Christophe Busch, directeur van het Hannah Arendt Instituut in Sampol. "Hoog tijd dus om deze handelaars in angst hun schadelijke frames tegen te spreken en het brede publiek te informeren dat we de complexe uitdagingen (h)erkennen en dat daar ook oplossingen voor bestaan. Oplossingen die geen angst noodzaken, maar wel nuance, daadkracht en verantwoordelijkheidszin."

Dwangvoeding van een asielzoeker, op video

Een hongerstaker gedwongen voeden wordt door mensenrechtenorganisaties beschouwd als een vorm van foltering. Toch is het een noodmaatregel die vaak wordt toegepast, ook in democratische landen. The Intercept slaagde erin om voor het eerst een video-opname van zo’n dwangvoeding te bemachtigen. Kumer, het slachtoffer in kwestie, is een Indische asielzoeker die in juli 2019 asiel had aangevraagd. Hij zat opgesloten in een door een private firma uitgebate gesloten instelling in El Paso. Na een jaar ging hij in hongerstaking en na een maand werd hij gedwongen gevoed. Samen met het slachtoffer bekeek de redactie van The Intercept de opname van een uur (!). Niet voor gevoelige kijkers.

Cyberaanvallen op critici van WK in Qatar

Privédetectives in de Londense City hebben een Indiase hackersbende ingehuurd om Britse bedrijven, ambtenaren en journalisten maar ook internationale politici te viseren. Uit een onderzoek van The Bureau of Investigative Journalism blijkt dat ze iedereen wilden treffen die kritiek leverde of wou leveren op de toewijzing van het WK voetbal aan Qatar. In totaal maakte de bende honderd slachtoffers, onder wie Chris Mason, een van de belangrijkste politieke journalisten van de BBC, de president van Zwitserland en Michel Platini, de voormalige UEFA-baas. Hoewel de Londense politie werd getipt over de praktijken van de bende, greep ze niet in.

Een voorsmaakje op het nieuwe Apache Magazine

De Vlaamse Regering geeft miljoenensteun aan DPG Media en Mediahuis. Onderzoeksjournalisten Tom Cochez en Joost Ramaer vertellen het achterliggende verhaal van subtiele beïnvloeding om de rijkelijk stromende subsidiekraan nog verder open te draaien.

Welke vrouwen verdienen eerherstel? Met de Britse historicus Janina Ramirez duiken we in de middeleeuwen, en Ellen Debackere zet vergeten vrouwelijke verzetshelden in de kijker.

Neem vandaag nog een abonnement op Apache Magazine via en ontvang midden december jouw eerste nummer!

Mastodon is Twitter niet

Nog op The Conversation wordt uitgelegd waarom zoveel mensen dezer dagen Twitter de rug toekeren en of Mastodon wel een goed alternatief is. Het antwoord is genuanceerd. Mastodon is een interessant sociaal medium, maar het is geen een-op-een vervanger voor Twitter.

Wat is er mis met transfers?

De transfers tussen Vlaanderen en Wallonië blijven een heikel punt in de vaderlandse politiek. Lava legt uit waarom de gepolariseerde discussie hierover “nationalistische nonsens” is. Wie de geldstromen tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië in historisch perspectief plaatst, of ook vergelijkingen maakt per provincie, moet vaststellen dat het beeld veel complexer is dan het door Vlaams-nationalistische scherpslijpers wordt opgehangen. “En wat is er mis met solidariteit?”

De wanpraktijken van Orpea

Mediapart meldt dat het parket van Nanterre dinsdag (15/11) huiszoekingen heeft gedaan in tientallen vestigingen van rusthuisgroep Orpea verspreid over Frankrijk. Ze kaderden in een onderzoek dat tegen het bedrijf is ingesteld wegens verdenking van "institutioneel misbruik". Tientallen families van bewoners hebben een klacht ingediend, met name wegens "doodslag" of "het in gevaar brengen van het leven van anderen". Eerder deze week raakte bekend dat Orpea wellicht ook vestigingen in België wil afstoten omdat ze niet rendabel zijn.

Ikea-kasten uit Wit-Russische strafkolonies

De Baggebo-boekenkast, de Kullen-ladekast en de Brimness-bedbank zijn drie paradepaardjes van meubelgigant Ikea. Ze hebben één ding gemeen: tot het begin van de Russische invasie in Oekraïne werden ze gemaakt in het autocratisch bestuurde Wit-Rusland. De Franse onderzoekssite Disclose verzamelde getuigenissen en ander bewijsmateriaal om aan te tonen dat minstens tien Wit-Russische bedrijven die de afgelopen jaren voor Ikea werkten, gebruikmaakten van dwangarbeid in strafkolonies waar politieke gevangenen worden vastgehouden.

Ons netwerk

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen. Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar tweewekelijks signaleren we in de Keuze van Apache nog meer interessant leesvoer.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.