Problemen voor Netanyahu, boze Fransen, en groepsdenken over Oekraïne

Israel protest hooggerechtshof
Tegen de juridische hervorming van de regering-Netanyahu wordt fel geprotesteerd in Israël. (CC BY-SA 4.0 Oren Rozen (Wikimedia Commons))

Kapitaal vlucht voor extremistische Israëlische regering

De Israëlische regering deed er de afgelopen jaren alles aan om de beweging die pleit voor een economische boycot en sancties tegen Israël te oormerken als grootste bedreiging voor het land. Maar ondertussen heeft de extreemrechtse regering van premier Benjamin Netanyahu zich misschien door antidemocratische hervormingen wel ontpopt tot de grootste bondgenoot van die beweging, schrijft The Intercept.

Je leest de integrale analyse dit weekend op Apache.

De valse argumenten in de Franse pensioenhervorming

De Franse vakbonden blijven stormlopen tegen de pensioenhervorming van president Emmanuel Macron. Freddy De Pauw onderzoekt in Uitpers het argument van de Franse regering dat de pensioenleeftijd wel omhoog moet omdat de levensverwachting blijft stijgen. Maar Franse wetenschappers hebben de voorbije jaren prognoses voor levensverwachting naar omlaag bijgesteld. Daarnaast waarschuwen klimatologen voor de gevolgen van de klimaatopwarming op onze levensstijl en levensverwachting.

Edwy Plenel, directeur van Mediapart, staat ook stil bij het pensioenprotest. Volgens hem is er onvoldoende benadrukt dat dit “niet zomaar een mobilisatie is”. Er staan volgens hem drie dingen op het spel: “de sociale eis, de democratische politiek en, om het maar eens ronduit te zeggen, de beschaving, in de zin van de verbeelding die een samenleving bijeenhoudt en haar leden verenigt in een lotsgemeenschap.”

Strijden tegen uitbuiting van mens, dier en planeet

Jurgen Masure publiceerde deze week het boek Mens voorbij markt. In Sampol legt hij uit hoe we de uitbuiting van mens, dier en planeet kunnen tegenhouden. In het boek vertrekt hij vanuit het denkkader van de Hongaars-Oostenrijkse econoom Karl Polanyi. “Polanyi noopt ons om een breder vizier te hanteren. Hij koppelde de logica en de gevolgen van marktfundamentalisme aan de opkomst van het fascisme, nazisme en totalitaire bewegingen, het klimaatprobleem en economische onrechtvaardigheid.”

Betalen voor sociale media niet zonder gevaren

Socialemediadiensten waren over het algemeen gratis voor gebruikers, maar nu de inkomsten uit (gepersonaliseerde) advertenties afnemen, willen de platformen nieuwe inkomstenbronnen aanboren. Zo brengen Meta en Twitter kosten in rekening voor identiteitsbescherming. The Conversation schrijft dat die tendens niet zonder gevaren is. “Een vergoeding vragen voor identiteitsbescherming doet de vraag rijzen hoeveel waarde elke persoon hecht aan online privacy of veiligheid.”

Digi-taal is geen verloederde taal

In de loop der eeuwen verdwenen varianten van het Nederlands, maar zijn er ook bijgekomen. Een relatief recente variant is de digi-taal. Vooral jongeren gebruiken deze geschreven variant bij informele communicatie via nieuwe en sociale media. Is digi-taal een vorm van taalverloedering, zoals je wel eens hoort? De Lage Landen schrijft dat de jeugd net heel goed kan schakelen: “Op school en op het werk schrijven ze anders dan in appjes.”

Denken we allemaal hetzelfde over de oorlog in Oekraïne?

Is er in het debat over Oekraïne sprake van een verontrustende vorm van groupthink? The Intercept draagt stevige argumenten aan die deze stelling staven. “Feit is dat prominente Amerikaanse functionarissen en deskundigen vanaf het allereerste begin van deze oorlog hebben verklaard dat Oekraïne een geschikt slagveld is om Rusland te verzwakken en hopelijk een einde te maken aan het bewind van Poetin.” Voer voor discussie.

Ons netwerk

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlands media. We nemen hun beste stukken over, of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede en kritische onderzoeken, reportages, analyses en opinies te lezen.

Elke week publiceren we vertaalde artikels, maar tweewekelijks signaleren we in De Keuze van Apache nog meer interessante artikels van onze partners.

Wil je deze selectie rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief.

Heb je zelf iets gelezen, gezien of gehoord dat je met iedereen wil delen? Mail het naar keuze@apache.be en wie weet komt het in ons tweewekelijks overzicht terecht.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.
1 REACTIE
Paul Deby14-03-2023 09:55:32
“Groepsdenken over Oekraïne”. Goed stuk. Alleen de machtige economische spelers die deze oorlog aansturen blijven buiten beschouwing. Maar goed.

En voorts stemt het tot tevredenheid dat uitgerekend Apache dit stuk opneemt in “de keuze van Apache”, en dat je dus de openheid kunt opbrengen om zelfkritisch naar uw berichtgeving over Oekraïne kunt kijken.

Hopelijk krijgen we dan niet meer zulke lichtzinnigheid voorgeschoteld zoals : “Wat doen we met Poetin? Onderhandelen of hem bekampen tot het bittere einde?” (Karl van den Broeck op 11/6/2022)

Noam Chomsky herneemt diezelfde vraag, en vraagt ons vervolgens om voor een keertje langer dan 30 seconden over dit dilemma na te denken. Want hoe we over Poetin of over Rusland kunnen denken, we spreken wel over een kernmacht, en een groot land met grote reserves, zowel aan volk als aan grondstoffen. Dus “bekampen tot het bittere einde”, brengt hoe dan ook een risico van oorlog op grote, alles verwoestende schaal dichterbij.
https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2023/01/25/noam-chomsky-sprak-met-dewereldmorgen-enige-menselijke-uitweg-uit-oorlog-oekraine-is-onderhandelen-dat-of-totale-oorlog/

En vanwege een hoofdredacteur van uitgerekend Apache blijf ik dat bijzonder dwaas vinden.

Je bent natuurlijk wel in groot gezelschap. In bijna heel onze mainstream pers, ook in de zelfverklaarde kwaliteitskranten en duidingsprogramma’s, kijk en lees je niks anders. Maar een excuus vind ik dat niet.