Heineken in Rusland, einde van kernwapenverdrag, en groene arbeidersbeweging

Karl van den Broeck
heineken
Ondanks de belofte niet langer in Rusland te investeren vanwege de oorlog in Oekraïne, lanceerde Heineken vorig jaar meer dan zestig nieuwe producten op de Russische markt. (Hitesh Choudhary (Pexels))

Heineken bleef investeren in Rusland

Niet enkel Belgische bedrijven blijven actief in Rusland. Ook in Nederland zijn verschillende bedrijven koele minnaars van de sancties tegen het regime van Vladimir Poetin. Ondanks de belofte niet langer in Rusland te investeren vanwege de oorlog in Oekraïne, lanceerde Heineken vorig jaar liefst 61 nieuwe producten op de Russische markt, schrijft Follow the Money.

Het Russische dochterbedrijf van Heineken kijkt terug op "een turbulent jaar, met veel nieuwe groeikansen". Terwijl Russische bombardementen Oekraïense steden in puin legden en grondtroepen grote delen van het buurland bezetten, begon Heineken in Rusland aan een grootschalig verkoopoffensief.

Killing a Journalist, vijf jaar later

Op 21 februari 2018 werd de Slovaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak vermoord, samen met zijn verloofde Martina Kušnírová. Kuciak deed een groot deel van zijn carrière onderzoek naar Marian Kočner, een prominente zakenman met diepe banden in het Slowaakse politie- en justitieapparaat.

Kočner werd in september 2020 vrijgesproken van het bevel tot moord op het jonge stel, maar na een beroep stuurde het Hooggerechtshof de zaak opnieuw naar de rechtbank. Het nieuwe proces loopt nog. OCCRP sprak met de ouders van Kuciak. De aanleiding is de documentaire The Killing of a Journalist.

Kernwapenverdrag op de schop

De Russische president Vladimir Poetin zei in zijn jaarlijkse State of the Nation-toespraak op 21 februari 2023 dat Rusland zijn deelname "opschort" aan de laatste overgebleven kernwapenovereenkomst van Rusland en de Verenigde - bekend als New START.

The Conversation schetst hoe de verdragen destijds tot stand kwamen en merkt ook op dat ze het aantal korteafstandsraketten met kernwapens niet verminderd hebben.

Hoe groen is de arbeidersbeweging?

Vaak wordt verkondigd dat de arbeidersbeweging niet geïnteresseerd is in ecologie. Volgens de Franse historicus Renaud Bécot is dat een “ideologische constructie”. In Mediapart blikt hij terug op een vergeten deel van de geschiedenis van de vakbeweging.

In de jaren 60 en 70 smeedden vakbonden en milieubewegingen talrijke allianties rond de strijd tegen de vervuiling door de petrochemische en nucleaire industrie. Deze vergeten sociale geschiedenis resoneert met de huidige noodzaak om de kwestie van werk beter te koppelen aan de klimaatnoodtoestand.

De tiener die de privéjets in de gaten houdt

De Amerikaanse tiener Akash Shendure (17) was boos toen hij las dat Twitter een account had geblokkeerd die de locatie van het privévliegtuig van CEO Elon Musk volgde en tweette. De nerd uit Seattle zette dan maar zijn eigen website ClimateJets.org op om privévliegtuigen van Amerika’s rijksten te volgen, schrijft Mother Jones

In het Climate Inequality Report 2023 staat dat bijna de helft van de koolstofemissies van de mensheid toe te schrijven is aan slechts 10% van de wereldbevolking, terwijl de top 1% van de vervuilers "verantwoordelijk is voor meer emissies dan de gehele onderste helft van de wereldbevolking".

Ons netwerk

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over, of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen.

Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling), en we signaleren tweewekelijks nog meer interessante onderzoeken en analyses van onze partners.

Heb je zelf iets gelezen, gezien of gehoord dat je met iedereen wil delen? Mail het naar keuze@apache.be en wie weet komt het in ons tweewekelijks overzicht terecht.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.