Banken redden in ’s lands belang, meer eetstoornissen sinds coronacrisis en een opera voor doven

Karl van den Broeck
Silicon Valley Bank
Het failliet van Silicon Valley Bank deed ook in het Pentagon alarmbellen afgaan. (CC BY-SA 4.0 Minh Nguyen (Wikimedia Commons))

‘Wankele banken zijn nationaal veiligheidsrisico’

Toen de Amerikaanse Silicon Valley Bank in maart dreigde om te vallen door een bank run, gingen in het Pentagon alle alarmen af. Het Amerikaanse ministerie van Defensie was er als de dood voor dat strategisch belangrijke IT-bedrijven overkop zouden gaan bij gebrek aan krediet. Daarom wordt nu gewerkt aan een regelgeving die ervoor moet zorgen dat noodlijdende banken door de overheid gered kunnen worden. In naam van de nationale veiligheid. The Intercept heeft het verhaal.

Spionnen kunnen onze geheimen gewoon online kopen

In steeds meer landen mag de Chinese applicatie TikTok niet meer gebruikt worden door ambtenaren. Experts waarschuwen dat dit lang niet ver genoeg gaat. Ook het realtime bieden op online advertentieruimte maakt ons kwetsbaar voor spionage. Telkens als je een website of app bezoekt, wordt intieme data van je verzameld en gebundeld met data die eerder over je is opgeslagen. Zo wordt een profiel van je opgebouwd. Die persoonlijke profielen worden dan geveild aan adverteerder, of buitenlandse inlichtingendiensten. Follow the Money zocht het uit.

Eetstoornissen bij jongeren verdubbeld

De Covid-19-pandemie is in verband gebracht met een verslechtering van de geestelijke gezondheid van tieners, waaronder een toenemend aantal patiënten met eetstoornissen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het aantal tieners met eetstoornissen tijdens de pandemie minstens verdubbelde. Volgens The Conversation is het vooral zaak om een aantal alarmsignalen tijdig te detecteren. Problematisch gedrag kan bestaan uit alleen of in het geheim eten en een hyperfocus op 'gezond' voedsel en angst wanneer dat voedsel niet gemakkelijk verkrijgbaar is. 

Schotland geeft het voorbeeld in strijd tegen menstruatiearmoede

In 2018 leverde Schotland gratis maandverband aan alle menstruerende personen. In de huidige crisis zijn de prijzen met 14,53% gestegen, en hygiënische bescherming vormt daarop geen uitzondering. Bovendien verdienen vrouwen in België 21,6% minder dan mannen in alle sectoren samen. In België worden wel stappen gezet om menstruatiearmoede te bestrijden. Zo werd de btw op tampons en maandverband verlaagd tot 6% en trokken Wallonië en Brussel trokken geld uit voor gratis bedeling van menstruatieproducten. Om het Schotse voorbeeld te volgen zou 22 miljoen euro per jaar nodig zijn, benadrukt Lava.

Opera voor doven en slechthorenden

Bij prikkelarme of relaxed performances worden plotse geluids- of lichteffecten vermeden. Toeschouwers kunnen ook de zaal te verlaten en terug binnenkomen wanneer ze willen. Dergelijke voorstelling zijn al langer een traditie in het Verenigd Koninkrijk. Ook in Vlaanderen is er steeds meer aandacht voor mensen met psychosociale noden als ADHD, hoogsensitiviteit en autisme. Met prikkelarme shoppingavonden, filmvoorstellingen, ja, zelfs een prikkelarm café met een chill out space…

Maar het was wachten op Permit, oh permit my soul to rebel van Side-Show voor de eerste relaxed performance in Vlaanderen. Silence Radio bereidt mee de inclusieve revolutie met Portici, een opera met en voor doven en horenden. Via onze partner Folio lees je het geanimeerd gesprek dat Circusmagazine had met de makers, over noden maar vooral uit noodzaak.

Ons netwerk

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlands media. We nemen hun beste stukken over, of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede en kritische onderzoeken, reportages, analyses en opinies te lezen.

Elke week publiceren we vertaalde artikels, maar tweewekelijks signaleren we in De Keuze van Apache nog meer interessante artikels van onze partners.

Wil je deze selectie rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief.

Heb je zelf iets gelezen, gezien of gehoord dat je met iedereen wil delen? Mail het naar keuze@apache.be en wie weet komt het in ons tweewekelijks overzicht terecht.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.
Frank Olbrechts, Jan Walraven / 05-08-2023

Sterven in de woestijn, Trumps autoritarisme, en foute kleren

Van Tunesië tot de Verenigde Staten: dit is de Keuze van Apache.
Donald Trump