Wasbeerhonden, subsidieslurpers en strijders voor vrouwenrechten

Karl van den Broeck
wasbeerhond
De wasbeerhond is een onterechte zondebok voor de coronapandemie. (CC BY-SA 4.0 Erik Mandre (Wikimedia Commons))

Extreemrechts bedreigt recht op abortus in Italië

Artsen die weigeren abortussen uit te voeren of artsen die patiënten mishandelen, het ene na het andere abortuscentrum dat de deuren sluit, vrouwen voor wie enkel de clandestiene weg overblijft, … Een openlijke aanval op de abortuswet blijft uit, maar de toegang tot abortus wordt in het Italië van Giorgia Meloni wel drastisch beperkt. Mediapart ging op onderzoek.

Lees het integrale artikel dit weekend gratis op Apache.

Wasbeerhond is onterechte zondebok

Een nieuw onderzoek van een prominente Amerikaanse viroloog trekt een reeks spraakmakende nieuwsberichten in twijfel over de mogelijke rol van wasbeerhonden bij het ontstaan van de coronapandemie. Dat schrijft The Intercept. Op basis van een analyse van ruwe genomische gegevens, door Chinese wetenschappers verzameld op de Huanan Seafood Wholesale Market in Wuhan, stelt Jesse Bloom vast dat de gegevens van de swabs geen enkel bewijs leveren over de vraag of wasbeerhonden of andere dieren op de markt met SARS-CoV-2 besmet waren.

‘Kinderen met problemen opsluiten is geen goed idee’

Kinderen met complexe problemen doe je geen goed door ze op te sluiten, zegt de Nederlandse hoogleraar Peer van der Helm. Hij reageert daarmee op de Nederlandse plannen om de gesloten jeugdzorg te hervormen. Van der Helm, specialist op dit moeilijke terrein, houdt zijn hart vast. Kinderen afzonderen lost eigenlijk nooit iets op, zegt hij in een uitgebreid gesprek met Follow the Money. “In heel veel gevallen is het agressieve gedrag van jongeren juist een uiting van onderliggend trauma. Wanneer we dat trauma niet behandelen en kinderen opsluiten, komt daar nog meer trauma bij en nog meer probleemgedrag. En dan zeggen we: ‘Zie je wel dat opsluiten nodig was!’”

Amerikaanse religieuze groepen saboteren behandeling van transgenders

In de Amerikaanse staat Zuid-Dakota zal eind februari een wet van kracht worden die artsen hun vergunning afneemt wanneer ze minderjarige “genderbevestigende zorg” verstrekken. Zorgverleners worden verplicht om te stoppen met het verstrekken van puberteitsremmers en hormonen aan jongeren tieners. Mother Jones ontrafelt hoe extreemrechtse religieuze groepen de Republikeinse volksvertegenwoordiger Fred Deutsch voedden met informatie om de wetswijziging door te drukken. In honderden mails wordt duidelijk hoe de drukkingsgroep onder een hoedje speelde met de politicus.

Laatste brazielbomen illegaal gekapt

In het Nationaal Park Pau Brasil in Brazilië worden enkele van de laatste nog in het wild levende brazielbomen bomen illegaal gekapt om er strijkstokken voor snaarinstrumenten van te maken. Dat onthult Organized Crime and Corruption Reporting Project. Brazielhout wordt met uitsterven bedreigd door een industrie die niet vaak wordt geassocieerd met georganiseerde misdaad: klassieke muziek. De journalisten verkregen de forensische tests op monsters van in beslag genomen hout waaruit bleek dat ze in het Pau Brazil National Park waren gekapt.

Bedrijven zijn grootontvangers van subsidies

Een van de grootste misvattingen over subsidies is het idee dat ze vooral naar vzw's of grote middenveldspelers maa,. Dat klopt niet, schrijft Sampol. Private bedrijven zijn bij uitstek de subsidieslurpers. “België is kampioen in het subsidiëren van bedrijven. Van alle landen in de EU zijn de nettosubsidies die België geeft aan bedrijven de hoogste. Het gaat om een kleine 16 miljard projectsubsidies (2021), goed voor 7,35% van de netto toegevoegde waarde van de bedrijven en tweede plaats onder de landen van Europa. Wat betreft investeringssubsidies komt men aan 3,123 miljard euro of 1,46% van de netto toegevoegde waarde. Hier scoort België rond het Europese gemiddelde.”

‘Vlaamse elite doet met canon aan achterstallige natiebouw’

Anton Jäger, een trouwe medewerker van Apache, bundelde zijn essays in Des te erger voor de feiten: politieke essays van banken- tot coronacrisis. Lava publiceert hieruit een essay over het geploeter van Belgische en Vlaamse elites. “Door een Vlaamse canon te laten schrijven en door educatieve televisieprogramma’s te laten maken, tracht de Vlaamse elite te camoufleren dat ze nog altijd niet echt kan en wil leiden, en vooral aan achterstallige natiebouw doet – zonder uiteraard de Amerikaanse broodmeesters te veronachtzamen, en zonder zelf een echt onafhankelijke cultuur op te bouwen. Het is een aanzienlijk verschil met de oude elite die België bestuurde, en die wel degelijk zo’n cultuur ter beschikking had.”

Ode aan acteur Johan Leysen

Op 30 maart overleed acteur Johan Leysen. Etcetera sprak met theatermaker Kris Verdonck. Leysen speelde zijn laatste rol in Prey, een voorstelling van Verdonck.  “Je moet als acteur niet tussen het publiek en de tekst gaan staan, vond Johan,” zegt Verdonck “De acteur is een instrument om de tekst over te brengen, en moet daarvoor alles aankunnen maar zichzelf vergeten.”

LEES OOK
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.
Frank Olbrechts, Jan Walraven / 05-08-2023

Sterven in de woestijn, Trumps autoritarisme, en foute kleren

Van Tunesië tot de Verenigde Staten: dit is de Keuze van Apache.
Donald Trump