De lockdown van Xi Jinping, de ware aard van Koning Voetbal en Amerikaanse 'book bans'

3 december 2022 Karl van den Broeck
Xi Jinping
Xi Jinping krijgt te maken met ongeziene protesten in China. (CC BY-NC-ND 2.0 Pierre Albouy (UN/Flickr))

Het falen van Xi Jiinping

Het zerocovidbeleid van de Chinese overheid heeft geleid tot een storm van protest. Het gezondheidsbeleid, dat gebaseerd is op massale tests, herhaalde lockdowns en versterkte bevolkingscontrole, zonder strategische visie op lange termijn, is een mislukking. Volgens Mediapart zit sterke man Xi Jinping opgesloten in zijn eigen autoritaire beleid en zet hij zo China in vuur en vlam.

Iran: een stand van zaken

Anderhalve maand lang al wordt Iran opgeschrikt door protesten. De aanhoudende demonstraties, die op gang kwamen nadat een jonge vrouw stierf in de handen van de beruchte zedenpolitie, zijn de ernstigste uitdaging van het islamistische regime sinds de oprichting ervan. Op The Intercept kun je luisteren naar een interview met Neda Toloui-Semnani, een journalist en de auteur van They Said They Wanted a Revolution: A Memoir of My Parents. Samen met activist Sanam Naraghi-Anderlini, bespreekt ze de westerse aanpak van de demonstraties en de toekomst van de beweging.

Twitter muilkorft linkse activisten

Nog op The Intercept is te lezen hoe Elon Musk wel beweert te "vechten voor het vrije woord in Amerika", maar tegelijk lijkt aan te sturen op een zuivering van linkse activisten van Twitter. Van verschillende prominente antifascistische organisatoren en journalisten zijn in de afgelopen week de accounts geschorst, nadat extreemrechtse internettrollen het systeem overspoelden met valse klachten. Zo werd het account van Chad Loder onderzocht, een onderzoeker die erin geslaagd was gemaskerde Proud Boys te identificeren die mee het Capitool bestormden begin 2021.

Een voorsmaakje op het nieuwe Apache Magazine

De Vlaamse Regering geeft miljoenensteun aan DPG Media en Mediahuis. Onderzoeksjournalisten Tom Cochez en Joost Ramaer vertellen het achterliggende verhaal van subtiele beïnvloeding om de rijkelijk stromende subsidiekraan nog verder open te draaien.

Welke vrouwen verdienen eerherstel? Met de Britse historicus Janina Ramirez duiken we in de middeleeuwen, en Ellen Debackere zet vergeten vrouwelijke verzetshelden in de kijker.

Neem vandaag nog een abonnement op Apache Magazine via en ontvang midden december jouw eerste nummer!

De ware aard van Koning Voetbal

Mother Jones publiceert een monumentaal onderzoek naar hoe het internationale voetbal in de greep van de superrijken terechtkwam. “Wie de sport volgt, krijgt eigenlijk een opleiding in oligarchen, olie, corruptie, media, partijdigheid, politiek en de financialisering van alles. Je hoeft niet eens van voetbal te houden om ervan te leren, want in veel opzichten ging het verhaal van de sport de laatste twee decennia helemaal niet over voetbal.” Een onthutsend relaas.

Book bans in Amerikaanse bibliotheken

Amerikaanse bibliothecarissen hebben altijd al moeten vechten voor de freedom to read, het recht om te lezen. Sinds vorig jaar is sprake van een recordaantal challenged en banned books. Ook verschillende klassiekers van F. Scott Fitzgerald, John Steinbeck en J.D. Salinger ontsnappen niet aan de controverse. Het tijdschrift Meta ging in gesprek met Lessa Kanani’opua Pelayo-Lozada, voorzitter van de American Library Association. "Deze oudere boeken spelen een belangrijke rol in de Amerikaanse literatuur en in de geschiedenis van het land en worden tot op vandaag verboden in bepaalde conservatieve gemeenten en scholen."

Hoe Abdeslam en co. een half jaar de Franse en Belgische politie verschalkten

Het grote terrorismeproces gaat van start. Een goede gelegenheid voor Mediapart om de geschiedenis te vertellen van de eerste jihadistische cel die erin geslaagd is meerdere aanslagen in Europa te plegen. Van de aanslagen van 13 november 2015 tot die van 22 maart 2016: de moordenaars ontsnapten aan de Franse en Belgische politie die hen op het spoor was.

Ons netwerk

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen. Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar tweewekelijks signaleren we in de Keuze van Apache nog meer interessant leesvoer.

LEES OOK
Karl van den Broeck, Jan Walraven / 14-01-2023

Israëlisch extremisme, Braziliaanse uitdagingen, en Belgische overwinsten

Van Israëlisch kolonialisme tot Duitse bruinkool: dit is de Keuze van Apache.
Lula
Karl van den Broeck / 31-12-2022

Kan kerstmuziek uw gezondheid schaden? Lee Harvey Oswald bij de CIA en een zootje ongeregeld in Duitsland

Van vermoorde tot levende Amerikaanse presidenten: dit is de Keuze van Apache.
Lee Harvey Oswald
Karl van den Broeck / 17-12-2022

Italiaanse journalisten geïntimideerd, vijftig jaar bevrijdingstheologie, en klimaatrebellen gaan verder

Van neofascistische intimidatie tot fel klimaatprotest, dit is de Keuze van Apache.
klimaatprotest schiphol
1 REACTIE
Lieven Marchand03-12-2022 13:13:11
Het eerste artikel is enkel voor abonnees leesbaar.