Verdwijnende vogels, politieke microtargeting, en het sprookje van groene groei

Karl van den Broeck
potlood verkiezingen
Politieke 'microtargeting' via sociale media neemt toe en dat is niet zonder gevolgen. (Rawpixel)

550 miljoen vogels minder in veertig jaar tijd

Vogels fascineren (amateur)wetenschappers al langer. Nauwe samenwerking in heel Europa leverde zeer veel kennis op over hun gewoonten, behoeften en aantallen. Een nieuw onderzoek waarover The Conversation schrijft, schetst een grimmig beeld: van de totale Europese populatie gingen in de afgelopen veertig jaar naar schatting 550 miljoen vogels verloren. De grootste oorzaak? Pesticiden en kunstmest die overvloedig gebruikt worden door de geïndustrialiseerde landbouw.

Dit weekend lees je op Apache gratis over deze verontrustende verdwijning.

Biden onderschrijft omstreden definitie van ‘antisemitisme’

Een student die vorige maand aan de City University van New York het “kolonialisme” van Israëliërs hekelde, werd door de universiteit op de vingers getikt. Haar uitspraken zouden “haatdragend” zijn geweest. Republikeinen dienden daarop wetsvoorstellen om federale subsidies te ontzeggen aan academische instellingen die "antisemitische evenementen toelaten". In het wetsvoorstel staat een definitie van antisemitisme van de Israëlische regering die vooroordelen tegenover Joden verwart met kritiek op het zionisme en de staat Israël. The Intercept is verontrust dat president Joe Biden deze definitie welwillend beoordeelde in zijn nationale strategie tegen antisemitisme.

Het probleem van politieke microtargeting

Politieke partijen pompen steeds meer geld in sociale media zoals Facebook en Instagram. Dit soort van ‘political microtargeting’ – politieke online advertenties gericht op een zeer specifieke doelgroep – neemt aan belang toe in de strijd om de kiezer. Volgens verschillende onderzoekers ontstaat een ongelijk politiek speelveld en dreigen sommige bevolkingsgroepen achterop te raken in hun informatiepositie. Follow the Money kreeg inzage in een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam naar politieke online advertenties.

Het laatste onderzoek van de journalist die de Amazone wou redden

Op 5 juni 2022 verdwenen de Britse journalist Dom Phillips en zijn Braziliaanse gids Bruno Pereira in de Javari Vallei in het Braziliaanse Amazonegebied. Zij onderzochten de illegale visbendes die vermoedelijk achter hun dood zitten. Vijf mannen zijn aangeklaagd voor de moorden. De smartphone van Pereira leek voor altijd begraven in het hart van de Braziliaanse Amazone, maar toen hij toch werd teruggevonden, konden de foto’s die erop stonden worden gerecupereerd. Organized Crime and Corruption Reporting Project reconstrueert aan de hand van die foto’s de laatste reportage van Philips en Pereira.

Het sprookje van de groene groei

De Beyond Growth-conferentie in het Europees Parlement kreeg heel wat weerklank. Daan De Zutter, winnaar van de Emile Zola Prijs 2022, schreef een verslag voor Sampol. “De recente weerstand tegen het klimaat- en natuurbeleid van de EU toont eens te meer aan dat het 'groene groeibeleid' in werkelijkheid een contradictio in terminis is die zwaar gokt met onze toekomst”, schrijft hij. “Het sprookje van de groene groei vertelt het verhaal van een absolute ontkoppeling van groei en milieudruk. Lees: er was eens een economie die oneindig kon blijven groeien op een eindige planeet zonder de bijhorende impact op het milieu en iedereen leefde nog lang en gelukkig. Probleem? Er is nog altijd geen enkel bewijs dat dit effectief mogelijk is.”

Maak kennis met de Oekraïense literatuur

Het recentste nummer van literaire tijdschrift DW B is volledig gewijd aan de Oekraïense literatuur. “Ja, dit is – naast een literair statementeveneens een politiek statement, schrijft samensteller Johan De Boose in zijn inleiding, die te lezen is via Folio. “Wij presenteren deze bundel aan de geïnteresseerde lezers om hen te laten genieten van een literatuur die te weinig bekendheid heeft en nu paradoxaal genoeg door tragische omstandigheden in de kijker staat.”

Tussen hond en wolf

De redactie van rekto:verso zette ook even een stapje opzij om een gastredactie te laten werken aan een nummer over ouder worden. Daarin opmerkelijke bijdragen van onder meer Rudi Laermans, Walter Zinzen, Astrid H. Roemer, Ann Peuteman, Dominique De Groen en vele anderen.

In haar redactioneel schrijft Marleen Wynants:

"In het blauwe licht van de schemering worden sommige dingen zachter, sommige scherper. Een andere alertheid dringt zich op, want ook al is het geleefde leven langer dan wat er nog gaat komen, de dag is nog lang niet voorbij. We worden wel eens stil te midden van al dat digitale geschreeuw om aandacht maar zetten onze scrupules aan de kant. We willen minder opgelegde nummers opvoeren. Een verworven voorrecht, jawel. De hond in ons wil zich nestelen, de wolf in ons wordt wakker. We herkennen de terugkerende transitie en precies daarom maken we ons minder druk om dingen die tijdelijk zijn."
LEES OOK
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.
Frank Olbrechts, Jan Walraven / 05-08-2023

Sterven in de woestijn, Trumps autoritarisme, en foute kleren

Van Tunesië tot de Verenigde Staten: dit is de Keuze van Apache.
Donald Trump