'Hallo, ik ben de perfecte consultant voor Vlaanderen'

De Helpdesk
De Helpdesk
Deze week kreeg De Helpdesk een hulpvaardige man uit Minsk aan de lijn. (gpointstudio (Freepik) / Wikimedia Commons)

Met Wolfgang van De Helpdesk. Met wat kunnen we u van dienst zijn?

- Dag mijnheer Wolfgang, u spreekt met Loekasjenko.

Zegt u maar gewoon Wolf, mijnheer Asjenko. Dan zeg ik gewoon Luk. Tenminste, als dat voor u oké is.

- Geen probleem Wolf. Eén ding wel: het is Loekasjenko.

Oké, mijnheer Sjenko. Maar daar hoeft u wel niet gelijk zo’n drama van te maken … Luk of Lucas, … bij ons in Vlaanderen malen we daar niet om. Maar u klinkt precies van wat verder weg?

'Vlaanderen is collectief overspannen. Ruziemaken en calmants slikken, is alles wat jullie doen'

- Jawel, ik bel uit Minsk. En het is Aleksandr Grigorjevitsj. Alex of Grigor. Lex of Greg, kies maar. En voor de duidelijkheid: ik wil daar helemaal geen zaak van maken, laat staan drama. Het tegenovergestelde is waar. Ik wil net de spanning in de Vlaamse maatschappij wegnemen. Waarom heeft iedereen bij jullie tegenwoordig toch zo’n kort lontje? Zelfs een gewone Helpdeskundige schiet meteen uit zijn krammen voor een bagatel.

Dat komt door die Titan-duikboot, Alex. Het hele land heeft daar een week lang intens mee meegeleefd en dan bleek dat geklop waar iedereen zich zo manhaftig aan vasthield gewoon de zee te zijn geweest. Zo ordinair! Zo’n dwaze anticlimax! Daar is toch echt niet goed over nagedacht? Enfin, een mens zou voor minder bokkig staan.

- Ik denk in alle bescheidenheid, Wolf, dat ik kan helpen. Vlaanderen is collectief overspannen. Ruziemaken en calmants slikken, is alles wat jullie doen. Stop toch met van elke mug een olifant te maken. Dat verhaal van die duikboot was natuurlijk superspannend, maar een hele regio hoeft toch niet balorig te worden omdat het een week lang zonder succes de adem heeft ingehouden?

Met permissie, Alex. De beeldspraak die u hanteert, die kan ik echt niet tolereren. Ik vind die in deze context bijzonder ongepast.

- Je bewijst mijn punt Wolf! Ik wil helemaal niet de spot drijven met de inzittenden. Jullie lijken gewoon graag boos te worden. Altijd maar op zoek naar conflicten die er niet zijn. Neem nu die handoplegging vorige week in de ministerraad. Wat een drama werd daar niet van gemaakt! Een minister van Volksgezondheid die een wonderbaarlijke genezing wil bewerkstelligen bij een collega? En dat zonder ereloonsupplement aan te rekenen? Daar kan je toch niets op tegen hebben? Je kan hoogstens wat overdreven bekeringsdrang bevroeden, maar om daar nu gelijk alle journaals mee te openen. Waar zijn jullie toch mee bezig?

Dat was de dag nadat de eerste wrakstukken van de duikboot waren teruggevonden, Alex. Vlaanderen zat nog in zak en as.

- Alle begrip, Wolf. Het zwarte gat na de laatste aflevering van Thuis is ook mij niet onbekend. Maar de vraag is: hoe raak je daar als volk voorbij? Hoe ga je als volk om met tegen- en kaakslagen? Mijn antwoord zou zijn: ga er niet nodeloos naar op zoek.

U kent Vlaanderen blijkbaar goed, Alex. Maar wat maakt u tot de geknipte man om de korte Vlaamse lontjes te smoren?

- Kijk eens naar mijn cv, Wolf. Ik ben intussen bijna dertig jaar aan de macht in mijn land en nog steeds haal ik 80% van de stemmen. Wie kan zoiets zeggen de dag van vandaag? Ik durf u ook te vertellen waarom: dankzij mij zijn de Wit-Russen geen zwartkijkers. Weet u nog die hele coronahoax? Ik was de enige wereldleider die durfde te vertellen waar het op stond: elke dag een glas wodka drinken om het virus te vergiftigen. Zo maak je je volk blij. Niet door op elke slak zout te leggen en doorlopend de contramine te zoeken. Eens wegkijken kan heus geen kwaad.

Paroles et paroles et paroles, Alex ! U kan het overduidelijk goed uitleggen, maar consultants heeft Vlaanderen al voldoende. Als ik u mag geloven hebben we nood aan daden in plaats van woorden. Kan u op dat vlak geloofsbrieven voorleggen?

- Volgt u het nieuws niet, Wolf?

Natuurlijk wel, ik ben perfect op de hoogte van alles: de mechaniek van de duikboot, wie er aan boord was, hoeveel ze betaalden, wie nog familieleden op de Titanic had zitten, dat de moeder van de tiener aan boord haar plek had afgestaan aan haar zoon, dat die bekende Youtuber MrBeast een uitnodiging om mee te varen had afgewezen, maar dat veel Twitteraars twijfelen of dat wel echt waar is, dat er intussen al brokstukken aan land zijn gebracht, dat er veronderstelde menselijke resten zijn aangetroffen, … Sorry hoor Alex, maar mij zal je niet zo gauw op een gebrek aan actualiteitskennis betrappen.

- Het zal je dan ontgaan zijn dat ik afgelopen weekend mijn cv verder heb opgesmukt. Ik heb bemiddeld tussen Vladimir Poetin en Jevgeni Prigozjin. Een paar minuten, meer had ik niet nodig om die twee onverbeterlijke vechtjassen te verzoenen en de hele Wagneropstand in de kiem te smoren. Als dat mij niet tot de perfecte consultant voor Vlaanderen maakt, wie dan wel?

Sterk, Alex. Maar met wat inkijk in je aanpak zou je me helemaal kunnen overtuigen.

- Laat het ons erop houden dat alles draait om dreigen met een nog groter kwaad. Een oud Wit-Russische gezegde stelt: Wat verzoent water en vuur? Hun gedeelde vrees voor iets anders.

En wat mag dat dan wel zijn?

- Dat weet ik niet meer precies, maar het principe is toch duidelijk? Ach, ik zal het maar vertellen. Ik heb er bij Poetin en Prigozjin gewoon mee gedreigd om het duo Georges-Louis Bouchez - Bart De Wever als bemiddelaars te sturen. Daarna waren ze bijna overstag.

Bijna?

- Ik heb er nog twee verplichte columns van Mia Doornaert en een opiniestuk van Maarten Boudry over kernenergie bovenop gedaan. Geen minuut later lagen Vlad en Jevgeni huilend in elkanders armen.

Knap werk Alex. Ik zal je desgewenst aanbevelen op de juiste plek.

- Veel dank, Wolf. En voor de duidelijkheid: ik doe dit niet voor het geld, enkel voor de wereldvrede.

LEES OOK
De Helpdesk / 23-09-2023

'Help, ik ben het slachtoffer van moneyshaming'

Deze week kreeg De Helpdesk een gepensioneerde aan de lijn die nog steeds moet werken om rond te komen.
De Helpdesk
De Helpdesk / 16-09-2023

‘Help, CEO’s willen het loonplafond doorbreken’

Deze week kreeg De Helpdesk enkele misnoegde CEO's aan de lijn.
De Helpdesk
De Helpdesk / 09-09-2023

‘Help, ik ben schuldig tot mijn onschuld bewezen is’

Deze week kreeg De Helpdesk een door insinuaties achtervolgde excellentie aan de lijn.
Helpdeskmedewerker met inzetfoto van beller Vincent Van Quickenborne met zwart balkje voor de ogen